fbpx
Сьогодні
13:46 12 Січ 2023

Ткаченко заявив, що в столиці мають демонтувати каплицю біля Десятинної церкви: незаконна забудова

Фото: Телеграм/ Олександр Ткаченко

Каплиця, що була незаконно збудована релігійною громадою Української православної церкви Московського патріархату, має бути демонтована.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Міністра культури Олександра Ткаченка.

Очільник відомства розповів, що будівля каплиці, так звана церква Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, незаконно розташована на території Національного музею історії України.

Так, будівля була споруджена Релігійною громадою УПЦ МП.

Ткаченко зазначив, що самовільне захоплення ділянки почалося ще у 2008 році. Спочатку споруда була у вигляді трьох зблокованих кіосків.

У 2012 році за часів президентства Віктора Януковича почалося псевдоузаконення незаконного будівництва. При цьому жодних дозволів на будівництво, як і на використання земельної ділянки, релігійна організація не отримувала.

Міністр повідомив, що ще з 2020 року триває суд за позовом від Національного музею історії України про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного об'єкта.

Наступне судове засідання призначене вже на 18 січня. А отже є надія, що невдовзі спір таки буде вирішено в законний спосіб.

Як писала Рубрика, також Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули в управління держави.

Московський патріархат

У 2022 році СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП у Києві та багатьох областях. Вони пов'язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

Також 1 грудня Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в рф. Пізніше співрозмовники УП в команді президента повідомили, що РНБО ввела санкції проти священнослужителів УПЦ МП, зокрема намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та екснардепа Вадима Новинського.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: