fbpx
Сьогодні
Фото 20:00 01 Гру 2022

Проти насильства: відкриття кризової кімнати в Чернігові

У Чернігові відкрили кризову кімнату

У Чернігові відкрили кризову кімнату для постраждалих від насильства.

Напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок у Чернігові розпочала роботу кризова кімната для постраждалих від домашнього та/або гендерно зумовленого насильства. Центр відкрито за фінансової підтримки косметичного бренду Avon разом з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення.

У Чернігові відкрили кризову кімнату

Кризова кімната — це безпечне місце для цілодобового перебування, де постраждалі від домашнього та/або гендерно зумовленого насильства можуть дістати прихисток від кривдників на період від 10 до 20 днів, а також отримати первинну психологічну допомогу. У центрі одночасно можуть перебувати до 10 осіб.

Кризова кімната відповідає санітарно-гігієнічним нормам і має все потрібне для тимчасового проживання: кухню, ванну, спальні, набори постільної білизни, рушників, гігієнічних засобів. Помешкання також пристосоване для осіб з інвалідністю та жінок з дітьми.

У Чернігові відкрили кризову кімнату

"Нині проблема домашнього насильства надзвичайно актуальна для Чернігівщини, як і для будь-якого регіону нашої держави. Підтримкою постраждалих досі опікувався створений обласною адміністрацією Чернігівський обласний центр соціально-психологічної допомоги. Тепер завдяки нашим партнерам ми маємо можливість вийти на якісно новий рівень надання такої допомоги всім жителям області. Започаткування в межах діяльності цього центру нової служби, кризової кімнати, – це ще один вагомий крок на шляху розбудови механізму комплексної допомоги постраждалим від насильства в нашому регіоні", – коментує В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської обласної військової адміністрації.

Проблема насильства стосовно жінок широко поширена у світі та в Україні. Причинами, чому постраждалі далі терплять домашнє насильство, є відсутність місця, куди можна піти, переконання, що не можна руйнувати сім'ю, та фінансові питання. Кризові кімнати — це саме ті місця, де постраждалі від насильства можуть дістати кваліфіковану допомогу й обдумати своє майбутнє. Адресу кімнати в Чернігові не розголошують з метою безпеки. Щоб скористатися її послугами, постраждалі мають звернутися до поліції або соціальних служб, після чого їм одразу допоможуть.

У Чернігові відкрили кризову кімнату

"Завдяки співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та AVON більше жінок в Україні зможуть дістати якісну допомогу й підтримку, зокрема безпечне місце перебування, психологічну допомогу, захист для себе та близьких. UNFPA та AVON об'єднали зусилля для досягнення нашої спільної місії – викорінення
насильства щодо жінок і дівчат у будь-якій його формі: фізичній, психологічній, сексуальній чи економічній", – Хайме Надаль, представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Проєкт кризової кімнати в Чернігові реалізували Чернігівська обласна військова адміністрація, Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA), благодійний фонд "Ініціатива" за фінансової підтримки компанії Avon і за сприяння Міністерствасоціальної політики України.

"Добробут українок залишається одним із пріоритетних напрямків для Avon. Я пишаюся нашим давнім зобов'язанням виступати проти насильства за гендерною ознакою. Ми не зупиняємося на цьому: наступного року плануємо розширювати нашу співпрацю з UNFPA, щоб надати ще більше підтримки постраждалим від
насильства. Ви не самотні: ми робимо допомогу доступною", -зазначає Володимир Нефедов, генеральний директор Avon в Україні та Грузії.

Довідка

Благодійна програма Avon "Місія проти домашнього насильства" існує в Україні вже 13 років і спрямована на те, щоб захистити жінок і дівчат, які постраждали від насильства, та попередити тих, хто у групі ризику. Компанія систематично порушує тему домашнього насильства — проводить інформаційні кампанії, залучає лідерів думок і медіа. Через війну в Україні компанія наразі змінила вектор благодійної програми та збирає гроші на допомогу жінкам, які постраждали від фізичного чи сексуального насильства через воєнні дії.

У листопаді 2019 року партнером компанії став UNFPA — Фонд ООН у галузі народонаселення, що працює у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров'я та розбудови потенціалу молоді. За цей час Avon передав Фонду допомогу — продукцію загальною сумою понад 10 мільйонів гривень — і виділив кошти на відкриття кризової кімнати для жінок у Чернігові.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: