fbpx
Сьогодні
16:19 03 Вер 2022

Гадки не маємо, що з ними: Червоний Хрест досі чекає на доступ до українських військовополонених

МКЧХ досі чекає на доступ до тисяч українських військовополонених, зустрітися з якими поки що не вдалося

Про це розповів Генеральний директор Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Роберт Мардіні в інтерв'ю ВВС.

Очільник Червоного Хреста повідомив, що представники організації вже відвідали сотні українських та російських полонених, але про долю багатьох інших організація не має жодних даних.

Мардіні розповів, що зустрівся в Києві з рідними військовослужбовців з "Азову", які чекають на звістки про долю своїх близьких.

Але представники Міжнародного комітету Червоного Хреста досі не змогли зустрітися з 2 тисячами бійців, які здалися російським військам після штурму маріупольського заводу "Азовсталь".

"МКЧХ сприяв їхньому безпечному виходу, ми зареєстрували всіх із розумінням, що зможемо їх відвідати. Але тепер ми гадки не маємо, що з ними.

Доступ до всіх, кого ми зареєстрували та чиї особисті дані ми маємо, є абсолютним пріоритетом Червоного Хреста", цитує слова Мардіні BBC.

Довідка

Після кількох місяців протистояння з росіянами у блокадному Маріуполі українські захисники вийшли з території заводу "Азовсталь".

Завдяки бійцям з "Азовсталі" Україна отримала критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил й одержання допомоги від партнерів.

Як повідомляла Рубрика,  українські захисники "Азовсталі" (серед них була частина бійців "Азову") отримали наказ зберегти життя особового складу.

У Міноборони заявляли, що врятованих українських бійців обміняють на російських військовополонених.

 Перший обмін захисників Маріуполя відбувся у червні.

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що більшість захисників Маріуполя перебувають на непідконтрольній Україні території Донецької області.

У травні Міжнародний комітет Червоного Хреста в межах своїх повноважень за Женевськими конвенціями зареєстрував сотні захисників "Азовсталі", яких виводили з території розбитого заводу.

Однак президент Володимир Зеленський дякував, з-поміж інших, МКЧХ за операцію з порятунку військових.

Після вибуху в Оленівці, де загинули десятки українських полонених, українські силовики вказали, що формат евакуації з "Азовсталі" передбачав здачу українських військових у полон із подальшим обміном під гарантії ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Однак у МКЧХ відповіли, що гарантувати безпеку військових не могли, бо це не в силах організації і це пояснювали сторонам.

Тим часом опубліковані нові супутникові знімки колонії до та після вбивства українських військових, які свідчать, що будівлю підірвали зсередини.

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії.

Зазначимо, не варто плутати Міжнародний Комітет Червоного Хреста та Товариство Червоного Хреста України — вони є партнерами, але різними організаціями.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: