fbpx
Сьогодні
13:19 14 Січ 2023

Удруге в Києво-Печерській лаврі очільник ПЦУ Епіфаній проведе богослужіння

Фото: Дмитро Гончар / hromadske

Уже вдруге, предстоятель Православної церкви України Епіфаній звершить богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, де донедавна проводила служби Українська православна церква московського патріархату.

Про це повідомила пресслужба ПЦУ.

У пресслужбі зазначили, що літургія з нагоди свята Водохреща пройде в Успенському соборі лаври 19 січня о 9:00.

У ПЦУ повідомили, що дозвіл на це надало Міністерство культури та інформаційної політики. Відповідну угоду вже підписали з Національним заповідником "Києво-Печерська Лавра".

Як писала Рубрика, перше богослужіння предстоятеля ПЦУ в Києво-Печерській лаврі пройшло 7 січня цього року, на Різдво.

Відколи це стало можливим?

31 грудня завершився термін оренди Успенського та Трапезного соборів на території Верхньої лаври для УПЦ МП . Намісник Києво-Печерської лаври УПЦ МП митрополит Павло (Лебідь) просив президента Володимира Зеленського залишити собори за УПЦ МП.

Проте згодом Міністерство культури повідомило, що не буде рекомендувати Лаврському заповіднику продовжувати з УПЦ МП оренду двох соборів.

І ось, 5 січня комісія приймання-передавання передала два собори у власність держави.

Зрештою національний заповідник "Києво-Печерська лавра" дозволив ПЦУ провести 7 січня різдвяне богослужіння.

Ще у користуванні УПЦ МП залишається Нижня Лавра. Адже там договір оренди безстроковий. Комісія має перевірити правомірність такого користування.

Реакція УПЦ МП

Перед тим як стало відомо, що ПЦУ все-таки отримала дозвіл на богослужіння, УПЦ МП опублікувала відео, на якому в.о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Олександр Рудник каже, що звернення про богослужіння не надходило.

Тож в УПЦ МП звинуватили ПЦУ в "силовому захопленні" Успенського собору через «"шантаж і введення в інформаційну оману суспільства".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: