fbpx
Сьогодні
15:41 21 Лют 2023

Архітектура контролю за озброєннями зруйнована: Альянс закликав росію змінити своє рішення щодо ядерної угоди

English version here

У НАТО закликали російську федерацію переглянути своє рішення про призупинення своєї участі у договорі зі Сполученими Штатами про стратегічні наступальні озброєння (СНО).

Про це Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив під час пресконференції у Брюсселі за участю глави МЗС України Дмитра Кулеби та високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Жозепа Борреля, пише ЄП.

"Я шкодую про сьогоднішнє рішення Росії призупинити свою участь у договорі New START", – сказав Столтенберг.

Генсек нагадав, що в останні роки росія порушувала ключові угоди щодо контролю за озброєннями.

"Сьогоднішнім рішенням щодо договору про СНО вся архітектура контролю за озброєннями зруйнована. Я рішуче закликаю Росію переглянути її рішення і поважати існуючі домовленості", – наголосив Столтенберг.

Нагадаємо, що президент рф владімір путін у посланні Федеральним зборам повідомив, Росія призупиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Він також пригрозив: "Якщо США проведуть випробування (ядерної зброї – ред.), то і ми проведемо".

Слід зазначити, що Договір про стратегічне наступальне озброєння, який у 2021 році продовжили на 5 років, залишається єдиним чинним між рф і США договором у сфері контролю озброєнь.

Підписаний у 2010 році на 10 років, СНО-3 обмежує стратегічні носії та ядерні боєголовки рф і США до 700 і 1550 відповідно. Договір може продовжуватись на термін в 5 років у разі доброї волі кожного з підписантів.

Адміністрація Дональда Трампа не була налаштована на продовження договору. Однак його наступник Джо Байден погодився продовжити дію New START.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: