fbpx
Сьогодні
21:41 31 Жов 2022

У Євросоюзі виявили ще одну побічну дію до COVID-вакцин Moderna та Pfizer: подробиці

Комітет Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) після клінічних випробувань пропонує додати сильну менструальну кровотечу до списку побічних ефектів мРНК-вакцин проти COVID-19

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву EMA.

Як зазначили у комітеті, мова йде про препарати Moderna та Pfizer.

EMA повідомляє, що під час клінічних випробувань жінки відмічали рясні кровотечі, які характеризуються збільшенням об'єму та/або тривалості, що заважає якості життя.

Ці випадки були зареєстровані після першої та другої бустерної дози. Проте, як зауважують у комітеті, зміни у жіночому організмі були тимчасовими.

Водночас EMA заявила, що зміни менструального циклу не впливають на репродукцію та фертильність.

"Переглянувши дані, Комітет дійшов висновку, що існує принаймні розумна ймовірність того, що виникнення сильних менструальних кровотеч пов'язано з цими вакцинами, і тому рекомендував оновити інформацію про продукт", наголосили в EMA.

У компанії Moderna зазначили у коментарі для Reuters, що знають про ці зміни. Але наразі не вбачають причинно-наслідкового зв'язку з препаратом.

У Pfizer і BioNTech ситуацію не коментують.

Нагадаємо, вакцинація проти COVID-19 значно зменшує ризик ускладнень від хвороби. Також мРНК-вакцини є безпечними для вагітних.

Як писала Рубрика, уряд Швеції прийняв рішення подарувати Україні понад 500 тисяч доз ковід-вакцини Pfizer.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: