fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:43 06 Жов 2022

Врятований ведмідь з Лимана та терор росії на кордоні з Естонією: хроніка подій 6 жовтня та головні рішення

Сьогодні 225 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Луганщина починає "виходити зі складу рф". ЗСУ звільнили шість населених пунктів Луганської області.

🇺🇦 Менш ніж за тиждень ЗСУ очистили від окупантів понад 400 кв. км Херсонської області. З 1 жовтня звільнено 29 населених пунктів Херсонщини.

📌 Підрозділи ракетних військ і артилерії виконали понад 300 вогневих завдань. Втрати ворога: 9 танків, 17 одиниць автобронетехніки, 4 крупнокаліберні гаубиці "Мста-С" і "Мста-Б", ще одна самохідна гаубиця "Акація", міномет, командно-штабна машина, реактивна система залпового вогню "Град", протитанковий ракетний комплекс. А також 2 склади боєприпасів у Баштанському й Бериславському районах.

📌 За даними британської розвідки, у російської армії проблеми біля Нової Каховки на Херсонщині: ЗСУ на півдні просунули фронт на 20 км. Армія рф відходить, поповнювати запаси їй дедалі складніше.

📌 Щури з півдня та сходу вже побігли: у зв'язку з контрнаступом ЗСУ з Херсонської області почали виїжджати кримчани, які раніше туди прибули допомагати у встановленні російської "влади". А зі Сватового на Луганщині почали евакуювати активних прихильників "лнр".

📌 Як зазначає американський Інститут вивчення війни, росіяни не змогли утримати береги річок Оскіл та Сіверський Донець і використовувати їх як природні кордони, щоб запобігти просуванню українських сил на вразливі ділянки окупованого росією сходу України.

📌 Видання The Wall Street Journal підрахувало, що ЗСУ під час контрнаступу на сході захопили:

  • 460 танків окупантів,
  • 92 самохідних гаубиці,
  • 448 бойових машин піхоти,
  • 195 бойових броньованих машин,
  • 44 реактивних системи залпового вогню.

Але реальні цифри значно більші.

📌 Підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ знищили два безпілотники "Орлан-10" у районі Брускинського Бериславського району. Також "доліталися" ще 9 іранських дронів-камікадзе

225 день війни

Наслідки ранкового прильоту по будівлі інтернату в Херсоні

📌 Зранку в окупованому Херсоні знову "бавовна". Прилетіло по будівлі інтернату. Там базувалося багато особового складу рашистів. Також є нові влучення по Антонівському мосту, а по обіді — приліт по розміщенню рашистів в "Укретелекомі".

📌 На Миколаївсько-Херсонському напрямку ЗСУ… купили в окупантів БМП-1. Троє росіян здалися в полон разом зі справною технікою. Раніше голова Миколаївської ОВА Кім розповідав про "Тигр", який купили в росіян за $5000. Нагадаємо, у квітні народні депутати України підтримали закон, який встановлює розміри винагород за передачу ЗСУ військової техніки росії під час здачі в полон.

Злочини рф

Ракетний обстріл Запоріжжя

Наслідки обстрілу в Запоріжжі

📌 Уночі рф завдала сім ракетних ударів по багатоповерхівках у Запоріжжі. Люди, що спали, опинилися під завалами. Відомо про 4 загиблих, 7 поранених, в тому числі й 3-річна дівчинка. 21 людину врятувала ДСНС. Рятувальні роботи продовжуються.

У першій половині дня — нові удари по Запоріжжю із ЗРК С-300. Удар припав по центру міста. Знову по міській інфраструктурі. 

📌 Близько 6 години ранку з території Білорусі росіяни вдарили 2 ракетами по Шепетівському району Хмельницької області. Одна ракета впала поряд з інфраструктурним об'єктом, інша — на пустирі. Зафіксовані пошкодження навколишніх будинків, постраждалих немає.

📌 Росіяни вночі знову завдали удару по Харкову. Кілька ударів прийшлися на промислові об'єкти Основ'янського району міста. Росіяни застосували дрони-камікадзе. Виникли пожежі, є часткові руйнування нежитлових будівель. 

По області обстрілювали Куп'янський (поранено 3 людей) та Вовчанський райони, а також населені пункти Богодухівського й Харківського районів.

📌 Окупанти всю ніч обстрілювали Нікопольський район (Дніпропетровщина) із реактивних систем залпового вогню та важкої артилерії. Пошкоджено десять приватних будинків, підприємство та лінії електропередач.

📌 За 5 жовтня росіяни вбили 4 мирних жителів Донеччини — трьох у Торському та одного в Зарічному. Крім того, ще 10 цивільних, убитих росіянами під час окупації, виявили у щойно визволених містах: п'ятьох у Святогірську та п'ятьох у Лимані. Ще три людини за вчора отримали поранення.

225 день війни

Ексгумація закатованих рашистами українців на Харківщині

📌 Тіла загиблих знайшли на базі відпочинку в селі Новоплатонівка Борівської ТГ (Харківщина). Поліція виявила тіла двох цивільних чоловіків зі слідами катувань. Їх руки були з'єднані кайданками. Також у загиблих наявні вогнепальні поранення голови.

Загалом поліція Харківщини знайшла на звільнених територіях області тіла 534 цивільних людей. Цифра озвучена з урахуванням 447 тіл з місця масового поховання в Ізюмі.

📌 У звільненому Лимані (Донеччина) знайшли кладовище, де поховані понад 50 цивільних.

📌 Українському персоналу ЗАЕС почали погрожувати, що їх можуть змусити воювати за рф, якщо вони не підпишуть документи про перехід на роботу в російський "росатом".

📌 Росіяни викрали українських біженців, які знаходилися перед південно-східним кордоном Естонії та стояли в черзі, щоб втекти з рф. Понад тисячу людей вивезли вантажівками, куди — невідомо.

Життя в умовах війни

📌 Розробники IP-телефонії Unitalk запустили для українців платформу "Подзвони своїм", за допомогою якої можна безплатно з тимчасово окупованої території зателефонувати рідним. Додзвонитися рідним можна, навіть якщо у них інтернету немає взагалі або телефон "кнопковий". Але не більше двох дзвінків на добу та тривалістю до 15 хвилин для одного абонента. Для того, щоб здійснити дзвінок, потрібно зайти на платформу "Подзвони своїм", ввести номер телефону й натиснути кнопку "з'єднати".

📌 Поетка Маріанна Кіяновська отримала одну з найпрестижніших поетичних премій у світі — Міжнародну премію ім. Збіґнєва Герберта 2022 року за збірку "Бабин Яр. Голосами".

225 день війни

📌 У Києві на виставці знищеної військової техніки з'явилась Тесла. ⬆️

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ 

Підтримка іноземних партнерів

💡 Євросоюз схвалив восьмий пакет санкцій проти росії. Новий пакет заклав основу для необхідної законодавчої бази для впровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7.

💡 Чехія схвалила новий пакет військової допомоги Україні, до якого входить важка техніка. Подробиці не оголошують з міркувань безпеки.

💡 США надасть Україні $55 млн на підготовку до зими. Фінансова допомога буде спрямована на ремонт, а також технічне обслуговування труб та обладнання для опалення.

💡 Іспанія відправила в Україну партію машин швидкої допомоги та позашляховиків. Крім цього, було передано ще 5 тонн медичних засобів.

💡 Німеччина передала Україні броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 2. Наразі в українських військових на озброєнні вже п'ять таких машин.

💡 Берлін передасть Україні 500 вживаних велосипедів — для медиків, соціальних працівників і волонтерів на деокупованих територіях. Разом із 2000 велосипедів, які передасть Амстердам, це вже буде 2500 тисячі.

голова оборонного комітету Бундестагу у Києві

💡 Сьогодні до Києва прибула голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Аґнес Штрак-Циммерман. Вона неодноразово закликала уряд Німеччини передати Україні танки Leopard 2.

💡 Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі теж прямує до Києва. Він продовжить консультації щодо ядерної безпеки та безпеки ЗАЕС.

💡 7 водовозів для транспортування питної води з виробництва на пункти роздачі передав Миколаєву Міжнародний комітет товариства Червоного Хреста.

💡 А Укрзалізниця отримала від Товариства Червоного Хреста України 154 електроводонагрівачі, які розподілять на потреби 79 вокзалів по всій країні, включно з вокзалами, які знаходяться близько до зони ведення бойових дій. 

💡 Офіційно: ​​Чехія, Швеція та Фінляндія допоможуть відновлювати Луганщину.

Українці, об'єднуємось! 

225 день війни

💡 Понад 20 тисяч металевих скоб для укріплення бліндажів передала захисникам сімʼя ковалів із села Жабелівка Вороновицької громади на Вінниччині. Їх Роман та Діна Триноси (на фото вище) виготовляють з березня. Працюватимуть і далі, допоки в цьому буде потреба.

225 день війни

💡 У Кіровоградській області завдяки Всеукраїнському проєкту "Сади Перемоги" врожай овочів збільшився на 30%, порівняно з минулим роком. З вирощених овочів роблять сухі супи й борщі, їх відправляють українським військовим. ⬆️

225 день війни

Соціальне кафе в Дніпрі

💡 У Дніпрі відкрили соціальне кафе. Щодня тут годують обідами сотню людей. За час повномасштабної війни благодійники приготували приблизно 15 тисяч порцій.

💡 В Івано-Франківську відкрили відділення психологічної реабілітації воїнів. У центрі психічного здоров'я майже постійно знаходяться на реабілітації 70-80 воїнів.

У Лимані врятували ведмедя

Ведмідь був контужений від снаряда, який потрапив у будинок, де він перебував

💡 У звільненому Лимані врятували ведмедя зі зруйнованого зоопарку. Після окупації звір у жахливому стані. Незабаром він поїде до реабілітаційного центру диких тварин на Хмельниччині.

Браслети зі сталі з

💡 Мінцифри запустило продаж браслетів з останньої довоєнної партії сталі, виплавленої на "Азовсталі" (на фото вище). Прибуток піде на дрони для ЗСУ.

7
139

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: