fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:23 08 Вер 2022

Хроніка подій 8 вересня — 197 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 Українські військові протягом минулої доби відбили 11 атак окупантів і 14 разів вдарили по опорних пунктах та місцях зосередження росіян. Лише під Голою Пристанню на Херсонщині окупанти втратили близько 70 військових.

📌 Звітує ОК "Південь". За добу на південному напрямку наші воїни знищили:

  • 5 танків;
  • 3 РСЗВ "Град";
  • 15 одиниць авто-бронетехніки;
  • 10 гаубиць та гармат важкої артилерії;
  • 120 мм міномет;
  • 2 пускові установки С-400;
  • радіолокатор наведення до С-300;
  • 2 склади ворожих боєприпасів в Миколаївській області.

Було демілітаризовано 3 склади БК, 1 базу та 1 штаб рашистів.

📌 Українські підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили два літаки Су-25, два гелікоптери (Ка-52 та Мі-24), а також п'ять БпЛА.

197 день війни

📌 За останню добу армія рф втратила більше 2000 осіб: близько 640 вбитих, 350 полонених, більше 1000 важких поранених. 37 одиниць артилерії, величезну кількість техніки захоплено. Це є абсолютним рекордом за весь час війни.

📌 Сьогодні вночі було гучно біля Дар'ївського мосту на Херсонщині. Місцеві нарахували близько 10 вибухів. Знищена ЗСУ понтонна переправа окупантів поблизу мосту була одним із найважливіших маршрутів між південним і північним секторами російської присутності вздовж Дніпра. Тепер його немає.

📌 Україна має намір деокупувати Херсон до кінця 2022 року. США констатують: ЗСУ досягли певного успіху в атаках на лінії постачання окупантів, щоб відрізати та ізолювати російських військових, дислокованих зараз на півдні, на захід від Дніпра.

📌 ЗСУ прорвали оборону вглиб окупованої рф території на північ від Ізюму, у бік Куп'янська, — повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Це підтверджує заступник начальника ГОУ Генштабу ЗСУ Олексій Громов: "У ході ведення активних дій на Харківському напрямку звільнено понад 20 населених пунктів. ЗСУ вклинилися в оборону противника на глибину до 50 км. Зараз тривають фільтраційні дії в низці населених пунктів". 

📌 Українські військові просунулися у Донецькій області та звільнили від російських військових село Озерне. На Краматорському напрямку підрозділи ЗСУ покращили тактичне положення та просунулися на глибину до 2 км.

😄 Ще ленд-ліз не запрацював, а росія запитує засідання РБ ООН 8 вересня щодо постачання західної зброї в Україну. Що, окупанти, непереливки?

Рух опору в Мелітополі

📌 Працює і Рух опору. В окупованому Мелітополі на Запоріжжі підірвали осередок "Єдиної Росії" на вул. Ломоносова, де йшла підготовка до "референдуму". Також у Мелітополі прогримів вибух поряд зі штабом проросійського руху та біля будинку "директора" водоканалу Юрія Онищука. 

📌 Після вибухів у російському Бєлгороді зникла електрика. А в Донецьку прилетіло у район "Донбас-Арени".

📌 В окупованій Василівці (Запоріжжя) приліт по блок-посту рф "Тарілка". Саме тут найбільше обшукували та знущалися з мирних жителів, які виїжджали з окупованих територій.

український прапор в Балаклії

📌 А це — найкраща новина за сьогодні: український прапор над адміністрацією в Балаклії! Наш прапор також і в Волоховому Яру (Харківщина). 

 Атаки рф

197 день війни

📌 Лівий берег окупованого Маріуполя сьогодні. Суцільні руїни, знищені будинки. рашисти цілими кварталами зруйнували район, який розквітав та розвивався. 

📌 Вночі росіяни завдали ракетних ударів по Салтівському й Холодногірському районах Харкова. Попередньо пошкоджено важливий об'єкт цивільної інфраструктури та підприємство. В Індустріальному районі теж було два прильоти. Загинуло 2 людини, п'ятеро поранено.

197 день війни

📌 Дніпропетровщина. Марганецьку громаду обстріляли тричі. Пошкоджене підприємство. У Нікополі понівечені 11 приватних будинків, декілька панелей сонячної електростанції, місцева гімназія. Обірвана лінія електропередач. 

📌 Вночі, з 1 до 2 години, росіяни били з артилерії по території Юнаківської громади, Сумщина. Всього 21 приліт.

📌 На Донеччині по Кураховому росіяни завдали ракетного удару — поцілили в приватний будинок та дорогу. В Авдіївці, на ранок — масований артобстріл центру міста. У Костянтинівській громаді під обстріл потрапив елеватор.

197 день війни

📌 У Бахмуті на Донеччині ворог влучив у Палац культури імені Мартинова — там знаходився гуманітарний штаб. У Соледарі пошкоджено спортивний комплекс. В Бахмуті та смт. Нью-Йорк загинуло 2 людей. Ще 4 — поранені.

📌 Пообіді росіяни атакували Криворізький район крилатою ракетою Х-59 класу "повітря-земля". Ворожу ракету збила ППО.

📌 Загалом минулої доби ​​ворог завдав понад 10 ракетних та 22 авіаційних удари по об'єктах на території України. 

📌 А за пів року війни росія випустила Україною близько 7 млн ​​снарядів.

📌 Чиновники путіна контролюють фільтрацію українців та незаконно депортували до 1,6 млн громадян. Про впевненість у цьому заявила постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

📌 Окупанти вивозять мелітопольців до москви й "засуджують" до довічного ув'язнення. За даними міського голови Івана Федорова, з моменту захоплення Мелітополя рашисти забрали в полон понад 500 людей.

197 день війни

📌 З окупованих територій росіяни запускають по Україні ракети. ​У Новій Каховці на Херсонщині близько 15 години пролунали кілька гучних вибухів. На будинок упав уламок ракети. Зруйновані квартири з першого по четвертий поверх. Є постраждалі.

📌 Ще одна трагедія сталася в Маріуполі. Окупаційна влада направила цивільних на розчистку цехів заводу МКК Ілліча без розмінування. Підсумок — люди підірвались на міні. Чотири маріупольці зараз в надважкому стані в лікарні. 

Життя в умовах війни

📌 З початку "зернової угоди" з портів Одещини вийшло понад сто суден, якими з України експортували понад два мільйони тонн агропродукції.

📌 Вулицю Волгоградську в Києві перейменували на вулицю імені активіста та загиблого захисника України Романа Ратушного. Також затверджено ще близько 40 перейменувань проросійських назв.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

197 день війни

💡 Україна отримала від Заходу ракети Harpoon на автомобільній платформі. Harpoon — американська протикорабельна крилата ракета, одна з найпоширеніших у світі. 

💡 Сьогодні Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні. Це військовий транспорту, ракети для HIMARS, ракети Humvees та системи штучного інтелекту на суму $675 млн.

💡 З Іспанії вилетів літак із військовою допомогою для України. На борту — боєприпаси для великокаліберної польової артилерії.

💡 А Норвегія передасть Україні 160 ракет Hellfire і прилади нічного бачення.

💡 Група ООН зі встановлення обставин обстрілу СІЗО в Оленівці вирушить на Донбас найближчими днями, — повідомили на засіданні Ради безпеки ООН щодо України.

💡 Водночас колишній прем'єр Італії Берлусконі заявив, що хотів би разом із Меркель виступити посередником у мирних переговорах України та росії. Раніше Берлусконі вважався другом путіна, проте з початку вторгнення росії в Україну засудив війну.

💡 Рафаель Гроссі запропонував Україні та росії укласти угоду про те, що ЗАЕС не можна атакувати. Цікаво, коли Європа зрозуміє, що жодні угоди з рф не працюють? 

Ентоні Блінкен приїхав до Києва

💡 Держсекретар США Ентоні Блінкен раптово приїхав до Києва, його візит не анонсувався. Він має оголосити про виділення 2 мільярдів доларів як довгострокового іноземного військового фінансування Україні та 18 країнам на оборону. Ця допомога є доповненням до $675 млн прямої підтримки постачання зброї Україні.

Також Блінкен відвідав постраждалих внаслідок воєнних дій дітей в Охматдиті. Там він познайомився з псом Патроном і навіть подарував йому портретну іграшку.

💡 Чеський благодійний фонд "Діти України" передасть школам Чернігівщини комп'ютери та канцтовари.

💡 У польському місті Ольштин презентували Програму соціальної інтеграції українських біженців. Запрацювала вона з шостого вересня 2022 року.

💡 А от росіянам у Європі не раді. Естонія, Латвія, Литва і Польща закривають з 19 вересня в'їзд для громадян рф, у тому числі з шенгенськими візами, виданими в інших країнах.

💡 Крім того, Сейм Латвії ухвалив закон про незалежність Латвійської православної церкви від РПЦ. Це мінус 118 парафій. 

💡 Угорщина відкликала вимогу до ЄС зняти санкції з російських олігархів. Погрожувати заблокувати продовження санкцій проти росії Орбану не вдалося.

Українці, об'єднуємось!

💡 В Одесі будують перше мобільне укриття, розміщене воно буде в одному з міських парків. Товщина стін — понад 25 сантиметрів, стелі — понад 40, а вся конструкція зроблена з армованого бетону. Конструкція важить 70 тонн, при цьому її можна розібрати та перенести в інше місце. Там зможе поміститися 18 людей, також буде місце і для дитячих візків. SafePlace4UA планує створити достатню кількість таких мобільних укриттів для Одеси та Миколаєва. А потім масштабувати проєкт на всю країну.

благодійний ярмарок

💡 В Івано-Франківську на благодійному ярмарку "Lastivka garage sale" волонтери вторгували 35 тис. грн. Гроші вже перерахували письменнику Сергієві Жадану, який закуповує автомобілі для українських захисників.

💡 На Закарпатті 80 прикордонників здали кров для військових.

💡 Благодійний проєкт "Брайти": у магазинах АТБ протягом місяця зібрано 20 млн гривень на реабілітацію поранених дітей.

Рух Жовта Стрічка у Херсоні

💡 У Херсоні продовжують працювати активісти руху "Жовта Стрічка" — ціною власної безпеки та свободи. "Референдуму" в окупантів точно не вийде!

1
89

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: