fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:38 13 Жов 2022

"Вірю в ЗСУ" та сам собі ППО: хроніка подій 13 жовтня та головні рішення

Сьогодні 232 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Збройні сили України станом на вчора звільнили 91% окупованої росією території Харківщини.

🇺🇦 А в Херсонській області деокуповано вже 75 населених пунктів. Тільки за жовтень під жовто-блакитний прапор повернули 29 міст та селищ.

📌 Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 32 удари. Підтверджено ураження більш як 25 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 7 зенітних ракетних комплексів противника. 

📌 Крім того, за добу ЗСУ збили 5 гвинтокрилів ворога та 19 БпЛА

📌 Ракетні війська й артилерія за минулу добу уразили:

  • 6 пунктів управління, 
  • 7 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 
  • 4 склади боєприпасів. 
  • позиції ворожої артилерії, 
  • РЕБ та інші військові цілі.

📌 Також підтвердження вогневого ураження 12 жовтня двох ворожих військових об'єктів у районі Бурчака Запорізької області.

📌 У Херсонській області в результаті одного точкового удару в районі Токарівки одразу знищено 150 окупантів

📌 За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах 5  населених пунктів Донеччини.

За даними Генштабу, на окремих напрямках бойових дій, зокрема в Донецькій області, ворожі підрозділи почали отримувати розпорядження від вищого керівництва щодо тимчасового припинення наступальних дій. Причина: дезертирство та небажання російських військових виконувати накази.

📌 Британська розвідка повідомляє, що останніми днями російська окупаційна "влада" віддала наказ про підготовку до евакуації з Херсона. Цілком імовірно, що окупанти очікують на поширення бойових дій саме на Херсон.

📌 Вчора ввечері ППО збили ворожі цілі у Рівненській, Черкаській та Житомирській областях.

А сьогодні ЗСУ знищили чотири ракети на заході України. Окупанти атакували регіон з акваторії Чорного моря крилатими ракетами типу "Калібр". Одну ракету збили над Одещиною.

📌 Український пілот успішно катапультувався після аварії винищувача. 12 жовтня близько 21 години через невстановлені технічні причини льотчик почав втрачати керування машиною, але зробив усе можливе, щоб відвести літак далі від Вінниці, і катапультувався.

Перед цим пілот знищив п'ять "шахідів": три — на півдні України та два — над Вінницею. А напередодні під час масованого ракетного обстрілу збив дві крилаті ракети.

Злочини рф

Ракетний обстріл Миколаєва

Наслідки ракетного обстрілу Миколаєва

📌 Після першої ночі ворог ракетами С-300 масовано обстріляв Миколаїв. Є влучання у п'ятиповерхівку. З-під завалів дістали 11-річного хлопчика. Дитина 6 годин перебувала під завалами. П'ятеро людей загинуло. Тривають пошуки.

Під час сьогоднішніх ударів по Миколаєву зруйновано будівлю човникової станції. Співробітник, який перебував під завалами, помер

📌 Російські окупаційні війська усю ніч тероризували Дніпропетровщину "Градами" й важкою артилерією. Найбільше постраждав Нікополь. Поранено 59-річного чоловіка. Він у лікарні в тяжкому стані. 

У місті понівечені понад 30 багатоповерхових та приватних будинків, газогони та лінії електропередач. Російські снаряди прилетіли в лікарню, дитячий садок, краєзнавчий музей, собор, магазини, на ринок, фабрику та пошту

📌 Київщина. Вранці ворог атакував одну з громад області з дронів-камікадзе. Удар був біля Макарова по критичній інфраструктурі. 

У результаті почалася пожежа, її загасили. Триває ліквідація наслідків.

📌 Внаслідок обстрілу окупантами Запорізької області загинула жінка, 13 людей поранено.

📌 Ближче до вечора під час повітряної тривоги росіяни атакували ракетами один із військових об'єктів у Золочівському районі (Львівщина) — знищене військове майно, жертв немає.

📌 За 12 жовтня росіяни вбили 7 мирних жителів Донеччини — в Авдіївці. Крім того, у Лимані виявили ще 4 цивільних, убитих росіянами під час окупації. Ще 13 людей за вчора отримали поранення.

📌 На Харківщині двоє працівників 21 та 28 років підірвалися на міні під Ізюмом під час виконання дорожніх робіт. Чоловіки загинули.

📌 У Херсоні окупанти вбили Юрія Керпатенка — диригента оркестру "Гілея". Він відмовився працювати у "новоствореній філармонії". З ним проводили "бесіди", а потім просто приїхали додому та розстріляли через двері…

 📌 Уже більш ніж 2 600 освітніх обʼєктів зруйновано або пошкоджено терористичними ударами росії. 540 — пошкоджених російськими ударами обʼєктів культурної спадщини, культурних інституцій і релігійних споруд в Україні за час повномасштабної війни, із 24 лютого. Майже 200 зруйнованих або пошкоджених храмів.

Життя в умовах війни

232 день війни

📌 "Вірю в ЗСУ": у Києві з'явився 17-метровий напис, зроблений із маріупольського металу "Азовсталі". Інсталяція стоятиме біля Батьківщини-матері до 1 листопада. Потім її перетворять на партію браслетів, кошти від продажу яких підуть на ЗСУ.

📌 Повітряні тривоги тепер триватимуть довше. Причина — дрони-камікадзе. Швидкість дрона невисока — 120-150 км на годину. Він довго летить та може коригувати маршрут.

232 день війни

📌 До Дня захисників і захисниць України Укрпошта випустить нову серію марок "Збройні Сили України", на яких будуть зображені емблеми та бійці різних видів військ. ⬆️

📌 Відбувся черговий обмін полоненими. В Україну вдалося повернути 20 українців: це 14 бійців ЗСУ, четверо бійців тероборони, один нацгвардієць та військовослужбовець ВМС.

📌 Повітряні сили підтвердили втрату бомбардувальника. Літак Су-24М повертався із завдання на сході. Після виконання бойового завдання був уражений ракетою та повертався на аеродром базування. На жаль, долетіти не зміг. Двоє пілотів катапультувалися, але один із них загинув.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

232 день війни

💡 Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка не визнає "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України. За проголосували 143 країни, проти — п'ять (росія, Сирія, КНДР, Білорусь та Нікарагуа). ⬆️

💡 ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій росія названа терористичним режимом.

💡 Німеччина найближчими тижнями передасть Україні чергову партію озброєнь: самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000 та реактивні системи залпового вогню Mars-2. Литвасамохідні міномети Panzermörser M113 на базі американського бронетранспортера М113. Естонія — зимовий одяг, спорядження та амуніцію для ЗСУ.

💡 Британія передасть Україні ракети середньої дальності AMRAAM для американських зенітних ракетних комплексів NASAMS. 

Також Британія пообіцяла надати Україні ще 16 гаубиць.

232 день війни

💡 10 000 українських військових вчора закінчили військову підготовку у Великій Британії й тепер повертаються в Україну, щоб вирушити на фронт. Це вже друга група військовослужбовців, яка завершила навчання у Великій Британії. ⬆️

💡 Франція заявила про можливість віддати Україні три ракетні установки LRU M270 — модернізований аналог HIMARS на гусеницях.

А також Франція "найближчими тижнями" поставить Україні шість гаубиць Caesar та зенітні ракети.

💡 Україна отримала $1,3 млрд від МВФ: гроші спрямують на:

  • посилення обороноздатності;
  • виплату пенсій;
  • соціальні програми;
  • підтримку економіки. 

💡 Чехія з 25 жовтня заборонить в'їзд до країни росіян із туристичними шенгенськими візами. Таким чином Чехія приєдналася до крїн Балтії, Польщі та Фінляндії, які вже закрили кордони для російських туристів.

💡 російські судна не впускатимуть до портів Євросоюзу з 8 квітня 2023 року. Відповідні обмеження ухвалили в останньому пакеті санкцій.

Українці, об'єднуємось! 

Додаток єППО

💡Тепер кожний громадянин України може долучитись до протиракетної та протиповітряної оборони нашого неба. Для цього треба встановити на телефон андроід-версію додатка єППО, яку розробила конструкторська група "Технарі". На черзі — версія для IOS, вона вже тестується. 

Як це працює?

  • Ви побачили повітряну ціль, наприклад крилату ракету чи дрон-камікадзе шахед.
  • Треба відкрити єППО на смартфоні, вибрати тип повітряної цілі, направити смартфон у напрямку руху цілі та натиснути велику червону кнопку. Готово!
  • Фахівці ППО побачать відмітку на мапі, вона доповнить радіолокаційну інформацію і летюча смерть буде збита. 
Український всюдихід

Український всюдихід "Торнадо"

💡 У Полтаві налагодили випуск вражаючих всюдиходів для найважчого бездоріжжя. Український всюдихід "Торнадо" здатний долати метрові бар'єри та плавати по воді. 

232 день війни

Зустріч українських бейсболістів з мером Нью-Йорка

💡 Збірна України з бейсболу 14-15 жовтня зіграє два благодійні матчі в Нью-Йорку. Протягом візиту збірної до США відбуватиметься збір грошей для відновлення спортивних закладів, пошкоджених внаслідок вторгнення рф в Україну.

232 день війни

💡 Печиво для українських захисників готують діти на Вінниччині в Гніванській ТГ. Ліплять, випікають, пакують у картонні коробки та разом із продуктами відправляють на передову. Дітлахи збираються в будинку сім'ї Гуньків. У їхній родині четверо своїх малюків. За раз випікають до 10 кг печива.

2
602

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: