fbpx
Сьогодні
08:28 13 Вер 2022

Українські фахівці відновили другу резервну лінію електропередач до Запорізької АЕС, - МАГАТЕ

Українські спеціалісти відновили другу резервну лінію електропередач до Запорізької атомної електростанції

Про це інформує Рубрика, посилаючись на звіт МАГАТЕ.

Проте, як зазначили у організації, чотири основні зовнішні лінії не працюють.

"Була відновлена друга резервна лінія електропередач до Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що дозволяє забезпечувати електростанцію зовнішньою електроенергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. А іншу лінію – тримати в резерві", повідомили у дописі.

Також у МАГАТЕ наголосили, що блок реактора №6, який був зупинений, тепер перейшов у режим холодної зупинки, як і п'ять інших реакторів об'єкта. Це означає, що для охолодження йому буде потрібно менше енергії.

"Зараз відновлена лінія 750/330 кВ, яка використовується для забезпечення функціями безпеки, а раніше відновлена лінія 330 кВ залишається в резерві.

Обидві відновлені лінії можуть отримувати енергію від мережі через розподільний пункт сусідньої теплоелектростанції", підкреслили в повідомленні МАГАТЕ.

При цьому генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що ситуація з ядерною безпекою та охороною на станції, розташованій у зоні бойових дій, залишається нестабільною.

"Терміново потрібна зона ядерної безпеки, і я розпочав консультації з відповідними сторонами", наголосив генеральний директор.

Як повідомляла Рубрика, 11 вересня о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йшла підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.

Довідка

До цього Запорізька атомна електростанція працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії.

Через спричинену російськими обстрілами пожежу 5 вересня вимкнулася остання лінія електропередачі, що з'єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України.

Розвантажений і відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби станції.

Нагадаємо, що фахівці відновили роботу резервної лінії електропередач до Запорізької АЕС (ЗАЕС), що дозволяє забезпечити її зовнішньою електрикою.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. 4 березня її захопили російські військові, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: