fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:47 30 Жов 2022

Блокування росією "зернового коридору" та український прапор за 69 тисяч доларів: хроніка подій 30 жовтня та головні рішення

Сьогодні 249 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Сили оборони України закріпили результат на сході Луганщини та продовжують контрнаступальні дії на лінії Сватове — Кремінна, — про це пише Інститут вивчення війни. Темпи наступу ворога біля Бахмута на Донеччині сповільнено.

📌 Останніми місяцями ситуація на Херсонському напрямку кардинально змінилася. Україна зараз має перевагу як за дальністю, так і за високоточними ракетами та артилерійськими снарядами — класом озброєнь, якого в арсеналі росії значною мірою не вистачає. Зростаюча перевага України в артилерії дозволила їй повільно просуватися на південь до стратегічного портового міста Херсон, єдиного обласного центру, який росії вдалося окупувати після повномасштабного вторгнення в лютому, — пише The New York Times.

📌 Очільник Харківської ОВА Синєгубов розповів про ситуацію на Харківщині станом на кінець жовтня: "У нас жесту доброї волі не було жодного разу на території Харківської області. В нас ведуться на території області близько до кордону запеклі бої. Хлопці відвойовують ціною власного життя кожен метр нашої території".

📌 Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 32 удари. З них 23 — по районах зосередження озброєння та військової техніки, 3 — по взводних опорних пунктах, а також 6  — по позиціях протиповітряної оборони противника. Воїни української протиповітряної оборони збили ракету Іскандер-К та 2 ворожі БпЛА "Орлан-10".

📌 Сьогодні на Харківщині зенітним ракетним підрозділом повітряного командування "Схід" збито російський ударний вертоліт (тип встановлюється).

📌 Підрозділи ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 2 засоби протиповітряної оборони та 9 інших важливих військових об'єктів противника.

📌 На південному фронті за підтвердженими результатами протягом дня знищено:

  • самохідну артилерійсько-мінометну установку "Нона",
  • самохідні гаубиці "Акація" та "Мста-С",
  • гаубиці "Д-20" та "Мста-Б",
  • зенітні ракетно-гарматні комплекси "Тунгуска" та "Панцир-С1",
  • танк,
  • 7 одиниць автобронетехніки.

Блокування росією

📌 Генштаб ЗСУ звітував про втрати ворога станом на 30 жовтня ⬆️ За добу українські сили ліквідували майже тисячу загарбників!

📌 Forbes повідомляє про повне знищення в Україні 11-го армійського корпусу з Калінінграда. 

📌 Вчорашній вечір був сповнений подіями для окупантів на Херсонщині — приліт по переправі біля Антонівського мосту три влучення. Ще є прильоти в Голій Пристані та Олешках.

📌 За даними Генштабу, окупанти готують відведення артилерійських підрозділів із правобережної частини Херсонської області.  Найімовірніше, їх перекинуть на інші напрямки.

📌 Мінімум три російські кораблі були вражені безпілотниками вчора в бухті окупованого Севастополя. Аналітики групи GeoConfirmed вважають, що в атаці на російські кораблі брало участь від 6 до 8 безпілотників.

📌 В іранському безпілотнику Mohajer-6 знайшли іноземні комплектуючі, зокрема компонент українського виробництва. Спецслужби розбиратимуться, як він туди потрапив. Також є комплектуючі з США, Японії, Китаю, Швеції, Австрії. Безпілотник вдалося вполювати поблизу Одеси понад місяць тому.

Злочини рф

Блокування росією

📌 Жодної спокійної ночі не було останнім часом на Нікопольщині (Дніпропетровщина). Сьогодні росіяни накрили вогнем з важкої артилерії сам Нікополь. Обійшлося без постраждалих. У місті понівечені 10 багатоповерхових та приватних будинків, господарські споруди та газогін. На фото вище — наслідки обстрілу Нікополя.

Ранком росіяни знову вгатили по Нікопольському району. Поранена 73-річна жінка

📌 Чоловік та двоє жінок зазнали поранень внаслідок вчорашніх російських обстрілів Куп'янського району (Харківщина).

На Харківщині виявили тіла 765 загиблих під час війни, 453 з них ідентифікували. Такі дані на 29 жовтня повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

В деокупованому селі Борщова Харківської області загинув суддя, який допомагав розмінувальникам як волонтер, — він підірвався на вибуховому пристрої.

📌 На Донеччині за минулу добу армія рф вбила 5 мирних жителів. Ще 8 людей отримали поранення.

📌 На Чернігівщині росіяни обстріляли територію Семенівської громади зі ствольної артилерії.

📌 Більша частина окупованого Енергодара (Запоріжжя) залишилася без світла через провокативний обстріл рашистів — окупанти обстріляли промзону та влучили по одній з підстанцій. 

📌 Генштаб повідомляє про ситуацію на Херсонщині:

  • Під час проведення так званої "евакуації" в Херсоні окупанти вивезли ув'язнених з виправної колонії №90. Тепер на території закладу росіяни розміщують особовий склад та військову техніку.
  • У населених пунктах поблизу Херсона ворог готується до оборони. З міста Грозний в Чечні до Каланчака на Херсонщині прибули близько сто "росгвардійців". 
  • На території Нової Каховки російські спецслужби прослуховують телефонні розмови цивільних.

📌 Жителям окупованих територій України терористи рф заборонили переводити годинники на зимовий час.

Життя в умовах війни

Блокування росією

📌 На Київщині відкрили нове модульне містечко  — у місті Васильків ⬆️. У ньому проживатимуть внутрішньо переміщені особи з різних регіонів України, а також мешканці міста, що втратили житло під час повномасштабного вторгнення. Усього в містечку може поселитися 352 людини.

📌 "Потяг до Перемоги", який запустила "Укрзалізниця", з 5 листопада буде курсувати з Києва до Кишинева. Кожен вагон поїзда розписаний українськими художниками та присвячений одному з тимчасово окупованих регіонів України.

Блокування росією

📌 Українська архітектурна студія Makhno Studio презентувала колекцію ламп Bavovna. (фото вище). Вони символізують незламність та силу українського народу. Частину коштів від продажів передадуть на благодійність.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Реакція західних партнерів на припинення росією "зернової угоди":

  • Байден назвав обурливим припинення росією угоди про постачання зерна.
  • ЄС і НАТО закликають рф переглянути рішення призупинити участь в угоді щодо вивезення українського зерна.
  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс налаштований більш рішуче. Він закликав до військового вирішення проблеми "зернового коридору". "Переговори з росією не працюють. путін порушує домовленості та шантажує всіх нас. Якщо він продовжуватиме ставити під загрозу експорт зерна з України, вільний світ має об'єднатися, щоб охороняти судноплавство з військовим супроводом. Давайте обійдемо шантаж", — сказав він.
  • Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш працює над відновленням "зернової угоди". Для цього він навіть відклав свій від'їзд на саміт Ліги арабських держав в Алжирі.  
  • Перемовини з росією також веде Туреччина

Наразі Україна вимушено призупинила експорт зерна з морських портів через блокування рф "зернового коридору". Заблоковано 218 суден.

💡 Німеччина на тлі російських обстрілів енергетичних об'єктів передала українським рятувальникам 14 генераторів. Їх розподілять між підрозділами ДСНС у різних областях.

💡 Італія передала Україні велику партію самохідних артилерійських установок — від 20 до 30 штук M109L. 

💡 Турецька компанія Baykar планує обладнати безпілотники Bayraktar ракетами класу "повітря — повітря" для боротьби з дронами-камікадзе, такими як іранські "шахеди"

💡 Гендиректор МАГАТЕ Гроссі заявив про прогрес на переговорах щодо встановлення зони безпеки навколо Запорізької АЕС, але назвав малоймовірним залучення миротворців ООН для участі в місії.

💡 Сміливість українського народу була відзначена нагородою Oxi Courage Award. Вона є символом перемоги демократії. 

Українці, об'єднуємось! 

Блокування росією

💡 Конструкторське бюро "ПРОМІНЬ" розробило український ударний безпілотник "Сокіл-300", дальність польоту якого — до 3300 км на висоті до 12 км. Незабаром побачимо їх в дії. А поки можна полюбуватися новим "птахом" на фото вище.

💡 Бійці, що нині воюють на Запоріжжі, мають повноцінний стабілізаційно-евакуаційний медичний заклад. Тут стабілізувати важких поранених можливо за лічені 7-10 "золотих" хвилин.

Блокування росією

💡 Вінницьке підприємство незрячих шиє теплий одяг для бійців. ⬆️ Спільно з іншим місцевим підприємством вони виробляють теплі флісові кофти кольору хакі. Роботу розпочали на початку жовтня. Уже відшили 120 виробів.

💡 Розголос має силу. В Угорщині скандальний підручник з географії буде змінено. У підручнику йшлося про те, що анексія Криму росією була "збройним конфліктом, спричиненим етнічним розколом в Україні", і розміщено сатиричний малюнок. Обіцяють, що перед оприлюдненням оновлених версій інформацію ще раз узгодять з українськими організаціями.

Блокування росією

💡 У Дніпрі запрацював "соціальний ресторан" для внутрішніх переселенців ⬆️ Годують гороховим супом, пшеничною кашею з мʼясом, також подають хліб і чай. Меню закладу змінюється в залежності від дня тижня. Вартість одного обіду — 50 гривень.

Блокування росією

💡 У США на аукціоні продали український прапор з автографами Зеленського і Залужного. Придбала прапор власниця логістичної компанії в Чикаго, українка з Івано-Франківщини. За прапор (на фото вище) виручили $69 тисяч — усі кошти підуть на допомогу Україні.

2
630

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: