fbpx
Сьогодні
10:27 15 Гру 2022

64 факти сексуального насильства з боку окупантів зафіксували на Херсонщині

English version here

На Херсонщині мобільна група правоохоронців та експертів зафіксувала 64 випадки сексуального насильства з боку російських загарбників під час окупації правобережжя області. Це більше, ніж в інших областях України, які звільнили.

Про це пише Рубрика посилаючись на пресслужбу Офісу Генпрокурора.

Правоохоронці залучили спеціалізовані служби для підтримки психічного здоров'я свідків і постраждалих. Мобільну групу також супроводжували експерти Global Rights Compliance.

Це організаця, що спеціалізується на міжнародному гуманітарному, кримінальному праві та захисті прав людей у зонах конфліктів по всьому світу.

"Здебільшого постраждалі відкриті. Помітна їхня мотивованість у донесенні інформації про тортури до широкого загалу.

Проте є й захисна реакція у вигляді неприйняття травматичного досвіду та ігнорування необхідності отримання тривалої психологічної допомоги", — розповіли в Київському обласному центрі соціально-психологічної допомоги.

У відомстві зазначили, що серед найбільш поширених фактів — примусове оголення, зґвалтування й катування електрострумом геніталій.

У поліції розповіли, що отримували інформацію зокрема під час спілкування з населенням, головами громад і місцевим медперсоналом. У складі мобільної групи є жінки й психологи, які мають допомогти постраждалим прожити травматичний досвід.

Загалом з початку повномасштабної війни прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства, пов'язаного з війною. Підозру отримали 6 російських військовослужбовців, до суду вже направили два обвинувальні акти, одну людину засудили.

Що робити, якщо ви постраждали від сексуального насильства під час війни?

  • Якщо є змога, знайдіть для себе безпечніше місце.
  • Зверніться по медичну допомогу та для фіксації тілесних пошкоджень і стану здоров'я — до закладів охорони здоров'я за номером 103.

Необхідно повідомити про злочин органи влади:

  • Нацполіцію: 102;
  • прокуратуру: дані за регіонами;
  • військову адміністрацію за місцем вчинення злочину або за місцем перебування.

Максимально задокументуйте злочин. За можливості проведіть фото/відеофіксацію, знайдіть можливих свідків. У разі потреби зверніться по психологічну та юридичну підтримку.

Що робити, якщо ви постраждали від сексуального насильства на окупованих територіях?

Тоді повідомте про злочин в Офіс генпрокурора на:

  • телефонну лінію щодо злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту: 096 755 0240 (Viber, WhatsApp, Telegram, Signal);
  • електронну пошту [email protected]. У листі потрібно вказати ПІБ та засоби електронного зв'язку.

Де отримати психологічну та юридичну підтримку?

Контактний центр надання безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 або сайт www.legalaid.gov.ua.
Урядовий контакт-центр 1547 або сайт www.1547.ukc.gov.ua.
Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації — 116 123 або www.facebook/com.lastrada.ukraine.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: