fbpx
Сьогодні
10:41 31 Січ 2023

МВФ покращив прогнози для світової економіки, проте шлях до відновлення лише починається

English version here

Міжнародний валютний фонд оприлюднив нові прогнози для світової економіки та покращив їх відносно попередньої публікації у жовтні, проте наголосив, що шлях до відновлення лише починається.

Про це мова йде в оновленому World Economic Outlook.

Економісти МВФ очікують, що світова економіка цього року сповільниться і зросте на 3,4% у 2022 році та 2,9% у 2023 році, після чого відновиться до 3,1% у 2024 році.

Прогноз на 2023 рік покращився на 0,2 відсоткового пункта, а на 2024 рік – погіршився на 0,1 в.п.

"Зростання залишатиметься слабким за історичними мірками, оскільки боротьба з інфляцією та війна Росії в Україні тиснутимуть на активність", – зазначає МВФ.

У фінустанові також додали, що наступний рік може стати переломним моментом, коли зростання досягне дна, а інфляція знизиться.

Поліпшення прогнозу зумовлено стійкістю економік у третьому кварталі торік завдяки:

  • сильним ринкам праці,
  • стабільному споживанню домогосподарств та інвестиціям бізнесу,
  • кращій, ніж очікувалося, адаптації до енергетичної кризи в Європі.

Окрім того, раптове відкриття економіки Китаю цьогоріч прокладає шлях до найшвидшого відновлення активності. Фінансові умови у світі покращилися, оскільки інфляційний тиск почав зменшуватися.

Для країн з розвиненою економікою уповільнення буде більш вираженим: з 2,7% торік до 1,2% і 1,4% цього і наступного року.

Дев'ять з 10 розвинених економік, ймовірно, сповільняться. Зокрема, у США очікується сповільнення до 1,4% цьогоріч, а в єврозоні – до 0,7%.

Країни з ринками, що розвиваються вже пройшли "найнижчу точку", і очікується, що їхнє зростання помірно підвищиться до 4% та 4,2% цього та наступного року.

У МВФ підкреслюють, що Індія утримує значний вплив. І разом з Китаєм на неї припадатиме половина світового зростання цього року, тоді як на США та єврозону разом узяті – лише десята частина.

"Цього разу глобальні економічні перспективи не погіршилися. Це хороша новина, але недостатня. Шлях до повного відновлення, зі стійким зростанням, стабільними цінами та прогресом для всіх, тільки починається", – резюмують у МВФ.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: