fbpx
Сьогодні
Фото 14:31 25 Бер 2023

У міжнародному конкурсі малюнка на тему війни в Україні перемогла картина з цифрами ЄДРПОУ

Робота переможця Трієнале Владислава Єрка "Комбінат". Фото: Facebook White World

У київській галереї "Білий світ" відкрилася виставка "Бісова дюжина" співкуратора галереї Олександра Яновича. Більша частина робіт – емоційна реакція на вторгнення Росії в Україну. Паралельно з підготовкою першої авторської виставки, Олександр Янович проводив Міжнародне трієнале патріотичного малюнка, який завершився вернісажем.

Про це розповіла кореспондентка УП.Життя Ганна Щокань.

Вона поговорила з Олександром Яновичем про проведення трієнале у повномасштабну війну, які роботи представили митці, як обирали переможця та про допомогу ЗСУ.

Зараз у галереї можна придбати каталог робіт художників та наліпки із копіями робіт трієнале. До того ж всі кошти від продажу перераховують на підтримку ЗСУ.

Уперше арт-центр "Білий світ" провів міжнародне трієнале малюнка, яке присвятили рефлексіям на війну в Україні. Заявки художників з різних країн збирали з серпня 2022.

"Ідея конкурсу виникла вже давно і якраз війна спершу зупинила її реалізацію. Коли війна нас всіх накрила, і ми всі в просторі цієї трагедії жили, то якийсь час нам усім приходила думка, що ми робимо що можемо – важливе й багато, але здатні зробити ще. Хотілось робити більше, оскільки головна ідея нашого ворога – якраз змінити наше життя, фактично зупинити його. Десь ближче до Дня Незалежності прийшла думка, що цього дня – рівно півроковини війни – у цей день провели опенкол", – розповів ініціатор конкурсу, галерист Олександр Янович.

"Портрет люті" Олени Дудніченко Цой – володарки другої премії Трієнале малюнка.
Фото: Facebook White World

До проєкту зібрали понад 200 заявок від українських та іноземних митців. Учасникам запропонували осмислити, що відбувається і що вони відчувають зараз. До участі в конкурсі відібрали 161 роботу.

"Українські художники були дуже задоволені, що якась локація відновила роботу і хоче показати, як художники рефлексують на війну. Вийшов дуже емоційний проєкт. Відносно мало іноземних робіт, бо митці просто не змогли їх надіслати – була окрема складність з логістикою. Кілька робіт надсилали нам по 3 рази – наша співробітниця пересилала їх з Варшави", – каже Янович.

Едуард Потапенков – володар почесної медалі Міжнародної Трієнале малюнка за роботу

Едуард Потапенков – володар почесної медалі Міжнародної Трієнале малюнка за роботу "Любитель мостів"
Фото: Facebook White World

Переможців обрали в роковини повномасштабного вторгнення країни-агресорки Росії в Україну.

"Вернісаж зробили рівно через півроку – на роковини війни – як символ того, що життя продовжується і ми не просто робимо спротив, а все, що ми робимо – заради перемоги. І художники, які можуть, воюють, якісь волонтерять, допомагають всім, чим можуть – ми продовжуємо працювати й жити", – каже галерист.

 Художник Олег Катеринюк створив малюнок

Художник Олег Катеринюк створив малюнок "Долі війни".
Фото: Facebook White World

Перше місце і головну премію отримав Владислав Єрко – український художник, відомий як ілюстратор книг, зокрема творів Шекспіра. Має різні серії графічних робіт. Подав на конкурс роботу про захисників Маріуполя.

Художник Юрій Денисенков створив малюнок

Художник Юрій Денисенков створив малюнок "Holding".
Фото: Facebook White World

"Там є напис ЄДРПОУ і номер – і це номер комбінату "Азовсталь". Таке потужне поєднання емоції, думки й професійності художника попри популярність образів, не виглядає як кон'юнктура. Робота професійна, яскрава, підняла болючу тему. Кожен із глядачів бачить у ній своє. Це суміш жаху й надії", – прокоментував Янович.

Трійко переможці отримали $1000, $750 та $500, а також спеціальні меделі. Галерея виготовила більшу кількість нагород, щоби донатити на ЗСУ.

"Окрім того, що конкурс показав спільноті й художникам, що життя триває – ми придумали ще кілька речей, які прямо допоможуть ЗСУ – надрукували каталог, всі кошти від якого відправляємо на потреби ЗСУ. Позолочені медалі пропонуємо придбати донаторам за 25 тисяч гривень. Кілька благодійників вже нагородили ними під час вернісажу", – розповів Янович.

Довідка

Центр сучасного мистецтва "Білий світ" – проводить виставки та освітні заходи у галереї. Центр працює як видавництво та організовує конкурси малюнка Трієнале.

Однією з перших київських локацій запрацювала у повномасштабну війну.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: