fbpx
Сьогодні
10:11 01 Вер 2022

Через ворожі обстріли на ЗАЕС відключився працюючий 5-й блок, – Енергоатом

Після обстрілів з боку російських військ, аварійний захист ЗАЕС відключив працюючий блок №5

Про це інформує Рубрика, посилаючись на НАЕК "Енергоатом" у Telegram, Reuters, Головне управління розвідки Міноборони у Telegram.

"Напередодні візиту місії МАГАТЕ рашисти вдалися до нових провокацій на ЗАЕС.

1 вересня о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок", зазначили у Енергоатомі.

ДО того ж, загарбники пошкодили лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів.

В Енергоатомі також наголосили, що це вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії окупантів призвели до відключення блока та знеструмлення станції.

Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС, а український персонал станції робить все можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури, додали в НАЕК.

За даними ГУР МОУ, агресори обстріляли і місто Енергодар, і територію ЗАЕС. Зокрема, над містом "працювала" група російських ударних вертольотів К-52, які завдавали ударів по житлових кварталах.

Також загарбники завдали мінометного удару в безпосередній близькості від території ЗАЕС і атомних реакторів.

Як повідомляла Рубрика, глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія 1 вересня вирушила з Запоріжжя до окупованого росією Енергодару, незважаючи на повідомлення про інтенсивний обстріл.

"У цьому районі спостерігається підвищена військова активність. Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося", повідомив очільник МАГАТЕ.

Довідка

Нагадаємо, що 31 серпня до Запорізької атомної електростанції вирушила місія Міжнародного агентства з атомної енергії, де має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво.

Як зазначають, загарбники заявили, що дають місії на роботу 1 день.

Організація також має намір встановити на станції постійне представництво.

Зазначимо, що окупаційна влада відмовилась робити спецперепустки для експертів МАГАТЕ.

Окупаційна влада також додала, що, виявляється, вона очікує на прибуття місії в Енергодар вже зранку 1 вересня.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі, але згодом два енергоблоки відновили роботу.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: