fbpx
Сьогодні
19:17 14 Гру 2022

Лубінець заявив, що наразі немає перспективи обміну полонених "всіх на всіх"

Українська влада постійно звертається до російської сторони з пропозицією проведення обміну полоненими у форматі "всіх на всіх", але жодного разу не отримала згоди.

Про це в ефірі телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає "Укрінформ".

"Згідно з Женевськими конвенціями, чітко визначено ті категорії, які мають пріоритетне право на повернення. Це, з одного боку, жінки-військовослужбовці, і з іншого – поранені. І ми неодноразово пропонували рф вийти на формат обміну "всіх на всіх" жінок, "всіх на всіх" поранених, і так само запропонували провести обмін "всіх на всіх" щодо решти військовослужбовців", – зазначив омбудсмен.

Проте, за його словами, жодного разу російська сторона не погодилася на подібні формати обмінів. Він констатував, що наразі немає перспективи обміну "всіх на всіх".

Лубінець заявив, що українська влада постійно порушує питання щодо звільнення цивільних заручників, яких загарбники затримали вже багато і продовжують затримувати на тимчасово захоплених територіях.

"Практично до всіх затриманих застосовуються тортури – фізичні і психологічні. І це – системна річ, яку ми не тільки спостерігаємо, а і фіксуємо. І ми вкотре привертаємо увагу міжнародної спільноти, щоб вони тиснули на рф як на країну–агресора для того, щоб випустити всіх цивільних заручників", – заявив омбудсмен.

Водночас він підкреслив, що поширювати інформацію про кількість утримуваних рф цивільних заручників, щоби не погіршувати становища. За словами Лубінця, йдеться про тисячі громадян України.

Коментуючи сьогоднішнє повернення з полону 64 українських захисників, омбудсмен заявив, що Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими системно виконує свою роботу.

"Ця робота нами продовжується кожного дня, і ми теж чекаємо позитивних новин у майбутньому", – заявив він.

Уповноважений зазначив, що у визволених з полону попереду лікування, а потім – реабілітація, зокрема й психологічна. У цьому зв'язку він закликав родичів захисників "дати невеликий час, щоб фахівці – медики зайнялися нашими героями і більш-менш їх відновили, наскільки це можливо".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: