fbpx
Сьогодні
15:11 24 Сер 2022

Європейський суд з прав людини зобов'язав рф забезпечити права військовополонених з Азовсталі

English version here

Європейський суд з прав людини зобов'язав росію забезпечити права військовополонених "Азовців"

Про це повідомляє пресслужба Мін'юсту України.

Європейський суд з прав людини 23 серпня терміново розглянув клопотання України щодо дотримання росією прав полонених захисників України.

"Розглянувши клопотання України ЄСПЛ зазначив, що у справі "Олійниченко проти росії та України" ним надано російській федерації термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав, включаючи медичну допомогу, що охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (стаття 3 Конвенції) та/або праву на життя (стаття 2 Конвенції)", зазначили у дописі.

Ці права "охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (ст. 3 Конвенції) та/або праву на життя (ст. 2 Конвенції)".

ЄСПЛ наголосив, що надані росії вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та зазначив, що вони також застосовуються і у міждержавній справі "Україна проти росії (Х)".

Страсбурзький суд також терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про це рішення.

"Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до усіх справ, пов'язаних зі збройною агресією, незважаючи, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа.

Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти росії тепер також охоплюють і права військовополонених",  зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Нагадаємо, що 23 серпня Україна подала низку нових термінових вимог до Європейського суду з прав людини стосовно українських військових з "Азовсталі".

Також, у Маріуполі окупаційна влада планує провести у філармонії самосуд над українськими захисниками.

У міськраді наголошують, що загарбники планують влаштувати показовий "суд" над українськими військовослужбовцями у вересні.

Як повідомляла Рубрика,  українські захисники "Азовсталі" (серед них була частина бійців "Азову") отримали наказ зберегти життя особового складу.

Військові потрапили у російський полон за умови, що згодом їх обміняють. 

 Перший обмін захисників Маріуполя відбувся у червні.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: