fbpx
Сьогодні
12:52 14 Бер 2023

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про цивільні партнерства

English version here

Законопроєкт № 9103 про цивільні партнерства, який має допомогти одностатевим та різностатевим парам отримати статус близьких родичів, не вступаючи у шлюб був зареєстрований у Верховній Раді.

Про це повідомила депутатка Інна Совсун.

"Наш законопроєкт про реєстровані партнерства для одностатевих та різностатевих пар зареєстрований у Верховній Раді! Він отримав номер 9103.  До співавторства долучилися 17 моїх колег з фракцій Голос та Слуга Народу", зазначила вона.

Після початку повномасштабної війни потреба ухвалити такий документ стала ще актуальнішою, зокрема для військових, зазначила парламентарійка.

Нагадаємо, що одностатеві пари в Україні юридично не мають:

  • права на шлюб,
  • не можуть спільно володіти майном,
  • наслідувати майно партнера чи партнерки,
  • спільно виховувати дітей.

У разі смерті одного з партнерів інший не зможе взяти під опіку його неповнолітніх дітей, оскільки не є прямим родичем померлого.

Партнери позбавлені також права утримувати або доглядати один одного в разі, якщо хтось один тимчасово або постійно втратить працездатність, бути опікуном для недієздатного партнера.

Реєстроване партнерство це не шлюб. Проте після реєстрації партнери набувають статусу близьких родичів, а саме члена сім'ї першого ступеня споріднення, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом та, чи ведуть спільно домашнє господарство.

Деталі того, що передбачає законопроєкт — в інфографіці нижче.

Фото: Інна Совсун/Facebook

"Така підтримка колег наснажує і надихає. Дякую всім, хто знайшов в собі сміливість підтримати рівні права та повагу до людської гідності. Зважаючи на підписи з боку двох фракцій, шанси, що законопроєкт ухвалять, високі", резюмувала Совсун.

Як писала Рубрика, президент Володимир Зеленський у серпні 2022 року відповів на петицію про легалізацію одностатевих шлюбів, яка набрала понад 28 500 підписів.

Він повідомив, що під час воєнного стану не можна змінювати Конституцію, в якій сказано, що шлюб "ґрунтується на вільній згоді жінки й чоловіка".

За словами глави держави, Кабмін напрацьовує варіанти рішень щодо легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: