fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:15 03 Вер 2022

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 3 вересня і вже 192 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Перемога України у війні проти загарбника — лише питання часу. У ЗСУ є те, чого не мають російські військові, — неабияка мотивація, високі моральні цінності та хоробрість. А ще — сучасна зброя від наших партнерів! Саме тому наші воїни обов'язково виженуть усіх окупантів та змусять їх відповідати за злочини!

росіяни втратили логістичну перевагу на півдні. окупанти не здатні перетягувати резерви на свої позиції. А ті шляхи, що досі існують, — знаходяться під вогневим контролем ЗСУ. Про це повідомила керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталя Гуменюк.

Також ОК "Південь" відзвітувало про знищення 60 одиниць техніки окупантів за добу, 4 одиниці техніки було захоплено, трьох окупантів взято в полон. Крім того, було знищено три склади боєприпасів та чергову переправу через Дніпро.

Загалом минула доба була врожайною. Сили оборони України вразили понад 10 скупчень живої сили супротивника. Знищено декілька ворожих пунктів керування.

Глава розвідки Естонії Марго Гросберг вважає, що активні бойові дії в Україні завершаться за 7-9 тижнів, після чого війна стане статичною. "Потім до весни ми матимемо справу зі статичною війною, яку ми зараз спостерігаємо у Донецькій та Луганській областях", — зазначив він. Успіхи України в Херсонській області і дедалі інтенсивніший наступ знизять можливості окупаційної влади провести там "референдум", вважає Гросберг.

ЗСУ скористалися проблемами в армії рф під час контрнаступу на півдні, — повідомили у розвідці Британії. У рамках операції українські захисники намагаються виконати обмежені оперативні цілі. Однак вони вже змогли досягти ефекту несподіванки. "Сили України, ймовірно, досягли певної міри тактичної раптовості, використовуючи погане матеріально-технічне забезпечення, управління та керівництво російських збройних сил", — заявили у британській розвідці.

40% техніки, якою оснащуються нові російські підрозділи, небоєздатні, оскільки новітня техніка була на озброєнні тих батальйонно-тактичних груп, які заходили на нашу територію в лютому-березні. Про це заявив представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький: "Зараз ми бачимо, що всі підрозділи, що формуються, оснащуються іще радянськими зразками озброєння, які знімаються з баз зберігання й арсеналів та надходять до війська".

"Сьогодні хороший результат у наших Повітряних сил — збиті "Калібри", ударний гвинтокрил окупантів, безпілотники. Хочу подякувати всім нашим захисникам і захисницям неба з повітряного командування "Схід". Ви молодці — сьогодні й завжди. Кожен такий результат — це врятовані життя українців, це можливість не боятися для всіх наших людей. Ми зробимо все, щоб Україна могла повністю убезпечити своє небо від російських ракет і авіації. Це одне з фундаментальних питань для нашої держави", — сказав президент Зеленський у вечірньому зверненні.

У разі участі в "референдумах" на захоплених рф територіях українцям загрожує кримінальна відповідальність, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. "Все це фарс та цирк. Але для наших громадян, які братимуть у цьому участь, — це насправді стаття Кримінального кодексу. Тому я закликаю, вкотре закликаю, евакуюватися всіх, хто може. Якщо буде доведено колаборантство, або, наприклад, участь у "референдумі", або спонукання до участі в "референдумі", то люди можуть отримати до 12 років із конфіскацією", — заявила Верещук в ефірі телемарафону. Вона зауважила, що якщо виїхати немає можливості, то просто не варто йти на "референдум".

Ядерні об'єкти

Очільник МАГАТЕ Гроссі розповів про візит на Запорізьку АЕС:

  • Місія МАГАТЕ зафіксувала наслідки обстрілів Запорізької АЕС, зазначивши, що вони призвели до "порушення фізичної цілісності" об'єктів електростанції;
  • Попри обстріли, ЗАЕС працює і перебуває у "відносно доброму стані". Також Гроссі додав, що станцію контролюють російські окупаційні війська;
  • Агенція вирішила організувати постійну присутність на ЗАЕС. Цього разу там буде двоє представників. Вони залишаться до "стабілізації ситуації";
  • Гроссі заявив, що військові, які перебувають на станції, не наближались до місії. Також він додав, що хотів поспілкуватись з ними, але їх не допустили;
  • Українські працівники продовжують працювати з російськими: "Це не ідеальна, це напружена ситуація".

Запорізьку АЕС знову відключили від мережі та зупинили один із діючих реакторів, — про це ввечері повідомило МАГАТЕ. Один реактор все ще працює і виробляє електроенергію.

Президент Туреччини Ердоган під час телефонної розмови з путіним запропонував посередництво у вирішенні питання із Запорізькою АЕС. "Турецький лідер зазначив, що країна готова зробити внесок у вирішення ситуації навколо Запорізької АЕС, також, як раніше доклала зусиль до досягнення "зернової" угоди", — йдеться в повідомленні пресслужби Ердогана.

Трофеї і цілі ЗСУ

За три доби "Байрактари" знищили безліч техніки окупантів на загальну суму близько $26,5 мільйонів, — повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. З 31 серпня по 2 вересня парою БПЛА Bayraktar ТВ-2 було знищено:

  • 8 одиниць танків Т-72 (вартість одного — $3 мільйони).
  • САУ "Акація" (вартість — $1,6 мільйона).
  • БМП (вартість — $0,6 мільйона).
  • Гаубиця (вартість — $0,3 мільйона).
  • Були пошкоджені: 5 танків Т-72 та одна БМП на $1,85 мільйона.

А на Донеччині долітався ще один ворожий "Алігатор". Сьогодні, 3 вересня, близько 10:30 зенітно-ракетні підрозділи Повітряних сил ЗСУ знищили черговий гелікоптер російських окупантів Ка-52 "Алігатор" та безпілотний літальний апарат "Форпост".

Учора підрозділами протиповітряної оборони в східних областях України знищено 3 БПЛА типу "Орлан-10" та 1 БПЛА ZALA.

І ще одна "пташка" рашистів так і не долетіла до "Берліна". Її українські військові "приземлили" за допомогою антидронової рушниці української розробки Kvertus.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Україна й Британія розробляють проєкт для посилення мовлення на тимчасово окупованих територіях. "Для нас важливо зберігати контакт з громадянами на окупованих територіях. Разом з британськими колегами ми розробляємо один цікавий проєкт, який дозволяє суттєво посилити можливості розповсюдження українського теле- та радіосигналу на окупованих територіях", — сказав міністр культури Олександр Ткаченко.

Крім 11,7 мільярдів на оборону та пряму фінансову допомогу, Байден запропонував Конгресу виділити Україні два мільярди доларів на оплату енергоносіїв. Про це йдеться на сайті Білого дому. Нагадаємо, всі ці транші плануються на перший квартал 2023 року.

Швейцарія виділила 2,5 млн швейцарських франків (близько 100 млн грн) на підтримку господарств з виробництва молока в тих регіонах, що постраждали від бойових дій, а саме: в Чернігівській, Київській та Сумській областях.

Для біженців і внутрішніх переселенців

У 12 з 16 федеральних земель Німеччини більше немає місця для біженців з України, — пише служба новин RND. Повідомляється, що кількість біженців уже підійшла до мільйона — 980 тисяч осіб (зі зростанням приблизно на 900 осіб на добу). Через це німецькі муніципалітети все частіше запроваджують заборони на прийом нових українців. Управління у справах мігрантів побоюються, що доведеться знову використати спортзали як місця для житла українців. Більш-менш вільною вважається Баварія, але і там "уряд довів програми прийому до межі можливостей". За даними МВС Баварії, центральні пункти прийому біженців заповнені на 102,7%.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

Самохідні гармати 2С7 дають відсіч ворогу під Харковом. Журналісти німецької газети WELT показали збройні квітки "Піон". Артилерійські гаубиці 2С7 калібру 203 мм — дуже потужні. Ствол гармат величезних розмірів. Їхні удари б'ють по ворогу на відстань до 35 кілометрів. З початку вторгнення ця зброя постійно використовувалася під Києвом, потім — Черніговом і Сумами. З квітня гаубиці воюють на Донбасі та під Харковом. Системи охороняються українськими спецпризначенцями.

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

Поїзд у кольорах українського прапора запустила японська компанія Kotohira Railway. Вона зробила це на знак поваги до українських залізничників, які рятують людей із гарячих точок, ризикуючи власним життям. Прокатитися таким вагоном можна в місті Такамацу.

Посол Євросоюзу в росії Маркус Едерер заявив, що залишив свою посаду 1 вересня.

У Єврокомісії назвали рішення росії про зупинення "Північного потоку" "цинічним". Про це написав у твіттері голова прес-служби ЄК Ерік Мамер. За його словами, це "є ще одним підтвердженням його ("Газпрому") ненадійності як постачальника. Це також доказ цинізму росії, оскільки вона вважає за краще спалювати газ замість того, щоб виконувати контракти".

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

До Польщі прибув американський бомбардувальник B-52, чим похвалився у соцмережах міністр оборони Маріуш Блащак. B-52 здатний нести кілька десятків тонн різних видів звичайних вантажів, бомб, ракет та ядерної зброї. До речі, раніше у Варшаві неодноразово висловлювалися за розміщення ядерного озброєння на території країни, щоб стримувати москву.

Сьогодні відбулось голосування консервативної партії за нового прем'єра Великої Британії. Претенденти Ріші Сунак та Ліз Трасс дізнаються, хто з них переміг, у понеділок 5 вересня. У вівторок — прем'єра офіційно призначить королева.

Що там на росії?

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

Ще до питання про те, кого рф відправляє на війну вбивати українців. На фото — Іван Непаратов. Житель підмосковного Сергієва Посада, ватажок банди та вбивця, який особисто вбив трьох людей. За що у 2013 році був засуджений до 25 років позбавлення волі. У колонії завербувався, поїхав воювати, утилізувався 5 серпня під Бахмутом, посмертно нагороджений росією медаллю "За відвагу".

А що чутно про російських посіпак?

На севастопольських сайтах почали настирливо рекламувати  плівки, які захищають вікна від вибухової хвилі.

"Ви мені нахер не всралися", — відповідь представника "днр" Юрія Будріна донеччанам, які поскаржилися, що на їхній вулиці вже пів року немає води. "Чиновник" сказав задовольнитись бочкою, яка буде в понеділок. А якщо обурюватимуться, то залишаться і без неї. Усе, що потрібно знати про місцеву "владу".

Натомість українська "Укрзалізниця" запускає евакуаційні поїзди для громадян України в окупованому Криму. Як повідомили у пресслужбі компанії, потяги будуть безкоштовними та вирушать із Запоріжжя, Кривого Рогу та Одеси. Голова правління УЗ Олександр Камишин наголосив, що українців після прибуття зустрічатимуть волонтери, а в дорозі їм належить гаряче харчування. Крім того, евакуйованим безкоштовно нададуть медичну допомогу та допоможуть матеріально.

Російський брехунець 

росіяни виставляють український контрнаступ на Херсонщині як миттєву поразку, щоб ослабити дух українців. В Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що складні контрнаступи не вирішуються за день або декілька. росія навмисно затьмарює реальність та поширює неправдиві наративи про боротьбу українців.

Росіяни запустили новий фейк про "мобілізацію" жінок у Харкові. Такі міфи поширюють у пропагандистських телеграм-каналах та соцмережах. Про це розповів начальник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко в ефірі телемарафону. Він додав, що росіяни поширюють інформацію, що "повістки" виписують жінкам, бо начебто "чоловіків у місті не залишилось", але це нісенітниці.

"Детективний серіал про диверсантів" випустив нову серію. Російська окупаційна влада Запоріжжя нібито помітила кілька десятків човнів із солдатами ЗСУ на борту, що прямують у бік Енергодара. Для відстеження пересування човнів у повітря було піднято розвідувально-ударні гелікоптери Ка-52.

З'явилася інформація про те, що росія протягом 5 останніх діб активно перекидає до Криму техніку та солдатів. Техніку перевозять як залізницею Керченським мостом, так і автотранспортом. Також голова Кримськотатарського ресурсного центру Барієв повідомляє, що з росії до Криму перекривали автомагістраль для цивільних осіб через перекидання техніки.

Санкціями по агресору!

Суд в Україні наклав арешт на більш ніж 390 залізничних вагонів, що належать російським та білоруським підприємствам, — повідомила прес-служба Нацполіції. Ринкова вартість вагонів складає близько 400 млн. грн. (понад $10,8 млн).

Японський автоконцерн Hino Motors відмовився від запуску виробництва у підмосковних Хімках. Раніше "дочка" Toyota тричі переносила терміни початку роботи заводу в росії.

лаврову та захаровій, як і всій делегації російських дипломатів, так і не видали візи до США для поїздки на сесію Генасамблеї ООН. Постпред росії при ООН небензя звернувся до генсека ООН із закликом посприяти видачі американських віз дипломатам із росії. Продовжуємо спостерігати.

Життя з урахуванням бойових дій

Абонентів 'Київстар', 'Лайфсел' та 'Водафон' попереджають: на території Київської області оператори надсилатимуть тестові інформаційні повідомлення про можливі загрози. Триватиме тестування протягом 7 вересня — 10 жовтня. Повідомлення надсилатимуть близько 12:00 по понеділках, середах та п'ятницях, — повідомили у пресслужбі Київської ОВА. Абонентів закликають не лякатися та враховувати, що це саме тестування.

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

Укрзалізниця знову запускає "Потяг до перемоги". Сьогодні, 3 вересня, він поїде новим маршрутом: із Запоріжжя до Львова. "Потяг до перемоги" — це 7 вагонів, розписаних українськими митцями. Кожен вагон присвячений тимчасово окупованим територіям України та подвигам людей, які чинять опір російським окупантам.

Київ і область

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

У Києві організація "Україна без сміття" збирає жерстяні бляшанки для перетворення їх на окопні свічки. Бляшанки, які є майже у кожного вдома, дуже часто просто викидають у смітник. А вони можуть зігріти або навіть нагодувати наших військових на фронті.

На засіданні Київради було ухвалене рішення про перейменування бібліотек, назви яких пов'язані з історією російської імперії, росії та СРСР. Процес почнеться через два тижні.

Укриття в школах Києва доступні лише для учнів, вчителів та шкільних працівників. Для сторонніх вхід до закладів освіти закритий навіть під час повітряної тривоги. Про це йдеться у відповіді департаменту Муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації. Рішення про обмеження доступу до шкільних укриттів міська влада столиці ухвалила ще 21 червня.

У КМДА кажуть, у столиці готові запровадити оплату за проїзд карткою в усіх видах громадського транспорту. Відповідна петиція зібрала необхідну кількість голосів та була розглянута мером Києва.

Кіберфахівці СБУ ліквідували ще 2 ботоферми: на Київщині та в Одесі. "Армію ботів" у майже 7 тисяч акаунтів використовували для поширення деструктивного контенту, зокрема для:

  • дискредитації Сил оборони України та керівництва держави;
  • виправдання збройної агресії рф;
  • розхитування суспільно-політичної ситуації в країні.

У результаті оперативно-слідчих дій підтверджено факт, що "клієнтами" організаторів ботоферм були особи, які перебувають на території рф.

Чернігівщина

У Чернігові на виставці боєприпасів стався вибух. Як повідомляє "Суспільне", виставка проходила біля художнього музею, і один із боєприпасів здетонував. За попередніми даними, двоє дітей дістали поранення. За іншою версією спрацював гранатомет. Інформація уточнюється.

UPD: дворічний хлопчик перебуває у важкому стані внаслідок вибуху на експозиції зброї у Чернігові, — повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. "На заході, що передбачає інтерактив для дітей, чомусь була й експозиція із бойовою зброєю, що спрацювала. Троє дітей постраждали. Зокрема, дворічний хлопчик перебуває в тяжкому стані. Усім надається вся необхідна кваліфікована допомога. Наразі триває обстеження місця подій та з'ясування походження небезпечних експонатів. На місці працюють слідчі. Винних буде покарано", — написав Чаус.

Внаслідок детонації боєприпасу на виставці зброї у Чернігові поранені 6 дітей віком від 2 до 12 років, повідомили в Офісі генпрокурора. Прокуратура розпочала провадження через порушення правил поведінки зі зброєю.

Донеччина і Луганщина

Сьогодні вночі росіяни завдали ракетних ударів по Краматорську та Слов'янську, також вели обстріли по лінії фронту від Курахівської до Званівської громади.

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

У Краматорську ракета влучила в продовольче підприємство — поранено 1 людину. Ще одне влучання — у підприємство легкої промисловості. Там зайнялася пожежа. У Слов'янську росіяни поцілили у 2 підприємства. За попередньою інформацією, жертв немає, обсяги шкоди встановлюють. Також пошкоджено 7 будинків у Билбасівці.

У Курахівській громаді під обстріли потрапили Курахове та Вовчанка — пошкоджено базу відпочинку та 1 будинок, без постраждалих. Гучно минула ніч у Сіверську. Інформацію щодо постраждалих та руйнувань уточнюємо.

У Соледарі росіяни пошкодили дитсадок. Також приватний будинок у Роздолівці. Постраждалих немає. У Званівці поранено 1 людину. Під ранок відбувся артобстріл Авдіївки — без жертв, — про все це розповів Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

За 2 вересня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: у Зайцевому,  Вугледарі та Богоявленці. Ще 3 людини отримали поранення.

Що відбувається на Луганщині: за ніч на Бахмутському напрямку ворог двічі здійснював штурмові дії. Окупанти завдали два ракетних удари по наших позиціях, по шість разів застосували РСЗВ та міномети. Один раз — танк. Сили оборони успішно відбили атаки з трьох боків.

Маріупольська художня школа ім. А.І. Куїнджі відновлює свою діяльність. Викладачі будуть працювати як дистанційно, так і очно в чотирьох містах України: Львів, Одеса, Дніпро та Кропивницький.

Головне у вечірньому зведенні Генштабу:

  • Повідомляється, що війська рф ведуть наступ на Бахмутському та Авдіївському напрямках.
  • На Бахмутському ЗСУ відбили удари в районах Долини, Соледара, Новобахмутівки, Кодеми та Зайцево.
  • На Авдіївському — у районах Авдіївки та Мар'їнки.
  • Також йдеться про те, що за останню добу українська авіація завдала понад п'ять ударів на Донецькому та Південнобузькому напрямках.

Харківщина

Рашисти вночі обстріляли Харків та область. Постраждали 6 людей. Як повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов, окупанти вдарили по Новобаварському району Харкова з комплексу С-300, а також обстріляли Харківський, Ізюмський, Богодухівський та Чугуївський райони. Внаслідок прильотів почалися пожежі в будинках та господарських спорудах, а п'ятеро чоловіків та жінка отримали поранення середньої тяжкості.

Поліція задокументувала обстріл села Українське Чугуївського району. Повідомляється, що одна ракета впала в лісі, друга — біля приватних будинків. Постраждалих, на щастя, немає. Були пошкоджені вікна, огорожі та господарські будівлі.

Сумщина

Лісова пожежа, що почалася на Сумщині від обстрілів російських окупантів, перекинулася на територію рф. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. "Сама природа також воює за Україну: вітер був у бік росії, і вогонь перекинувся на той бік, завдавши росіянам чимало клопоту від наслідків свого ж обстрілу", — написав Живицький. За його даними, нині на нашій території пожежі немає. Загалом вигоріло близько гектара землі, на якій були ліс та поле.

Дніпропетровщина 

Хроніка подій: 192 день оборони України від російської агресії

росіяни атакували область крилатими ракетами, "Градами" та важкою артилерією, — повідомив Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА.

Дніпровський район — наші військові збили всі 5 російських ракет, які ворог скерував на Дніпро. Падіння уламків спричинило кілька пожеж. Полум'я вогнеборці вгамували. Ніхто не постраждав. 

Нікопольський район — завдали ударів російські "Гради" та важка артилерія. Минулося без загиблих та поранених. У Нікополі без руйнацій. У Марганці понівечені кілька будинків, господарських споруд, автівок та газогонів. Криворізький район — під ворожий вогонь потрапила Широківська громада. Є руйнування приватних будинків. Люди неушкоджені.

У Зеленодольську росіяни вбили 9-річного хлопчика. Пообіді війська рф двічі обстріляли Зеленодольську громаду з "Ураганів". Попередньо, 10 людей постраждали. Усі у лікарні. Більшість — важкі, — повідомляє Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОВА. У Зеленодольську також понівечені 8 багатоповерхівок, магазини, дитячий садок, ліцеї та ЦНАП. У Великій Костромці пошкоджені будинки.

Запоріжжя 

На Запорізькому напрямку ЗСУ знищили колону вантажівок окупантів. Одна з вантажівок була заповнена тілами загиблих та прямувала в бік Бердянська, де розгорнутий крематорій.

Представник псевдовлади тимчасово окупованої частини Запорізької області колаборант Рогов похвалився надбанням "виборчої комісії", яка отримала зразки обладнання для голосування на фейковому "референдумі". Це кабіни для таємного голосування, прозора скринька для бюлетенів та переносні скриньки для виїзного голосування. Раніше Рогов заявляв, що так званий референдум про входження Запорізької області до складу рф пройде в 2022 році.

Незважаючи на це, в окупованому Мелітополі Запорізької області після атак партизанів колаборанти в паніці намагаються зв'язатися з українськими силовиками. Обіцяють, що більше не співпрацюватимуть із окупантами. Мер Іван Федоров повідомив, що зрадники щось передумали проводити "референдум" і намагаються виторгувати собі життя та врятуватися.  

Окупанти заборонили ввіз на тимчасово окуповані території Запорізької області будь-яких товарів першої необхідності, включаючи життєво необхідні ліки та засоби гігієни для дітей та дорослих. Тисячі людей, що страждають на хронічні захворювання, можуть опинитися на межі життя та смерті. Адже придбати в місті ліки імпортного виробництва неможливо. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

В дитинстві ми читали книжки про війну та її героїв і думали "Добре, що вона вже в минулому!". Тепер це відбувається зараз, біля нас, щодня. 2 вересня Максим Махринов підірвав себе разом з двома окупантами під час виходу з під'їзду власного будинку в Токмаку. Рашисти прийшли до нього зі звинуваченнями у коригуванні вогню ЗСУ по базах окупантів у місті. Максим дійсно партизанив, допомогаючи визволенню рідного міста. Останніми словами Максима були "Слава Україні!".

На захопленому окупантами аеродромі Мелітополя, де вони намагалися розставити свою військову техніку знову 5 гучних вибухів, — повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

Херсонщина

За інформацією Руху Опору Південь Української Добровольчої Армії, окупанти посилюють фільтраційні заходи в тимчасово окупованих районах Херсонщини, чим намагаються послабити патріотичні настрої населення. Мова йде про затримання і викрадання людей, зокрема, так званими кадирівцями. Рух Опору Південь УДА нагадує окупантам, що кара неминуча: як Божа, так і від партизанів.

У районі Олешок знову "мінус" техніка рашистів, також чути детонацію, — повідомляють представники Руху Опору Південь УГА.

В окупованому Херсоні є влучення в "Загублений світ". Комплекс для відпочинку належав Сальдо. За попередньою інформацією, там базувалися військові росії.

Також доведеться розпрощатися і з Новокаховським мостом. На супутникових знімках видно, що половина моста повністю зруйнована, друга половина сильно пошкоджена.

Миколаївщина 

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що 3 вересня, орієнтовно о 04:20, у м. Вознесеньск пролунав вибух. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

На Миколаївщині внаслідок ранкового обстрілу загинула восьмирічна дитина. Про це повідомила очільниця Миколаївської облради з гуманітарних питань регіону Ганна Замазєєва.

Вдень окупанти знову обстріляли Миколаїв. Мер міста Олександр Сєнкевич розповів, що близько 11:30 у Миколаєві пролунали вибухи. Поки що відомо про влучення в гаражі в одному з районів міста. Там виникла пожежа — її ліквідують рятувальники. Також ударною хвилею винесло вікна та двері в приватному житловому будинку. За попередньою інформацією, одна жінка отримала осколкові поранення.

Фото наслідків обстрілу мікрорайону Варварівка у Миколаєві публікує місцева ДСНС. Повідомляється, що внаслідок обстрілу поранено жінку і сталася пожежа.

Станом на 3 вересня у миколаївських лікарнях перебувають 577 людей, що постраждали від атак російських військ на Миколаївщину.


Саморобні ліжко-місця, зібрані з піддонів та автомобільної гуми, самотужки прибране від мотлоху підвальне приміщення багатоквартирного будинку. Так у Миколаєві в одному з районів міста жителі кількох будинків за допомогою волонтерів облаштовують собі тимчасове укриття.

Одещина 

Вчора в Одеському районі (село Протопопівка), на березі Хаджибейського лиману фахівцями ДСНС вилучено та знищено  2 мінометні міни калібру 82 мм, — повідомив Сергій Братчук.

З порту "Одеса" "зерновим коридором" вийшло ще одне судно з українською агропродукцією . Про це повідомляє Міноборони Туреччини. А 9 балкерів поки що не залишають гаваней через штормову погоду в Чорному морі.

Захід України

За минулі чотири місяці франківські волонтери виготовили воїнам на передову понад 260 потужних павербанків. Весь цей час, кажуть, не припиняли роботи і постійно вдосконалювали моделі. Від переносних станцій можна заряджати не тільки мобільні телефони, але й навіть запустити автівку.

Ще одна історія про неймовірних українських дітей. Тернополяни Данило та Матвій виготовляють і продають гіпсові фігурки, а також солодощі, які допомогли спекти їхні мами. Усі отримані кошти передають для потреб наших військових із 44 бригади, де служить тато Данила.

1
973

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: