fbpx
Сьогодні
Відео 20:13 20 Бер 2023

Глава кремля на зустрічі з Сі Цзіньпіном прокоментував "мирний план" Китаю щодо війни в Україні

Фото: скриншот відео

У понеділок, 20 березня, російський диктатор володимир путін на зустрічі у москві з лідером Китаю Сі Цзіньпіном прокоментував китайський "мирний план" щодо війни в Україні.

Про це пишуть російські пропагандистські видання "РИА Новости" й ТАСС.

російський президент заявив, що уважно ознайомився з планом Китаю щодо "врегулювання гострої кризи в Україні".

"У нас буде можливість обговорити це питання. Знаємо, що ви (Китай — ред.) відштовхуєтесь від принципів справедливості й дотримання основних положень міжнародного права, неподільної безпеки для всіх країн. Ви також знаєте, що ми завжди відкриті для переговорного процесу. Обговоримо, безумовно, всі ці питання, зокрема ваші ініціативи", — сказав путін.

Під час зустрічі російський президент привітав Сі Цзіньпіна з переобранням на пост глави держави та похвалив китайську економіку.

"За останні роки Китай зробив колосальний ривок уперед у своєму розвитку. В усьому світі це викликає непідробний інтерес, і ми навіть трішки вам заздримо", — сказав путін.

Водночас Сі Цзіньпін назвав главу кремля "дорогим другом" та висловив упевненість, що путін виграє вибори президента росії у 2024 році.

"Завдяки вашому сильному керівництву за останні роки росія досягла значного прогресу та успіхів у процвітанні країни", — зазначив лідер Китаю.

Довідка

Від початку російського вторгнення в Україну Китай так публічно й не засудив збройну агресію рф. А на початку березня 2022-го тодішній міністр закордонних справ КНР Ван Ї назвав росію "найважливішим стратегічним партнером Пекіна2.

Після накладення міжнародних санкцій на рф Пекін почав менш охоче надавати політичну й економічну підтримку москві. Однак це не завадило Китаю дипломатично покривати свого партнера та просувати в державних і закордонних ЗМІ наративи росії щодо її вторгнення в Україну.

У середині березня ЗМІ писали, що росія подала запит до Китаю на військову й економічну допомогу у війні з Україною. Проте Пекін заперечив факт надання зброї москві.

Після початку повномасштабної війни лідер Китаю декілька разів спілкувався телефоном із путіним, водночас телефонної розмови із Зеленським не було.

Нещодавно Китай оприлюднив документ із 12 пунктів, у якому детально виклав свою позицію щодо війни росії проти України, яку він назвав "українською кризою". З-поміж інших пунктів там ідеться про припинення бойових дій, відновлення мирних переговорів, припинення односторонніх санкцій та "підтримання стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів постачань".

Українська влада відповіла, що не з усіма пунктами погоджується, але зауважила, що Китай почав говорити про Україну. Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 24 лютого заявив, що планує зустрітися з китайським лідером Сі Цзіньпіном.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: