fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:14 24 Сер 2022

Хроніка подій: 182 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 24 серпня і вже 182 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Сьогодні Україна святкує 31-шу річницю своєї незалежності. Вітаємо, українці!

Пів року тому московська орда вирішила захопити нашу країну та остаточно знищити українців. Позбавити Україну незалежності "за три дні". Однак ми вистояли! ЗСУ та кожний українець і українка дали жорстку відповідь кремлівським загарбникам. Ми продовжуємо боротися й готові нещадно нищити ворога. Сміливість України надихнула весь світ! З такою згуртованістю та підтримкою партнерів перемога точно буде за нами!

Військові експерти говорять — сьогодні армія рф деградує — і як техніка, і як піхота, і як система військового управління. У ЗСУ тим часом розпочався зворотний процес: наші воїни освоюють західне озброєння, навчаються на Заході новим методикам ведення війни, дають достойну відсіч "другій армії світу", яка ще шість місяців тому вважалася непереможною.

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На Слов'янському напрямку наші воїни завдали окупантам вогневого ураження та змусили тікати.
  • На Бахмутському напрямку противник вів наступальні бої в напрямках Бахмутського та Кодеми. Успіху не мав.
  • На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні бої в напрямку населених пунктів Піски й Невельське. Успіху не мав.
  • На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих раніше рубежів.

Російські окупанти зазнають втрат на всіх напрямках, де тривають бойові дії, — повідомляє Генштаб.

На півдні ЗСУ вдарили по окупантах та їхньому складу боєприпасів. Загалом українські захисники знищили ворожий склад боєприпасів, ліквідували понад десять загарбників та декілька одиниць ворожої техніки.

"Ми зустрічаємо цей день у різних місцях. Хтось — в окопах і бліндажах, у танках і БМП, на морі й у повітрі. Б'ється за незалежність на передовій. Хтось — у дорозі, в авто, вантажівках і потягах. Б'ється за незалежність, доправляючи необхідне тим, хто на передовій. А хтось — у смартфоні чи за комп'ютером. І теж б'ється за незалежність — збираючи кошти, щоб тим, хто в дорозі, було що везти тим, хто на передовій. Ми зустрічаємо цей день у різних обставинах, умовах і навіть у різних часових поясах, але з єдиною метою — збереження незалежності та перемога України! Ми об'єдналися. З Днем Незалежності, Україно!" — привітав українців зі святом президент України Володимир Зеленський.

182 день війни

Зернові ініціативи продовжують працювати. І не тільки на морі. Так, перший поїзд із кукурудзою з України прибув до Німеччини, — повідомляє Bild. Потяг із 1200 тоннами кукурудзи з України розвантажили у вівторок у німецькому місті Росток на зерновому терміналі. Це тестовий поїзд. За ними будуть ще чотири. Регулярність таких поїздів означає, що Україна буде отримувати все більше такої необхідної країні валюти за своє зерно.

Найгірший сценарій війни вже позаду. Про це заявив голова Міноборони Резніков. Він наголосив, що боротьба України в жодному разі не заходить "у глухий кут", а навпаки зараз наша країна стоїть на порозі нового етапу війни і готується до контрнаступу в іншому напрямку.

Британська розвідка в новому зведенні підбиває підсумки пів року війни в Україні:

  • Шість місяців тому росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з метою скинути уряд та окупувати більшу частину країни. До квітня російські лідери зрозуміли, що це не вдалося, і повернулися до скромніших цілей на сході та півдні України.
  • Наступ на Донбасі просувається мінімально, і росія очікує на велику українську контратаку. В оперативному відношенні росія відчуває нестачу боєприпасів, транспортних засобів та особового складу.
  • Знизився моральний дух у багатьох частинах збройних сил рф, в армії спостерігаються проблеми. Дипломатична влада рф зменшилася, та її довгострокові економічні перспективи похмурі.
  • Через шість місяців ясно, що війна виявилася дорогою та стратегічно шкідливою для росії.

Сьогодні на карті тривог вся Україна червона. Тривоги лунають одна за одною. Ворог намагається нас зламати, б'є по військових та цивільних об'єктах. Жахливі кадри влучення в пасажирський поїзд на Дніпропетровщині вже облетіли весь світ.

Але ми сильні, Україна вистоїть. А кожного російського вбивцю наздожене розплата.

Не ігноруйте тривоги! Радимо вам облаштувати нічліг в безпечному місці та залишитися там на ніч. Де б ви не були, будьте пильними! 

В МЗС України закликали світову спільноту створити Спецтрибунал із розслідування злочинів рф. Світе, прокинься!

Ядерна безпека

Поїздка делегації МАГАТЕ на Запорізьку АЕС може відбутися протягом найближчих кількох днів. Про це заявив Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Але за умови, що переговори між Україною, МАГАТЕ та рф пройдуть успішно.

США та Британія на засіданні Радбезу ООН назвали росію винуватицею кризи навколо Запорізької АЕС. Їхня позиція така: росія повинна вивести війська із ЗАЕС і взагалі з України, таким чином і кризи навколо атомної станції не буде.

Представник росії при цьому цинічно заявив, що на території ЗАЕС важкого озброєння немає і що російська армія не використовує станцію у військових цілях.

Представник України в ООН запропонував МАГАТЕ організувати постійну місію на Запорізькій АЕС.

Перемовини України і росії

Мирні переговори України з росією зараз стали б катастрофою для всього світу. Таку заяву зробив прем'єр Великої Британії Борис Джонсон під час свого візиту до Києва. "путін не пропонує переговори, і навіть якби була така пропозиція, я не бачу, за яких обставин українці погодилися б на ці переговори", — сказав він.

А от росія продовжує сподіватися на переговорне вирішення конфлікту в Україні. Таку заяву зробив її представник в ООН небензя на засіданні Ради безпеки. Також він повідомив, що рф готова надати делегації МАГАТЕ гарантії безпеки в разі відвідування Запорізької АЕС і добиватиметься від ООН однозначних оцінок ситуації навколо ЗАЕС.

Трофеї та цілі ЗСУ

182 день війни

Близько першої ночі 24 серпня на східному напрямку підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України завдано вогневого ураження "Алігатора". Мінус ще один вертоліт Ка-52 російських окупантів!

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Україна планує отримати до $16 мільярдів від міжнародних партнерів цього року. Про це заявив прем'єр-міністр Шмигаль. Глава уряду також повідомив, що країна вже отримала від союзників понад $14 мільярдів зовнішнього фінансування. Шмигаль розповів, що понад 40% витрат уряду цього року — майже $11,5 млрд — спрямовані на військові потреби.

Крім цього, очільник Кабміну заявив, що від початку повномасштабного вторгнення рф Україна витратила з державного бюджету майже трильйон гривень. Тож допомога від партнерів нам не тільки важлива, а й необхідна. Дякуємо!

182 день війни

Пентагон опублікував фото навантаження військової допомоги для України. "Робота триває. Це ніколи не зупиняється. Наші військовослужбовці цілодобово працюють над тим, щоб український народ мав техніку, необхідну для захисту своєї країни", — написав міністр оборони Ллойд Остін. Фото зробили на об'єднаній базі Макгуайр-Дікс-Лейкхерст.

А ось і презент від США до свята Незалежності: Штати нададуть Україні майже $3 мільярди військової допомоги. Ці кошти ($2.98 млрд) допоможуть Україні придбати системи ППО, безпілотники, артилерійські системи, боєприпаси і радари. Це — найбільший на сьогодні транш допомоги у сфері безпеки від США, наданий Україні. "Я знаю, що цей День Незалежності гірко-солодкий для багатьох українців, оскільки тисячі людей вбито чи поранено, мільйони змушені залишити свої будинки, і багато інших стали жертвами звірств та нападів з боку росії. Але шість місяців нещадних атак лише зміцнили гордість українців за себе, за свою країну та за тридцять один рік незалежності", — заявив президент США Джо Байден.

Британія теж підготувала подарунок Україні. Борис Джонсон, який сьогодні прибув у Київ, оголосив про виділення £54 млн військової допомоги Україні.

До речі, У Києві на "Алеї сміливості" поряд із Верховною Радою встановили табличку з ім'ям Бориса Джонсона. Її відвідали сам Джонсон та Володимир Зеленський.

Норвегія та Велика Британія домовилися про постачання Києву мікробезпілотників Black Hornet на суму понад $9 млн. За вартості у $40 тисяч за одиницю, ЗСУ можуть отримати понад 200 подібних розвідувальних БПЛА.

Саме такі мікродрони передадуть Україні Британія і Норвегія. Teledyne Flir Black Hornet важить лише 16 г, його розміри — 10х2,5 см. Водночас такий дрон має можливість робити повноцінні фото та відео. Дрони використовуватимуться для розвідки та ідентифікації цілей. В одному комплекті зазвичай йде два дрони: поки один працює, інший заряджається.

Пам'ятаєте байрактари, на які всі українці збирали гроші? Тоді компанія Baykar заявила, що віддасть Україні ці Байрактари безкоштовно. А тепер зробила ще один подарунок до Дня Незалежності і "вишила" на безпілотниках вишивку.

Новини від партнерів

182 день війни

Соняшники на Даунінг стріт 10, у резиденції британського прем'єра — на знак підтримки України.

В Естонії суд покарав чоловіка за те, що він наступив на державний прапор України та витер об стяг ноги. Його засудили до 3 місяців ув'язнення, однак покарання замінили на 510 годин громадських робіт.

Голова МЗС Литви Габрієлюс Ландсбергіс запропонував впускати росіян до Литви лише після відповіді на запитання "чий Крим?", уточнивши, що в'їзд до країни тих, хто визнає Крим російським, "не відповідає інтересам національної безпеки Литви".

Ще більш рішуче щодо росії налаштована голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс, яка претендує на пост прем'єр-міністра країни після відставки Бориса Джонсона. Вона заявила, що готова застосувати ядерну зброю в разі потреби. Також Ліз Трасс пообіцяла частіше розсекречувати розвіддані про росію в разі обрання її прем'єром. "Я піду ще далі як прем'єр-міністр і робитиму все можливе, у тому числі розсекречуватиму більше розвідданих, щоб показати світові тактику путіна. Мій уряд стратегічно використовуватиме дані розвідки, щоб оголити спроби кремля підривати й дестабілізувати волелюбні демократії", — написала вона в The Daily Telegraph.

А пані посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс під час відеопривітання українців зробила відсилання до вибухів у рф, які там називають "хлопками". Вона сформувала букет, що складається з бавовни. 


Оркестр шотландської гвардії привітав українців з Днем незалежності та виконав пісню "Stefania" Kalush Orchestra.

Німецьке видання Bild випустило матеріал про головнокомандувача Валерія Залужного. Він називається "Валерій Сильний: цей генерал дарує Україні надію". На самому початку стверджується, що Залужний "є героєм як для солдатів, але й значної частини населення". Видання зазначає, що "Генерал-герой Залужний зіграв величезну роль у тому, що Україна все ще існує, і країна не була захоплена протягом кількох днів, як планував кремлівський деспот володимир путін".

Прем'єр Естонії Кая Каллас назвала російських туристів загрозою безпеці країни. "Проблема в тому, що ми не можемо перевіряти всіх туристів, які приїжджають до Естонії. Ми бачимо, що вони є загрозою для безпеки", — сказала Каллас в ефірі телеканалу Sky News. За словами Каллас, Естонія продовжує ізолювати росію та примушувати росіян повернутися до своїх кордонів.

Що там на росії?

"Спецоперація в Україні йде за наміченим планом", — знову заявив міністр оборони рф шойгу. "Уповільнення темпів наступу під час "СВО" — свідоме рішення, зумовлене прагненням мінімізувати жертви серед цивільних, заявив шойгу. Звісно, ніякі жертви серед мирних людей росію не турбували і не турбуватимуть. Це виправдання лише для того, щоб "мінімізувати" репутаційні втрати армії рф перед власним населенням.

А що чутно про російських посіпак?

лукашенко привітав народ України з Днем Незалежності. Тобто президент сусідньої країни, який дозволив путіну бомбардувати Україну зі своєї території, вітає нас із таким святом! Він побажав українцям "мирного неба, сили та успіхів у відновленні гідного життя". Найвищий ступінь цинізму!

У Донецьку горить великий торговий центр "Галактика" (точніше "Епіцентр", будівля якого була вкрадена окупантами). Призначений окупантами "мер" Донецька стверджує, що спалах стався внаслідок обстрілу та прямого влучення.

З 9 серпня у Криму сталося 27 "бавовн". Кримськотатарський ресурсний центр наніс їх на карту. Зафіксували всі "хлопки": від роботи ППО до вибухів на складах з боєприпасами та військових аеродромах.

Санкціями по агресору!

Фінляндія готова розширювати санкції проти росії та виступає за повне енергетичне ембарго. Про це заявила прем'єрка Фінляндії Санна Марін. Цікаво, що Санна Марін ще додала: Фінляндії в минулі десятиліття варто було б більше дослухатися до думки Естонії, Латвії та Литви у питаннях, які стосуються росії й безпекових загроз у регіоні. Тож у Європі стає все більше країн, які усвідомлюють те, що нам очевидно давно — росія загрожує цивілізації.

Угорщина не планує запроваджувати жодних обмежень на видачу віз громадянам росії. Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто. Також Угорщина не підтримає запропоновані Естонією нові енергетичні санкції ЄС проти рф. Ми не здивовані, нічого неочікуваного Угорщина не сказала.

Життя з урахуванням бойових дій

Google привітав українців із Днем Незалежності

Компанія Google привітала українців із Днем Незалежності. Традиційно, на стартовій сторінці пошукача з'явився новий дудл. Картинка виконана у жовтому та синьому кольорах. На ній зображено людей, які тримаються за руки. Вони дивляться в небо, де великий птах несе у дзьобі жовто-блакитну стрічку. Після натискання на картинку користувача перекидає на сторінку, яка містить інформацію про це свято.

В Україні створили спеціальну платформу, на якій планують збирати гроші на відновлення бібліотек, будинків культури, релігійних споруд тощо. Проєкт має назву "Збережіть українську культуру".

поштовий блок

Укрпошта повідомляє, що святковий поштовий блок "Вільні. Незламні. Непереможні" вже можна придбати онлайн.

Опівдні по Україні знову покотилася хвиля мінувань. Вінниця, Рівне, Хмельницький. Повідомляють про замінування залізничних вокзалів. росія намагається психологічно розкачати обстановку у мирних містах.

ТОВ тепер можна зареєструвати автоматично на порталі Дія. Круту послугу на День Незалежності запустило Мінцифри. Тепер відкрити товариство з обмеженою відповідальністю можна за 2 секунди. Мінімум бюрократії, збору папірців та годин в чергах.

Зростає кількість людей, які переходять українською мовою у повсякденному спілкуванні. Згідно з результатами опитування групи "Рейтинг", 51% опитаних людей зазначили, що розмовляють вдома українською (у квітні 2022 року — 48%), третина — двома мовами, 13% — російською. До речі, використання російської в побуті зменшилося приблизно вдвічі. Також спостерігається різке зростання рівня споживання українського інформаційного контенту серед українців.

Київ і область

Правоохоронці викрили шахраїв, які вкрали у громадян 10 млн гривень під виглядом оформлення "єПідтримки". Викрити вдалося учасників двох злочинних організацій, які ошукали майже 150 людей. Про це повідомляє Офіс генпрокурора. Шахраї розсилали фішингові посилання, а коли отримували доступ до рахунків потерпілих, виводили гроші. Крім цього, одне з угруповань заволоділо коштами людей під час закупівлі військового спорядження, яке планувалося передати ЗСУ.

Черкащина

Під час денної повітряної тривоги сили ППО збили над Черкащиною ворожу ракету, — повідомляє голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Чернігівщина

У Чернігівській області також працювала система протиповітряної оборони. Близько 15:30 наші воїни збили ворожий безпілотний літальний апарат

Близько 17:00 силами ППО був збитий другий безпілотник над Чернігівським районом. Подробиці згодом, — ОК "Північ".

На Новгород-Сіверщині хлібовоз потрапив під російський артобстріл.

Донеччина і Луганщина

Окупанти викрали та незаконно всиновили вже понад тисячу дітей із Маріуполя. Про це повідомляє українське МЗС: "Лише за інформацією Управління з питань сімʼї та дитинства міста Краснодар, понад тисячу українських дітей із захопленого російською армією Маріуполя були незаконно передані стороннім особам у Тюмені, Іркутську, Кемерові, Алтайському краї; ще понад 300 дітей нині утримують у спеціалізованих закладах Краснодарського краю. У МЗС наголосили, що таким чином рф грубо порушує Женевську конвенцію, й додали: "Усі українські діти, які були незаконно переміщені на територію росії, мають бути повернуті до їхніх батьків або законних опікунів".

У День Незалежності в обложеній Авдіївці за кількасот метрів від окупантів українські військові запустили в небо величезний синьо-жовтий прапор.

Харківщина

У Харкові ворог обстріляв Новобаварський район. "Прильоти" зафіксовано по декількох адресах. Про постраждалих станом на ранок інформації немає, — повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

За добу з 23 по 24 серпня російські загарбники з артилерії обстріляли не менше 12 населених пунктів Харківщини, повідомили у Генштабі. Також окупанти завдали авіаударів поблизу трьох населених пунктів.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, про ситуацію в області: вночі в Харкові медики госпіталізували жінку 33 років з вибуховою травмою. Її 5-річна донька через обстріл отримала такий сильний стрес, що також потребувала допомоги лікарів.

Близько 00:30 ночі ворог завдав ракетного удару, попередньо ракетами С-300 по селищу Докучаєвське Роганьської громади в Харківському районі. Зруйновано господарчу будівлю, сталася масштабна пожежа. Без постраждалих.

Російські окупанти провалили наступ у напрямку Нової Дмитрівки на Ізюмщині, — повідомив сьогодні Генштаб ЗСУ. Під обстрілами армії рф — понад 20 населених пунктів Харківської області.

Сумщина

Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА розповів про те, як пройшла ніч на Сумщині:

  • росіяни гатили з мінометів, зі своєї території по півночі Сумщини. Вчора ввечері, близько 22 закінчився мінометний обстріл Есманьської громади, 4 прильоти. 
  • На ранок, о 5 годині знову — 8 прильотів по території громади, по околицях Бачівська.
  • О 9 ранку закінчився обстріл у Зноб-Новгородській громаді, 3 прильоти. Без жертв та руйнувань.

У Шосткинському районі Сумської області вдень був збитий російський безпілотник, — повідомили в ОК "Північ".

Полтавщина

11:05 – "Чотири "прильоти" по інфраструктурі Миргорода. З'ясовуємо деталі. Залишаємося в укриттях", — повідомив очільник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

У Миргороді по військовому об'єкту був завданий удар ракетами "Повітря-Поверхня", ймовірно Х-22. Про це повідомляє 831 бригада тактичної авіації. Кількість постраждалих уточнюється.

Дніпропетровщина 

182 день війни

Російська армія у ніч на 24 серпня накрила вогнем три райони Дніпропетровщини. По Дніпровському району випустила ракети Х-22. Вибух спричинив пожежу, її вже загасили.

Нікопольський район обстріляли з важкої артилерії та "Градів". Поранення дістали двоє людей, є руйнування житла. У Криворізькому районі внаслідок обстрілу з "Ураганів" у селі Кошове перебита лінія електропередач.

На Дніпропетровщині близько 15:00 російська ракета влучила в приватний будинок у Синельниківському районі. "Під завалами опинилися люди, в тому числі двоє дітей. Внаслідок ракетного обстрілу загинула 11-річна дитина. Немає виправдання російським вбивцям. Просто бракує слів", — прокоментував обстріл заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко. Жінку та ще одного хлопчика 2009 року народження вдалося врятувати.

Під ворожий вогонь ствольної артилерії вдень потрапила й територія міста Нікополь. Гатили війська рф і по Криворізькому району: з "Ураганів" обстріляли Велику Костромку, яка знаходиться на межі з Херсонською областю.

Фото наслідків денного обстрілу Криворізького району опублікував голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук у своєму ТГ-каналі. 

Також зафіксовано ворожі обстріли по всій лінії розмежування з Херсонщиною.

20:17 — повідомляють про нові вибухи у Синельниківському районі Дніпропетровської області.

Російські війська вдарили ракетами по залізничній станції у Дніпропетровській області (станція Чаплине). Загинули щонайменше 15 людей, ще близько 50 людей дістали поранення, повідомив президент Володимир Зеленський під час виступу перед Радою безпеки ООН. Жахливе фото з місцевих пабліків. Росіяни — не люди.

"Якщо росія не зупиниться зараз, якщо росію не зупинити зараз перемогою України, то всі ці вбивці можуть прийти в інші країни Європи, Азії, Африки, Латинської Америки", — наголосив президент України.

Запоріжжя

Окупанти дуже спішили "привітати" українців зі святом. Буквально в перші хвилини сьогоднішньої доби росіяни вдарили по Запоріжжю. Очільник Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що ворожі ракети влучили в об'єкти інфраструктури Шевченківського району. 

Протягом ночі окупанти ще двічі вдарили по Запорізькій області. Ракети окупантів влучили в об'єкти інфраструктури Шевченківського району і неподалік Комунарського району. За попередніми даними жертв немає.

182 день війни

Також близько четвертої години ранку ворог атакував інфраструктурний об'єкт одного з районів міста, — повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Проте не спали й українські партизани. В Запорізькій області шляхом підриву автомобіля ліквідовано так званого гауляйтера Михайлівки івана сушка.

На окупованих територіях Запорізької області окупанти заблокували виплати малозабезпеченим мешканцям. Таким чином окупанти намагаються змусити місцевих жителів отримати російський паспорт. А також на високі посади в окупаційну владу військові росії привозять росіян. Все тому, що не довіряють місцевим колаборантам.

Повідомляють, що в передмісті тимчасово захопленого росією Мелітополя підірвали опору ЛЕП.

Херсонщина

У Нововоскресенському Нововоронцовської ТГ авіатори ЗСУ завдали удару по скупченню живої сили, озброєнню та техніці російських військ, а військовослужбовці ракетно-артилерійських підрозділів знищили склад боєприпасів. Також гелікоптерними ударами уражені зосередження військ рф в Архангельському та Правдиному Херсонської області, — відзвітував ОК "Південь".

"На Антонівському мосту все погано, є пробоїни. У командний пункт прилетіла ракета, загинуло керівництво бригади", — так двоє російських військових, що перебувають на території тимчасово окупованої Херсонщини, у телефонній розмові обговорюють стан мосту через Дніпро та знищення ЗСУ їхнього командного пункту. Розмову перехопило ГУР Міноборони.

Партизани привітали мешканців тимчасово окупованого Таврійська та Нової Каховки з Днем Незалежності.

Миколаївщина 

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що сьогодні, 24 серпня, близько 01:00 були обстріли Явкінського старостинського округу Баштанської громади. Є пошкоджені будинки. Кількість руйнувань уточнюється. За попередньою інформацією постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Під обстріли потрапило село Висунськ. Сьогодні вночі, близько 01:00 були обстріли смт Березнегувате. Внаслідок обстрілу зруйновано та виникла пожежа двох двоповерхових житлових будинків. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Зранку, 24 серпня, орієнтовно о 04:30 були обстріли м. Новий Буг Новобузької громади. Відомо, що внаслідок цього виникла пожежа покрівлі двоповерхового житлового будинку та ще декілька будинків зазнали пошкоджень. За попередньою інформацією, поранення отримали 9 людей, з них 2 дітей. Детальна інформація уточнюється. На місці працюють служби з ліквідації наслідків обстрілу.

Після обстрілів близько 17:30 виникла пожежа за межами міста. Наразі там працюють рятувальники, тому всі подробиці згодом, — пообіцяв мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Одещина 

В Одесі знімуть покажчики Мінська та Бреста

В Одесі знімуть покажчики Мінська та Бреста з пам'ятного знака на Думській площі через підтримку Білоруссю війни рф проти України.

У ДСНС Одеської області показали свого пса-талісмана на прізвисько Мажор. Мажору два місяці. Пса одеські рятувальники підібрали під час ліквідації чергової пожежі. Привезли на територію частини, обладнали вольєр, виготовили будку у вигляді пожежної машини. "Песик одеських рятувальників Мажор вітає всіх із Днем Незалежності України. І нагадує, що сильні ми лише тоді, коли ми разом, коли один за одного, з однією метою та спільним прагненням до миру та перемоги!" — написали від імені пса у ДСНС.

Вінниччина 

Сьогодні тривоги звучать безперервно в усіх областях України. О 16:10 на Вінниччині теж спрацювала ППО. Повітряний об'єкт знищено, — повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов. 

"Ворожий безпілотник залетів на Вінниччину. Ворожого розвідника збили наші військові. Сьогодні ворог лютує як ніколи. Дякую нашим захисникам  що відбивають спроби противника атакувати Україну", —  додав подробиць заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Хмельниччина 

17:40 — "Маємо прильоти ворожих ракет в Хмельницькій області. Деталі згодом", — говорить очільник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Захід України


У закарпатському містечку Перечин на горі Гурка розгорнули 100-метровий прапор України.

А на Рахівщині відбувся благодійний турнір з армреслінгу на підтримку ЗСУ. Змагалися 56 спортсменів з Великобичківської громади, Рахова, Виноградова, Іршави. 6 500 гривень та 100 чеських крон було зібрано під час змагання, на ці кошти будуть закуплені необхідні речі для наших військових, які відправлять на передову.

В Ужгороді показали Україну очима юних харків'ян. Евакуйовані діти відчувають цю трагедію серцем. Свої емоції від жахіть війни діти висловлюють через фарби, у яких переважають символічні синьо-жовті кольори.

1
111

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: