fbpx
Сьогодні
13:56 29 Бер 2023

Останнє богослужіння УПЦ МП: у Лаврі зібралися сотні вірян

Фото: УНІАН

Останнє богослужіння представники Української православної церкви московського патріархату провели у Хрестовоздвиженській церкві на нижній території Києво-Печерської лаври.

Про це повідомив кореспондент УП з місця події.

Він розповів, що церковну службу очолював архімандрит лаври митрополит Павло (Лебідь).

Також журналіст додав, що на службу зібралося кілька сотень вірян, які стояли у храмі та на вулиці. На території Лаври було багато українських та іноземних журналістів.

Заворушень не було, зазначив представник видання.

віряни у Лаврі

Фото: novyny.live

Під час проповіді Лебідь розповів, що 30 березня почнеться процес "передачі" Лаври державі. Після служби Павла (Лебідя) провели до його резиденції, де він пересів у Mercedes та виїхав з монастиря.

29 березня стало відомо, що до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/УПЦ (МП).

віряни лавра

У Лаврі подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

Митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником "Києво-Печерська Лавра".

Нагадаємо, що 29 березня служителі УПЦ МП повинні покинути Києво-Печерську лавру. У цей день у Лаврі зібралися сотні вірян, а духовенство УПЦ МП відмовляється покидати святиню.

Довідка

10 березня заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив, що розриває договір оренди територій та будівель із УПЦ московського патріархату. Причиною розірвання договору є порушення орендних умов.

23 березня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону новин повідомив, що представники Української православної церкви Московського патріархату почали виселятися з Києво-Печерської Лаври.

Митрополит ПЦУ Епіфаній запевняє, що монастир на території Києво-Печерської Лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов'янська разом із сучасною українською мовою.

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір з УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені покинути монастир і всі будівлі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: