fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:21 12 Вер 2022

Хроніка подій 12 вересня — 201 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 На Харківщині продовжується контрнаступ ЗСУ! ЗСУ увійшли до Вовчанська, також звільнено село Борщова в Харківській області. Українські десантники підняли прапори в населених пунктах Кам'янка, Богородичне, Ізюм та Оскіл.

🇺🇦 Загалом на Харківщині деокуповано понад 40 населених пунктів. Більш того — наші захисники взяли під свій контроль держкордон з рф на півночі Харківщини. 

ЗСУ відвоювали майже всю Харківську область

📌 За даними Інституту вивчення війни (ISW), ЗСУ відвоювали в стрімкому контрнаступі майже всю Харківську область.

"Київ усе частіше диктуватиме місце й характер великих бойових дій, і росія все частіше неадекватно реагуватиме на зростаючий фізичний і психологічний тиск України в послідовних військових кампаніях, якщо москва не знайде способу перехопити ініціативу", — прогнозує ISW.

📌 Генштаб повідомляє, що ЗСУ звільняють територію не лише в Харківській, а й у Донецькій областях. І публікує інформацію, що російські військові покинули Сватове Луганської області, залишивши там лише сили "лнр".

Український прапор над Куземівкою на Луганщині

🇺🇦 Український прапор майорить над селом Куземівка на Луганщині!

🇺🇦 А це — Святогірська міськрада (Донеччина). Офіційного підтвердження ще немає, але фото говорить саме за себе.

🇺🇦 Нарешті офіційна інформація про звільнені населені пункти на Херсонщині. Звільнено: Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Сухий Ставок та Миролюбівка. За останні два тижні тут звільнено понад 500 квадратних кілометрів.

201 день війни

📌 В СБУ показали фото з Ізюму Харківської області. Російські окупанти під тиском ЗСУ втекли та залишили по собі арсенали боєприпасів. "Ми знаємо, що з ними робити, й обов'язково використовуємо за призначенням — проти ворога", — говорять правоохоронці.

 📌 Сили оборони відбили атаки противника неподалік Майорська та Красногорівки (Донеччина). У районах Миколаївки Другої та Зайцевого бої тривають.

📌 На Херсонському напрямку ворог зазнав значних втрат у живій силі — 810 окрема бригада морської піхоти втратила майже 85% особового складу.

📌 Українська авіація за добу завдала три удари на південному фронті, ракетно-артилерійські підрозділи виконали 270 вогневих завдань. ЗСУ знищили 40 окупантів, 4 танки, 4 одиниці броньованої техніки, 3 самохідних гаубиці та склад боєприпасів в Каховці.

 📌 Воїни 92-ої бригади збили російський Су-25СМ, який прикривав відхід російських військ. Ще один літак — Су-34 ВКС рф збитий під Ізюмом.

📌 За час повномасштабного вторгнення в Україну ліквідовано 52 950 окупантів, 2168 танки, 1269 артилерійських систем, 162 засобів ППО, 243 літаки! 

📌 На півдні України росіяни намагаються вести переговори про здачу зброї. За словами Наталії Гуменюк, переговори ведуться через те, що угруповання російських військ виявилося затисненим між фронтом і річищем Дніпра.

Атаки рф

📌 Вчора ввечері росія здійснила атаку по інфраструктурних об'єктах України. Росіяни випустили 11 крилатих ракет. У результаті без світла залишилися деякі райони Харківської, Дніпропетровської, Полтавської, Сумської областей.

Ракетний удар по Харківській ТЕЦ

📌 Ракетний удар прийшовся по Харківській ТЕЦ, що є однією з найбільших в України. Удар був не випадковим. Вчора вранці російські пропагандисти закликали бити по енергооб'єктах. Двоє людей загинуло.

📌 Також під час ракетного обстрілу Новобаварського району на Харківщині загинула одна людина, двоє поранено. Снаряд влучив у житловий будинок.

📌 Вдень окупанти завдали ударів по двох районах Харкова — Основ'янському та Київському. Це центр міста. Поранено 6 людей, 1 людина загинула. Повторилася ситуація вчорашнього вечора. Місто знову залишилося без світла, не працює метро та інший електротранспорт. Близько 17:00 новий обстріл — удар окупантів припав на густо населений житловий масив у Немишлянському районі. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється.

📌 Є влучання російської ракети в об'єкт енергетичної інфраструктури поблизу Павлограда (Дніпропетровщина). Проте ППО збили сім крилатих ракет. З них п'ять — Х-101, дві — "Калібр". 

📌 Окупанти ввечері 11 вересня обстріляли з "Ураганів" Великомихайлівську громаду на Дніпропетровщині. Внаслідок обстрілу загинули чоловік та жінка, 19-річна дівчина перебуває в лікарні у важкому стані.

📌 Також ціллю країни-терористки стала ТЕЦ в Кременчуці (Полтавщина). У Кременчуцькому районі 2 ворожі ракети також збили ППО.

201 день війни

📌 Вночі в Краматорську (Донеччина) був удар по перинатальному центру. Постраждалих немає.

201 день війни

📌 Знову обстріляно Слов'янськ на Донеччині. Постраждали приватні будинки та цегельний завод.

📌 Близько 00:40 чотири ракети С-300 вразили будівлі одного з об'єктів інфраструктури на околицях Запоріжжя. рф стріляла з боку Василівки. Внаслідок обстрілу постраждалих немає.

📌 Тривають обстріли Запорізької АЕС. Під загрозою знаходяться реактори та територія для зберігання відпрацьованого палива, — заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

📌 На Миколаївщині під обстрілами — селище Березнегувате. Пошкоджені газопровід, житлові будинки, магазини, адміністративна будівля й технічні споруди комунального підприємства.

201 день війни

📌 Ракетного удару ворог завдав по сільгосппідприємству у Вознесенську на Миколаївщині. Уламками пошкоджено щонайменше 40 житлових будинків. 5 осіб отримали поранення — серед них дитина.

📌 Із 200 днів повномасштабної війни окупаційні війська не обстрілювали Миколаїв лише 29 діб.

📌 На Херсонщині російська армія обстріляла селище Архангельське, села Любимівка, Ольгине та Станіслав. Серед місцевих є загиблі та поранені.

201 день війни

📌 Жителька звільненого Високопілля на Херсонщині показала свій будинок, де жили окупанти. Ті винесли все, що можна було винести. І знищили все, що винести було неможливо.

📌 За час окупації в Ізюмі на Харківщині загинуло не менше 1000 мирних мешканців. Окрім цього, близько 80% будівель було зруйновано рашистами й не підлягає відновленню.

📌 СБУ затримала зрадника, який готував для рф списки "потенційних цілей" серед українських топпосадовців зі спецслужб і правоохоронців.

201 день війни

📌 Києвом прокотилася хвиля повідомлень про замінування шкіл. Серед них — школи, які навчаються офлайн, і ті, що на дистанційному навчанні. Школи перевіряли вибухотехніки.

Життя в умовах війни

📌 Україна має амбітні плани до кінця цього року виконати всі 7 умов Єврокомісії за надання статусу кандидата та перейти до переговорного процесу щодо членства в ЄС, щоб стати членом ЄС через два роки.

📌 Міжнародний аеропорт "Львів" — перше летовище, яке може відновити роботу в Україні. Технічно летовище готове, але нюанс — не вирішено безпекове питання. 

📌 Зернові хроніки: з портів Одещини вийшли ще 9 суден з 163,8 тис. тонн агропродукції. Вони прямують до країн Азії та Європи.

201 день війни

📌 У світлі останніх подій Укрпошта вирішила випустити перший маркований конверт воєнного часу з милозвучною назвою "Ласкаво просимо до пекла".

📌 Ситуація з роботою й доходами українців покращується, зокрема й за кордоном. Серед тих, хто виїхав за кордон, кількість працевлаштованих зросла на 11% за другу половину серпня та становить 43%. Серед тих, хто залишився вдома, 59% працевлаштовані, а 47% із них активно працюють. Майже не відрізняються дані щодо ВПО — (57%).

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡 Президент Туреччини Ердоган під час зустрічі з путіним в Узбекистані має намір знову запропонувати йому зустріч із Зеленським. Втім, Україна розмовляти з терористами наразі не збирається.

💡 Чорногорія планує запровадити візи для росіян. В МЗС заявили: "Чорногорія є відданим партнером ЄС, і міністр закордонних справ вважає, що наша країна має повністю приєднатися до ЄС у цьому рішенні, як це було дотепер."

Нагадаємо, відсьогодні набуло чинності рішення ЄС про призупинення спрощеного візового режиму для росіян.

💡 Україна отримає від Німеччини 4 системи IRIS-T: дві — до кінця цього року, ще дві — на початку наступного. Українські фахівці вже завершують навчання роботі з системою IRIS-T.

Офіційний Берлін у захваті від наступу ЗСУ, — заявив посол Німеччини в Україні

💡 Пентагон розглядає питання передачі Україні бойових танків та бронетехніки західних зразків і закликає до таких кроків союзників.

Українці, об'єднуємось! 

Пам'ятник ЗСУ в селі Копанки на Прикарпатті

💡 Пам'ятник ЗСУ з'явився в селі Копанки на Прикарпатті та селянам коштував копійки, бо зробили його, відреставрувавши монумент радянському солдату, який давно вже муляв очі місцевим.

Благодійний заїзд велосипедом Київ – Берлін

💡 Працівник Укрзалізниці Олександр Красноштан під час власної відпустки вирушив у благодійний заїзд велосипедом із Києва до Берліна. Метою заїзду є збір грошей на підтримку залізничників, які постраждали через війну, а також сімей загиблих залізничників.

201 день війни

💡 Одеські програмісти виготовляють павербанки для ЗСУ з відпрацьованих акумуляторів одноразових електронних сигарет. 35 павербанків уже передано на фронт. Це повноцінні мобільні батареї ємністю від 10000 мАг, яких вистачає для заряджання від трьох до п'яти телефонів. На один павербанк йде від 18 до 24 електронних сигарет.

У Дніпрі діти допомагають ЗСУ

💡 У Дніпрі четверо дітей продавали свої іграшки на власноруч облаштованому блокпості, щоб допомогти Збройним силам України. За три дні зібрали майже 4 тисячі гривень. На них закупили каримати, їх діти передали військовим.

2
1048

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: