fbpx
Сьогодні
13:02 03 Сер 2022

Червоний Хрест досі не отримав доступ до колонії в Оленівці: наразі тривають перемовини

Міжнародний комітет Червоного Хреста станом на 3 серпня не отримав доступ до колонії в окупованій Оленівці

Про це "Громадському" у коментарі повідомив речник Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Олександр Власенко.

Зазначимо, що у Оленівці в бараці внаслідок вибуху загинули та зазнали поранень українські військовополонені, зокрема азовці.

"Поки що ми ведемо тільки переговори про це (доступ до Оленівки — ред.) Це все, що я можу сказати, тому що будь-який витік інформації може зашкодити цьому процесу.

Тільки-но буде щось відомо, одразу про це повідомимо", повідомив речник.

Нагадаємо, що МКЧХ просять у російських загарбників надати доступ до військовополонених в Оленівці з 29 липня — після того, як стало відомо про вибух у приміщенні з українськими військовополоненими.

Комітет пропонує медичну допомогу пораненим полоненим, евакуацію важко поранених і допомогу в ідентифікації загиблих.

Водночас у російському міноборони навіть запевняли, що "в інтересах проведення об'єктивного розслідування" нібито запросили експертів ООН та МКЧХ.

Події в Оленівці

Нагадаємо, вранці в п'ятницю російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

Підрозділи "Азову" оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

Як повідомляла Рубрика, сьогодні в Червоному Хресті повідомили, що російська сторона не дала доступ представникам Організації до колонії в окупованій Оленівці, де загинуло приблизно 40 українських військових, а поранено – 130.

Тим часом опубліковані нові супутникові знімки колонії до та після вбивства українських військових, які свідчать, що будівлю підірвали зсередини.

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії.

Мова йде про направлення відповідного запиту щодо повернення тіл загиблих на підконтрольну українській владі територію, щоб родичі могли їх отримати.

Наразі в України немає підтверджених списків загиблих і поранених у колонії.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: