fbpx
Сьогодні
09:07 27 Гру 2022

Митрополит Лебідь звернувся до Зеленського не забирати головні храми в УПЦ МП та не вказувати, коли святкувати Різдво

Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Павло Лебідь звернувся до Президента України Володимира Зеленського не забирати в Української православної церкви Московського патріархату 2 храми на території Лаври.

Про це пише Рубрика, посилаючись на відеозвернення митрополита Павла на сайті Лаври.

"Дорогий наш пане президенте, сьогодні нам сповістили сумну звістку про те, що монастир Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) більше не має можливості служити у своїх відбудованих храмах верхньої території – Успенському соборі і Трапезній церкві.

Директор музею (директор державного заповідника "Києво-Печерська лавра" – ред.) сповістив нам про те, що ми можемо служити останній раз 31 грудня.

А вже наступний день, 1 січня, ми не маємо права переступити поріг Трапезного та Успенського соборів", зазначив намісник Лаври.

Митрополит Павло наголосив, що він "понад 30 років є намісником Лаври" і разом з братією у 220 осіб "постійно моляться за державу і військо, і намагаються допомогти всім нужденним".

Зі слів Лебедя, УПЦ МП орендувала згадані храми і проводила там богослужіння, на які завжди приходило дуже багато вірян. Оренда храмів закінчується 31 грудня.

Намісник Лаври заявив, що він звертався до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо цієї ситуації, але відповіді не отримав.

Митрополит Павло закликав Зеленського не забирати в УПЦ МП храми. А також зробити так, щоб "ті люди, які не мають нічого спільного з церквою, не указували, коли нам святкувати Різдво Христове, не указували нам до якої церкви ходити".

"Нам достатньо, коли ворог б'є по наших людях, нам достатньо тої біди і горя, коли люди голодують у холоді та без світла. І ще хочете забрати віру в людей? Хочете забрати останню надію? Не робіть цього.

Дайте достойні укази Кабінету міністрів. Дайте укази партії, щоб не підписували ці бездарні документи проти церкви. Ми не вмішуємося в політику, не вмішуємося до економіки. Ми тільки просимо, щоб Господь зберіг нас в нашій церкві, церкву для нас і в нашій державі", ­– підсумував Лебідь.

Довідка

1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

В останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП. Вони пов'язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

Зокрема, перевірки проводили у Житомирській, Рівненській, Закарпатській областях та інших областях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: