fbpx
Сьогодні
09:39 14 Лют 2023

В Альянсі вважають, що з невизнаного Придністров'я армія рф не має сил для наступу на Україну

Для здійснення нападу на Україну з невизнаного Придністров'я, російська федерація зараз не має ні сил, ні ресурсів. Ця територія "відкололася" саме за військової підтримки рф.

Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане на Мюнхенській конференції з безпеки у понеділок, 13 лютого.

Представник Альянсу повідомив, що російські загарбники не мають сил оточити Україну позаду, при цьому захопити Одесу, а потім отримати наземний коридор до західного Придністров'я.

Водночас Джоане зазначив, що Кремль намагається підірвати демократичний лад у Молдові. Зокрема росія перешкоджає європейському курсу країни.

"Вони намагаються працювати з розбіжностями, які існують у цій країні. Вони намагаються підірвати лідерство Майї Санду", підкреслив чиновник.

Джоане додав, що росія не має "ні наміру, ні можливості розпочати війну проти НАТО".

"У неї достатньо проблем в Україні, і ми маємо допомогти Україні створити якнайбільше проблем для Росії. Ми повинні бути дуже уважними і уникати ризику ескалації", – сказав заступник генсека НАТО.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський не відкидає ймовірності удару по нашій країні з боку Придністров'я. Однак він попередив мешканців тимчасово окупованих територій Молдови, що наші воїни не залишать без відповіді такі провокації.

Український лідер висловив сподівання, що все ж таки в Молдові не відбудеться дестабілізації.

Раніше директор Служби розвідки та безпеки Молдови Олександр Мустяце заявив, що росія має намір вторгнутися в країну. Відбутися це може вже 2023 року.

За його словами, подальший перебіг ситуації залежатиме від війни в Україні. Він додав, що аналізуються кілька сценаріїв, у яких Москва спробує включити наземне вторгнення через північ України у напрямку Молдови.

Нагадаємо, колишній глава розвідки Молдови Юрій Бричаг сказав, що втручання Кремля проявляється у вигляді енергетичного шантажу та дій "п'ятої колони". При владі Молдови досі багато російських агентів впливу, які гальмують шлях держави до Європи.

Як писала Рубрика, 13 лютого, президентка Молдови Мая Санду підтвердила, що українська сторона передала їй плани Кремля щодо дестабілізації ситуації у Молдові, та що готувалися силові дії із залученням диверсантів з-поза меж країни – з росії, білорусі та Балкан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: