fbpx
Сьогодні
14:50 22 Гру 2022

Омбудсмен: для українських полонених росія іноді влаштовує фальшиві "обміни

Інколи росіяни вивозять полонених українців нібито для обміну, а потім стверджуючи, що Україна відмовилась їх міняти, повертають бранців назад.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в Telegram.

"Представник Уповноваженого розповів, що українських полонених часом навмисно вивозять нібито на обмін, а потім повертають у колонію й кажуть, що Україна відмовляється їх міняти.

Ми розглядаємо це як різновид тортур", наголосив омбудсмен.

Лубінець також підкреслив, що українська сторона не відмовилася від жодної людини, запропонованої російською стороною на обмін.

Як писала Рубрика, українська влада постійно звертається до російської сторони з пропозицією проведення обміну полоненими у форматі "всіх на всіх", але жодного разу не отримала згоди.

Також омбудсмен розповів, як діяти родичам українських військових, якщо ті не виходять на зв'язок. Лубінець представив 5 рекомендацій.

  • Не варто панікувати, якщо захисник не виходить на зв'язок декілька днів;
  • Заспокойтеся і з'ясуйте всі обставини;
  • Спробуйте сконтактуватися з колегами по службі, безпосереднім командиром чи командиром частини;
  • Якщо вам скажуть, що захисник на бойовому завданні і не перебуває у переліку безвісти зниклих, полонених, загиблих чи поранених – опануйте себе і чекайте на відновлення зв'язку;
  • Якщо цього не сталося, через 2 дні повторно зверніться до частини, де проходить службу захисник для уточнення інформації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: