fbpx
Сьогодні
13:22 07 Жов 2022

У Києві знешкодили злочинне угруповання, яким із росії керував екснардеп Кива

У Києві знешкодили злочинне угруповання, яким із російської федерації керував колишній народний депутат від ОПЗЖ Ілля Кива.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Учасники банди входили до громадського об'єднання «Патріоти – за життя», яке підконтрольне колишньому народному депутату Іллі Киві. Сам він перебуває у міжнародному розшуку за вчинення особливо тяжких злочинів, серед яких – державна зрада і посягання на територіальну цілісність України", – йдеться в повідомленні.

При цьому додається, що до втечі депутата в рф ці "патріоти" виконували його завдання зі здійснення провокацій під час масових заходів для розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні.

Також їх залучали до так званої "фізичної підтримки" та охорони публічних виступів представників прокремлівської партії, насамперед у центрі Києва.

За участь у кожній з таких "акцій" зловмисники отримували гроші від своїх "координаторів" з ОПЗЖ.

За даними слідства, до складу угруповання входили щонайменше 12 осіб, причетних до кримінальних кіл. Їхній організатор був на прямому зв'язку з Кивою, погоджуючи свої дії, зокрема після повномасштабного вторгнення рф.

За задумом Киви, учасники банди мали залишитись у Києві для підтримки загарбників у разі захоплення регіону, проте після втечі Киви його поплічники вирішили організувати наркобізнес для одержання додаткових прибутків.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України планується повідомлення про підозру організатору й учасникам злочинної групи та обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Довідка

Офіс генерального прокурора оголосив Киві підозру у державній зраді і порушенні територіальної цілісності.

За день до повномасштабного вторгнення росії Кива записав відеопривітання з днем радянської армії й озвучив потребу у "визволенні" України.

10 березня Личаківський районний суд Львова заочно обрав Киві запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 15 березня Верховна Рада позбавила Киву депутатського мандату за особистою заявою.

29 березня тодішня генпрокурор Ірина Венедіктова поінформувала, що підписала ще одну підозру Киві – у вчиненні публічних закликів до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації (ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу України) та закликах до агресивної війни (ст. 436 Кримінального кодексу України).

20 квітня суд надав дозвіл на спеціальне розслідування щодо Киви. У травні справу Киви направили до суду.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: