fbpx
Сьогодні
11:12 14 Жов 2022

Міністр оборони Британії розкритикували Макрона за слова про ядерну відповідь на дії рф

English version here

Бен ВоллесBen Wallace

Міністр оборони Британії Бен Воллес дорікнув президенту Франції Еммануелю Макрону після того, як той виключив можливість завдання ядерного удару у відповідь по росії, якщо вона застосує ядерну зброю в Україні.

Про це повідомляє Daily Mail.

За словами Воллеса, Макрон «розкрив карти», підтвердивши, що якщо москва застосує ядерну зброю в Україні, Франція не відплатить їй тим же.

Як зазначає видання, на цьому тлі зростає напруженість через те, що президент рф володимир путін може санкціонувати ядерну атаку, оскільки його незаконне вторгнення в Україну продовжує давати збої, хоча кремль і заперечує, що має намір використати свій арсенал.

"Протягом останніх тижнів союзники по НАТО неодноразово попереджали, що наслідки для росії будуть жахливими, якщо вона все ж таки здійснить такий напад, хоча точний характер цих атак навмисно залишено двозначним. І ці погрози матимуть велике значення у свідомості путіна, коли наступного тижня з баз у Британії злетять десятки ядерних бомбардувальників під час навчань, що імітують ядерний удар", – пише видання.

Проте, як зазначається, в такому єдиному фронті "з'явилася прогалина", коли Макрон виключив використання ядерного арсеналу своєї країни у разі удару кремля, нібито побоюючись спричинити "глобальну війну",

У розмові з державним мовником France 2 Макрон заявив, що французька доктрина ґрунтується на фундаментальних інтересах нації, які чітко визначені й "не постраждали б безпосередньо, якби, наприклад, в Україні було завдано балістичного ядерного удару".

Відповідаючи на запитання про такі висловлювання лідера Франції на зустрічі НАТО в Брюсселі, Воллес сказав, що вони "розкривають карти президента Макрона".

"Ми вважаємо, що якщо росія застосує ядерну зброю, це матиме серйозні наслідки для неї. Це було б порушенням табу 1945 року на застосування ядерної зброї. І це залишило б країну та путіна неймовірно ізольованими в усьому світі", – зазначив Воллес.

The Telegraph цитує джерела в НАТО, які кажуть, що слова Макрона можуть порушити "принципи стримування" і що він не повинен "говорити про це публічно".

Довідка

Макрон заявив, що наступними тижнями Україна отримає від Франції радари та ракети для протиповітряної оборони.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: