fbpx
Сьогодні
11:17 22 Гру 2022

Питання безпеки: Макрон закликав Європу зменшити залежність від Сполучених Штатів

Фото: GETTY IMAGES

Президент Франції Еммануель Макрон закликав Європу розвинути власні оборонні можливості, водночас відіграючи більш активну роль у НАТО і тим самим зменшити свою залежність від Сполучених Штатів Америки.

Про це французький лідер сказав у розмові з журналістами після повернення до Парижа з саміту в Йорданії, цитує Wall Street Journal.

Макрон зауважив, що його звернення не є закликом до розвитку європейської оборони альтернативою до НАТО.

Лідер Франції зазначає, що сильніша Європа дозволить континенту стати більш автономним в рамках альянсу. Вона має діяти "всередині НАТО, разом з НАТО, але також не залежачи від НАТО".

"Альянс – це не те, від чого я повинен залежати. Це те, що я маю обрати, те, з чим я працюю. Ми повинні переосмислити нашу стратегічну автономію", – сказав президент Франції.

"Європа повинна отримати більше автономії у питаннях технологій та оборонного потенціалу, в тому числі від США", – додав Макрон.

Пан Макрон веде делікатну лінію. Він вже викликав непорозуміння з боку України та деяких її союзників, закликавши Захід надати росії гарантії безпеки в рамках будь-яких переговорів для того, щоб припинити війну в Україні та не допустити поширення конфлікту по Європі.

Нагадаємо. що 21 грудня президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Байденом у Білому домі та виступив на спільному засіданні Конгресу.

Гучний візит став запорукою політичної підтримки в США, які надали набагато більше зброї для протидії вторгненню росії, ніж будь-який європейський союзник.

Нагадаємо, що президент Франції у минулому неодноразово закликав посилити співробітництво в оборонній промисловості Євросоюзу.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: