fbpx
Сьогодні
11:58 20 Гру 2022

Лубінець: 16-річного підлітка, якого вивезли до рф та там "усиновили", вдалося повернути до України

Фото: Фейсбук / Дмитро Лубінець

16-річного хлопця з-під окупованого Маріуполя, якого окупанти вивезли в росію і там "всиновили", повернули до України. З російською родиною підліток не спілкувався, а про те, що хоче повернутися додому – повідомив через один із чат-ботів.

Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Омбудсмен зазначив, що до повномасштабного вторгнення хлопець на ім'я Сергій жив поблизу Маріуполя. Перед війною він втратив батьків, однак має сестру. Коли його населений пункт окупували, хлопця та багатьох інших дітей вивезли в Донецьк, а згодом до росії, розповів Лубінець.

Після цього Сергія "всиновила" російська родина, яка має трьох власних дітей та вже одну всиновлену. З цією родиною він не розмовляв і навчався одному з напрямків автомеханіки, стверджує Лубінець.

повернення дітей з рф, омбудсмен

Фото: Фейсбук / Дмитро Лубінець

"Я просто вчився в коледжі, розмовляв з друзями, з якими там познайомився", — сказав Сергій.

За словами омбудсмена, російська родина не ставилася до хлопця жорстоко, однак він все ж вирішив повернутися. В Україну Сергій про це повідомив через один із чат-ботів, а йому погодилися допомогти.

Зрештою 18 грудня його зустріли на кордоні з Україною. За словами Лубінця, підліток дуже радий своєму поверненню, яке сталося через 8 місяців після потрапляння у росію.

Лубінець запевняє, що Офіс уповноваженого Верховної Ради України з прав людини подбає про те, аби хлопець отримав належну психологічну допомогу, відновив навчання, за потреби — медичну допомогу. А його сестру призначили офіційною опікункою.

Депортація дітей

Омбудсмен Дмитро Лубінець 14 грудня повідомив, що Офіс уповноваженого Верховної Ради України з прав людини верифікував перебування на території росії понад 12 тисяч українських дітей.

З них орієнтовно 8600 вивезли примусово. Мова йде лише про кількість підтверджених випадків, запевнив омбудсмен.

"Разом із правоохоронними органами, з Офісом генерального прокурора ми знаємо, звідки конкретна дитина була депортована, де і в якому статусі вона проживала на території України, де вона зараз перебуває на території рф…", — зазначив Лубінець.

Як депортованим повернутися додому?

Громадяни України, які опинилися за межами країни без будь-яких документів, можуть віддалено оформити посвідчення для повернення на батьківщину.

Посвідчення дозволяє українцям повернутися з рф до України через треті країни, зокрема Естонію, Латвію, Литву чи Грузію.

Також для допомоги з поверненням в Україну можна скористатися офіційним чат-ботом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: