fbpx
Сьогодні
15:58 22 Лют 2023

Politico: прем'єр Угорщини знову погрожує заблокувати продовження санкцій Євросоюзу проти росії

English version here

На продовження антиросійських санкцій Європейського Союзу, які мають поновлюватися кожні шість місяців, пригрозив накласти вето прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, вимагаючи вилучити зі списку чотирьох осіб.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на трьох дипломатів, пише ЄП.

У виданні зазначили, що до того ж, Угорщина виступає ще й проти пропозиції, яку підтримують усі інші країни. Вона стосується продовження періоду обмежень з шести до 12 місяців, пише видання.

Продовження санкцій на рік дало б Будапешту менше можливостей торпедувати санкції та зривати рішення Європейського Союзу.

У вівторок послам ЄС не вдалося досягти компромісу з Угорщиною. Два дипломати заявили, що Євросоюз готовий піти назустріч вимогам Орбана і вилучити цих чотирьох осіб із санкційного списку, щоб не ставити під загрозу обмеження проти інших осіб.

ЄС запровадив санкції проти понад 1400 осіб у зв'язку з російською війною, включаючи олігархів, членів російського парламенту, військових і силовиків. А також російських адміністраторів на окупованих територіях України.

Один з дипломатів стверджував, що існують також юридичні проблеми, пов'язані з тим, чи зможуть санкції проти цих чотирьох осіб витримати судовий процес.

Але вилучення цих чотирьох прізвищ було недостатнім для Угорщини, зазначили обидва дипломати. Адже країна також виступає проти запропонованого 12-місячного періоду продовження санкцій.

Попередній компроміс, який посли обговорюватимуть у середу, передбачає перехід до дев'ятимісячних періодів продовження (замість нинішніх шести місяців).

Видання не розкриває, кого саме прем'єр-міністр Угорщини хоче звільнити від санкцій. Проте він згадував про це у своїй промові 18 лютого.

"Ми будемо підтримувати наші економічні відносини з Росією, і навіть радимо це робити всьому західному світу, тому що без відносин не буде ні припинення вогню, ні мирних переговорів.

Ось чому ми не згодні з тим, що священики і церковні лідери потрапляють до санкційних списків; досить погано, що це може статися з артистами і спортсменами", – заявляв Орбан.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: