fbpx
Сьогодні
11:24 28 Гру 2022

У ISW вважають, що ситуація в районі донецького Бахмута близька до кульмінації

English version here

Фото: Фейсбук / Генштаб ЗСУ

У Донецькій області під Бахмутом війська рф досягли кульмінації своїх можливостей, а тому підтримувати високу інтенсивність бойових дій у цьому районі в найближчому майбутньому російська армія вже не зможе.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначили аналітики, українські військові, ймовірно, звільнили кілька населених пунктів на Харківщині та ще один на Луганщині. Тому територія, захоплена росією на північному сході України зменшилася на 46 квадратних кілометрів.

У ISW також констатували, що ЗСУ продовжують контратакувати на лінії Сватово-Кременна.

За даними російських воєнкорів, українські захисники захопили російський опорний пункт біля Червонопопівки за 5 км від Кремінної. Це означає, що Збройні сили продовжили таким чином просування на цьому напрямку, яке розпочалося 23 грудня.

У Інституті додали, посилаючись на російські джерела, що відбулося перегрупування українських військ. У район Кремінної перекинули підкріплення з Харківської області для відновлення наступальних операцій.

Проте аналітики Інституту вивчення війни не змогли підтвердити цю інформацію.

Водночас у ISW визнали, що недооцінили успіх українських військ на північному сході України. Вони згадали заяву голови Харківської ОВА Олега Синегубова. Він 27 грудня констатував, що російські війська займають 1,6% території Харківської області.

мапа фронту на 27 грудня

Фото: ISW

"Українські сили, ймовірно, захопили Дворічну, Новомлинськ і Тавільжанку на північному сході Харківської області. А також Коломийчиху в Луганській області з огляду на те, що як російські, так і українські джерела повідомляли про обстріл цих населених пунктів з боку росії 27 грудня", – констатували аналітики ISW.

При цьому Росія основні зусилля зосереджує на Донеччині. Адже перед окупаційними військами поставлене завдання вийти на адміністративні кордони Донецької області.

Особливо напруженою залишається ситуація під Бахмутом. Місто російські війська даремно намагаються захопити вже кілька місяців поспіль.

"Російські сили в Бахмуті можуть наближатися до кульмінації, як це сталося з російськими військами в Херсоні в серпні 2022 року.

Бойові втрати російських військ, ймовірно, змушують російських військових в районі Бахмуту використовувати штурмові групи чисельністю до відділення", – відзначають американські аналітики.

Експерти констатували, що російські війська в районі Бахмута відмовилися від тактики застосування ротних та батальйонних тактичних груп. Вони почали використовувати невеликі групи від 10 до 15 військовослужбовців.

мапа фронту на 27 грудня

Фото: ISW

"Російські сили аналогічно виродилися з ротних і батальйонних тактичних груп в окремі групи розміром з відділення, коли російські підрозділи в Херсонській області помітно деградували в серпні 2022 року.

ISW оцінила в той час, що використання російськими військовими груп розміром з відділення в Херсонській області вказувало на те, що російський наступ досяг кульмінації.

Оскільки російські сухопутні сили були настільки деградовані, що вони більше не могли керувати підрозділами в ешелонах", – пояснили в ISW.

Аналітики також зазначили, що темпи просування російських збройних сил в районі Бахмута останнім часом сповільнилися через дефіцит особового складу і боєприпасів. Це, ймовірно, завадить їм підтримувати високі темпи наступальних операцій у цьому районі в найближчому майбутньому.

"Повідомлення про використання російськими військовими груп розміром з відділення, ймовірно, є результатом тривалої війни на виснаження і вказують на деградацію більших доктринальних формувань вище за рівень взводу", – резюмували в ISW.

Нагадаємо, раніше в ISW пояснили, що стоїть за заявами Лаврова про "денацифікацію" та "демілітаризацію" України та закидами на адресу Заходу.

Лавров заявив, що Кремль продовжить шукати військові рішення доти, "поки що український уряд не капітулює перед вимогами росії".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: