fbpx
Сьогодні
08:56 04 Вер 2022

Росіяни з РСЗВ обстрілюють територію Запорізької АЕС, – The Insider

English version here

До журналістів-розслідувачів потрапило відео роботи російських реактивних систем залпового вогню з території ЗАЕС

Про це пише The Insider.

Як зазначають у виданні, відео було знято в ніч із 2 на 3 вересня. На кадрах видно, що РСЗВ знаходяться у безпосередній близькості від енергоблоку.

The Insider попросив експертів Conflict Intelligence Team (CIT) вивчити відео.

"У кадрі видно труби Запорізької ТЕС, які видно і на цьому панорамному фото з Google.

Зйомка справді ведеться з протилежного берега Дніпра, камера спрямована на південь. Це означає, що місце запуску РСЗВ знаходиться на захід від Запорізької ТЕС.

Також на захід від ТЕС знаходиться територія самої АЕС, але чи справді реактивні снаряди запускають саме з території станції, точно встановити неможливо", наголошують розслідувачі.

Нагадаємо, The Insider вже писав, що російські військові постійно обстрілюють лінії енергопостачання, щоб відключити станцію від української енергомережі, сподіваючись потім під'єднати її до російської.

Як повідомляла Рубрика, 1 вересня внаслідок обстрілу військами рф атомної станції відключився працюючий 5-й енергоблок, також пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ.

2 вересня "Енергоатом" повідомив, що енергоблок №5 Запорізької АЕС, який був відключений внаслідок обстрілу росіянами, знову під'єднаний до енергомережі.

Довідка

Нагадаємо, що 31 серпня до Запорізької атомної електростанції вирушила місія Міжнародного агентства з атомної енергії, де має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво.

1 вересня, росіяни обстріляли дорогу по наперед узгодженому маршруту руху місії. Також війська рф з мінометів обстрілювали місто Енергодар.

Пізніше загарбники відкрили вогонь із РСЗО та з гелікоптерів. Повідомлялося про загиблих і поранених.

На ЗАЕС залишилися п'ять представників місії МАГАТЕ, які продовжать роботу на станції.

Запорізька АЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюючи прилеглу територію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: