fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:42 03 Сер 2022

Хроніка подій: 161 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 3 серпня і вже 161 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

"Кожен українець має бути завжди вдячний нашим воїнам, які захищають українські позиції попри відчутну вогневу перевагу терористів. Але щодня наші дипломати й усі інші представники нашої держави роблять усе можливе й неможливе, щоб отримати для України ту зброю, яка зрештою допоможе зупинити цю орду, і щоб переконати всіх, хто ще, бува, сумнівається щодо постачання", — сказав президент Зеленський у своєму щоденному зверненні.

161 день війни

Ми вдячні не тільки військовим і дипломатам. А й тисячам українських лікарів і медичних працівників, які в умовах війни щодня борються за життя українців: у бомбосховищах, на фронті, в лікарнях і військових госпіталях. Вони рятують людей, ризикуючи собою. 

Міністерство охорони здоров'я України спільно з ВООЗ запустили національну кампанію "Дякуємо серцем". Вона присвячена відважним українським медикам, які вже понад 5 місяців під вибухами й обстрілами надають допомогу тим, хто її потребує. На сайті проєкту — вражаючі історії лікарів і врятованих ними пацієнтів. Це історії про те, як медики тижнями оперували без світла та води, виїжджали на виклики під свист куль, приймали пологи в підвалах, як билися за життя кожного пацієнта.

А на фронтах сьогодні дуже гаряче. У ранковому зведенні Генштаб ЗСУ розповів про те, що на північному сході від Бахмута супротивник веде бої на західних околицях Берестового. З боку Володимирівки (тобто зі сходу) йде атака на Соледар, бої продовжуються.

Про Авдіївку та Піски, де, за словами Зеленського, спостерігається "справжнє пекло", у зведенні інформації небагато. Йдеться лише про те, що противник намагався покращити тактичне становище, але з втратами відійшов.

Ворог мав нову спробу просунутися лінією Кочубеївка-Дементіївка на півночі Харківської області. Спроба виявилася невдалою, йдеться у зведенні. На південь від Бахмута відбиті атаки ворога на Кодему та Семигір'я.

Сили рф вирішили атакувати Авдіївку, не чекаючи, поки українські сили відійдуть зі своїх підготовлених оборонних позицій, — пишуть в Американському інституті вивчення війни. Російські війська раніше намагалися прорватися через північно-східну околицю Авдіївки, але за кілька місяців не досягли значного прогресу, — кажуть в Інституті.

росія створює ударне угруповання на Криворізькому напрямку, — повідомляє ОК "Південь". "Ситуація в операційній зоні на півдні складна і напружена. Ворог продовжує ведення бойових дій по межі оборони. Цілком імовірна і підготовка ворожого контрнаступу з подальшими планами виходу на адміністративний кордон Херсонської області", — йдеться в повідомленні. 

В ОК "Південь" розповіли про успішні удари ЗСУ по ворожих позиціях. Українські війська вдарили по пункту базування окупаційних військ у Чорнобаївці, а також по опорних пунктах, накопиченню озброєння та техніки окупантів на Миколаївщині та Херсонщині. Підтверджені втрати ворога:

  • 20 окупантів;
  • 2 танки Т-72;
  • гаубиця "Мста-Б";
  • 4 одиниці автомобільної та броньованої техніки.

Ще одна успішна спецоперація ССО "Азов" Харків. Впритул до російського кордону в тилу ворога наші воїни знищили сім вантажівок із боєкомплектом та два авто охорони. Не допомогло навіть маскування.

Британська розвідка припускає, що залізничне сполучення Херсонської області з Кримом не працює після удару ЗСУ по ешелону рф з боєприпасами. Росіяни можуть відремонтувати залізничну гілку протягом кількох днів, але вона залишиться вразливою точкою для сил рф та їхніх шляхів постачання з Криму.

 Гуманітарні місії  

Дві третини населення Донеччини вже покинули область, але для спокійного проходження опалювального сезону кількість евакуйованих має збільшитися. Про це повідомив речник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Кириленко вкотре наголосив, що насильно переселяти людей ніхто не буде і додав, що зараз ворожі обстріли ведуться майже територією всієї області.

Кабмін видав розпорядження про обов'язкову евакуацію населення Донецької області. Згідно з розпорядженням, вивозити донеччан збираються до безпечних районів Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької областей. Причина евакуації — руйнування газопроводів у регіоні і як наслідок — неможливість його опалювати у зимовий період.

Списки загиблих українських захисників у колонії в Оленівці частково підтвердилися, — заявив колишній командир СЗГ "Азов" Максим Жорін.

ГУР встановило деякі обставини навмисного вбивства українських військовополонених у колонії в Оленівці. Допити полонених проводили слідчі так званої "мдб днр" спільно з представниками ПВК "вагнер" та фсб рф. Під час допитів активно використовувалися фізичні тортури та побої. Такі заходи, у першу чергу, були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів.

В ООН повідомили, що запускають місію щодо встановлення причини загибелі українських військовополонених у Оленівці. Про це заявив генсек Організації Антоніу Гутерріш і додав, що сторони конфлікту мають утримуватись від дій, що загрожують мирному населенню. Гутерріш зазначив, що ООН "отримала запити від росії та України щодо проведення розслідування" і тому запускає місію щодо встановлення фактів.

Перемовини України з росією

Ексканцлер Німеччини Шредер, який нещодавно зустрічався з путіним, заявив, що кремль готовий на переговори щодо України. В інтерв'ю журналу Stern він повідомив, що росія хоче знайти дипломатичне рішення щодо України. І досягнута в Стамбулі угода про постачання зерна "може продовжити шлях уперед". Дистанціювання Заходу від путіна зараз не допоможе ситуації, — просуває відповідну думку колишній канцлер.

На тлі цього подав голос і пєсков. Він заявив, що росія готова до мирної угоди для припинення війни в Україні, але "на своїх умовах, які добре відомі". Нагадаємо, рф постійно говорить про оголошення нейтрального статусу України, визнання втрати Криму та Донбасу, скорочення армії, розширення прав російської мови.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

​​Українські захисники отримають 20 дронів-розвідників Fly Eye від "Армії дронів". В Україну доставили перший комплекс управління та чотири безпілотники Fly Eye. Уже сьогодні вони вирушать на передову для підсилення ЗСУ. Дрони Fly Eye розвивають швидкість до 160 кілометрів на годину. Їх можна запускати з руки, і це значна перевага, адже не завжди є можливість стартувати з пускової установки. Вони сумісні із західними ракетно-артилерійськими установками, де використовується автоматизована система керування вогнем. Це дає можливість ефективно визначати цілі.

Через платформу UNITED24 для "Армії дронів" загалом донейтили із 74 країн світу. Найбільша кількість пожертв — з України, США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Ірландії, Франції, Швейцарії, Австралії, Ізраїлю. Також у межах "Армії дронів" є можливість пожертвувати власний коптер для ЗСУ.

А ще в Україні налагодили випуск потужних та невибагливих позашляховиків для ЗСУ. Позашляховики створюють на базі старих рамних Mitsubishi Pajero та Hyundai Galloper. Вони розганяються до 100 км/год, мають відмінну прохідність і можуть витягнути лебідкою з бруду вантажівку.

На розмінування моря України знадобиться 10 років, — повідомляє ДСНС. Україна виявилася найзамінованішою країною у світі. На розмінування територій потрібно щонайменше 5 років, а в акваторіях роботи можуть затягнутися на десятиліття. Для розмінування Британія передасть нам кілька кораблів, де українські моряки вже проходять навчання. Орієнтовно екіпажі будуть готові до роботи через кілька тижнів.

Канада виділила Україні $40 млн для вирішення проблеми дефіциту зерносховищ.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Біженці з України зможуть повернутися до ЄС у будь-який час, якщо вони вирішили поїхати назад до України. Про це заявила пані єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Йоханссон під час візиту до Києва. Вона уточнила, що при поверненні додому з ЄС українці мають відмовитись від статусу тимчасового захисту. Але вони зможуть у будь-який час зареєструватись для відновлення його дії.

Новини від партнерів

Американські аналітики Інституту вивчення війни повідомляють, що Іран міг відправити БПЛА до росії для польових випробувань.

Армія Китаю взяла Тайвань у кільце

Армія Китаю взяла Тайвань у кільце. Під приводом військових навчань фактично встановлено блокаду острова.

Водночас у США заявили, що не хочуть кризи у відносинах з КНР і не мають наміру "брязкати зброєю". Вашингтон зберігатиме канали спілкування відкритими, — повідомив Білий дім.

Перше судно з українським зерном вже пройшло контроль у Стамбулі і готове відправлятися до Лівану, — повідомляє міноборони Туреччини. На борту — 26 тисяч тонн кукурудзи.

Пам'ятник "визволителям Риги" після зносу буде повністю знищено, — заявив мер латвійської столиці Мартінш Стакіс в ефірі LTV. "Комплекс пам'ятника буде знесений частинами. Оскільки Музей окупації не визнав жодну з них художньою цінністю, вся пам'ятка буде повністю утилізована", — сказав він. Раніше повідомлялося, що парламент Латвії дозволив знесення пам'ятника Визволителям Риги.

На дитячому майданчику в Центральному парку Нью-Йорка з'явилася червона пластикова статуя путіна, який сидить на танку. Автор інсталяції — французький художник Джеймс Коломіна. Раніше інсталяція побувала в Парижі та Барселоні. От воно піску наїсться!

ЄС відмовляється створювати спецтрибунал щодо України, — повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Укрінформу". За словами Кулеби, західні партнери бояться створювати такий трибунал, оскільки "з 1945 року було лише два такі випадки — Нюрнберг та спроба суду над Мілошевичем… А практика судити лідера іншої держави, скажімо так, дуже хитка". Друга причина, за його словами, полягає у небажанні багатьох на Заході створювати альтернативу Міжнародному кримінальному суду.

Фонд "Повернись живим" і турецька компанія Baykar офіційно оголосили про співпрацю. Директори організацій Халук Байрактар і Тарас Чмут підписали у Стамбулі меморандум про подальше партнерство.

Ще одна "гаряча точка" активізувалася. На кордоні Азербайджану і Вірменії ідуть бої, є вбиті і поранені. Міноборони Азербайджану оголосило про проведення в Нагірному Карабаху операції "Відплата". У невизнаній Нагірно-Карабахській республіці оголошено часткову мобілізацію. Азербайджан вимагає повної демілітаризації Нагірного Карабаху.

Що там на росії?

Російська актриса Марія Шукшина закликала своїх співвітчизників звертатися до федеральної служби безпеки й писати доноси на тих, хто слухає пісні українських виконавців.

рф не була б собою, якби не спробувала віддзеркалили навіть візит Ненсі Пелосі до Тайваню. лавров заявив, що вчинок США "відбиває ту саму лінію, про яку ми говоримо стосовно української ситуації". "Це прагнення довести всім і вся безкарність і виявляти свою вседозволеність. Що хочу, те й верчу — приблизно так", — сказав лавров. Але насправді весь світ знає, хто саме прагне "виявити свою вседозволеність". Це — країна-загарбниця, країна-терористка — росія.

А зараз у московській області вирує грандіозна пожежа — горить склад інтернет-магазину Ozon. Площа загоряння — 20 тисяч квадратних метрів. Евакуйовано 1000 осіб.

А що чутно про російських посіпак?

Вночі був потужний удар по окупованій Макіївці Донецької області. У "днр" це підтвердили. Повідомляють, що було влучення по нафтобазі на вулиці Антропова.

У містах, які перебувають під контролем "днр", почали розміщувати агітацію з натяком на "референдум" за входження до складу росії. Фото публікують місцеві телеграм-канали.

Загинула "полковник днр" Ольга Качура (Корса). "Корса" до 2014 року служила у горлівській міліції, потім перейшла на бік "днр". З початком війни командувала дивізіоном РСЗВ. В Україні зрадницю заочно засуджено до 12 років в'язниці. Земля бетоном.

Російський брехунець 

Пентагон спростував вчорашню заяву міністра оборони росії шойгу про "знищення шести установок "Хаймарс" в Україні"."Нам відомо про ці останні заяви міністра шойгу, і вони знову явно помилкові", — заявив виконувач обов'язків представника Пентагону Тодд Брессейл.

Санкціями по агресору!

ЦБ рф очікує на сильне падіння російської економіки у другому півріччі 2022 року. ЦБ рф припускає, що економіка росії у третьому кварталі 2022 року може обвалитися на 7,5-8%, а в четвертому кварталі очікується обвал на 10-11%.

США запровадили нові санкції проти росії, зокрема і в сфері оборонної промисловості. Про це йдеться в заяві Державного секретаря Ентоні Блінкена, яка розміщена на сайті Посольства США в Україні. У санкційному списку — 24 російські установи, пов'язані з обороною та технологіями, що призведе до подальшої ізоляції оборонної та високотехнологічної промисловості росії. Державний департамент США додав до санкційного переліку російських олігархів, представників еліти, державні організації та нелегітимні органи влади. Також у списку — акціонерна компанія "Державна транспортна лізингова компанія" та чотири її дочірні підприємства.

Швейцарія приєдналася до сьомого пакету санкцій ЄС проти рф, — повідомили на сайті Федеральної ради. Крім ембарго на золото, Швейцарія заморозила активи "Сбербанку". До санкційного списку також додали 54 особи та дев'ять організацій. 

Життя з урахуванням бойових дій

Список російських топонімів в Україні

Мінкульт опублікував список імен історичних та культурних діячів, які він рекомендує викреслити з українських топонімів насамперед. До списку увійшли 10 осіб, які, як визначила Експертна рада Мінкульту, "не мають відношення до України" і є спадщиною "тоталітаризму". Серед заборонених імен: Гагарін, Пушкін, Маяковський та інші знакові фігури "руского міра".

У додатку Monobank з'явилася можливість купити валюту. Це можна зробити в межах ліміту 50 тисяч гривень на місяць (для розміщення на новий строковий депозит терміном 3 місяці та довше). Для того, щоб придбати валюту, потрібно оновити застосунок Monobank. Функція доступна для всіх андроїдів та бета iOS. Основна версія iOS буде доступна за 1-2 дні.

Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про легалізацію одностатевих шлюбів, котра набрала необхідних понад 25 тисяч голосів. Він наголосив, що в умовах воєнного стану неможливо внести зміни до Конституції. Проте президент зазначив, що уряд напрацьовував рішення для легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства одностатевих пар.

З 1 жовтня в Україні почне діяти програма "Доступна іпотека", — повідомив прем'єр Денис Шмигаль. Програма передбачає 3-відсоткову ставку за іпотекою терміном до 20 років. Скористатися нею зможуть:

  • Військовослужбовці за контрактом та працівники сектору безпеки та оборони,
  • Медики,
  • Вчителі та педагогічні працівники,
  • Вчені.

Колишню генпрокурорку Ірину Венедіктову призначили послом України у Швейцарії. Відповідне подання очікує підпису президента.

В Україні до навчання в режимі офлайн готові 30% шкіл, але форму навчання обиратимуть самі батьки з огляду на питання безпеки, — заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в ефірі телемарафону. Самі школи також можуть застосовувати позмінне навчання чи переводити частину предметів в онлайн.

25 524 особи помилково отримали 6500 грн в рамках програми "єПідтримка". Вони були працівниками бюджетних установ та не мали права на виплати, — повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. Помилково було виплачено допомогу у 166 млн грн.

В Україні 60% внутрішньо переміщених осіб втратили роботу. Також 35% повідомили, що місячний дохід їхньої родини не перевищує 5000 грн, що на 1500 грн менше за мінімальну зарплату в Україні. Загалом в Україні ВПО вважаються 6,6 млн осіб, — повідомили у Міжнародній організації міграції. 

Ядерні об'єкти

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що найбільша в Європі Запорізька атомна електростанція "повністю вийшла з-під контролю", і звернувся до України та росії із закликом якнайшвидше дозволити експертам відвідати АЕС, щоб стабілізувати ситуацію та уникнути ядерної аварії. "Принцип ядерної безпеки було порушено. Те, що поставлено на карту, є надзвичайно серйозним, надзвичайно серйозним і небезпечним", — сказав Гроссі.

За його словами, зараз склалася "парадоксальна ситуація", коли станцію контролює росія, але її український персонал продовжує керувати ядерними операціями. Це призводить до неминучих "моментів тертя та ймовірного насильства". Він заявив, що на території ЗАЕС багато ядерного матеріалу, і потрібно переконатися, що він знаходиться під захистом.

Американське ядерне співтовариство (ANS) закликало росію негайно забрати ракетні установки та іншу зброю з території Запорізької атомної електростанції.

Київ і область

161 день війни

Активісти створили кришки для томатного соку у вигляді простріленої голови путіна. Кошти від їхнього продажу підуть на потреби тероборони Києва

У Києві 70% батьків хочуть, щоб їхні діти навчалися в очному форматі, — повідомляють у департаменті освіти та науки КМДА. 20% столичних школярів станом на 1 вересня, згідно з результатами опитування КМДА, будуть перебувати за кордоном.

Через два дні після рішення КМДА про припинення руху громадського транспорту під час тривоги з'явилася петиція щодо його скасування. На думку автора таке рішення могли прийняти ті люди, хто пересувається лише на власному авто.

Чернігівщина

161 день війни

8-річний Сергій Мороз разом із батьками влаштовує концерти в Чернігові на Валу. За два тижні хлопчик заробив майже 60 тисяч гривень гонорару. Сергій збирає гроші на тепловізори та дрони для Збройних Сил України. Ідея співати на Валу виникла в самого Сергія. Його ідею підтримали батьки.

Донеччина і Луганщина

За 2 серпня росіяни вбили 4 мирних жителів Донеччини — у Красногорівці. Ще 7 людей отримали поранення, — про це повідомив Павло Кириленко, Донецька ОДА.

ЗСУ знешкодили ворожих розвідників на Слов'янському напрямку. На Донеччині останніми днями окупанти активізували розвідку. "Силами розвідувальної групи ворог намагався вести розвідку південніше Мазанівки, окупантів виявлено та знешкоджено", — йдеться в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

онлайн-мітинг

Маріупольська міська рада закликає маріупольців виходити на онлайн-мітинг "Стоп Референдум!" Місце зустрічі відбудеться на цифровій вулиці в Instagram. Для цього відмалювали центральну вулицю Маріуполя — Проспект Миру. Під будь-яким її фрагментом треба написати "Стоп референдум!", поширити в сторіз і тегнути сторінку @mariupol.is.ua. Організатор онлайн-мітингу — громадська організація "Жовта стрічка".

"Маріуполь — це Україна! У наше місто обов'язково повернеться синьо-жовтий прапор! Окупанти не питають думки всіх маріупольців. Давайте покажемо всій Україні та світові силу маріупольського спротиву. Нехай усі почують нашу позицію, Маріуполь — це Україна та жоден псевдореферендум цього не змінить!" — написав мер міста Вадим Бойченко.

На Донецькому напрямку морські піхотинці влаштували засідку, у результаті чого знищили 2 БМП-2, 1 танк, 15 осіб живої сили та взяли 3 полонених.

Оперативна інформація станом 18:00:

  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках російські загарбники вели штурмові дії. Усі ворожі спроби штурму українські воїни відбили, завдали окупантами втрат та відкинули назад.
  • Усі намагання окупантів просунутися в напрямках Мар'їнки та Білогірки наші захисники звели нанівець.

Мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомляє, що незважаючи на напружену ситуацію в Донецькій області, охочих евакуюватися з міста вкрай мало. "Зараз у місті перебуває приблизно 65 тисяч осіб. Це 30% від загальної чисельності. 150 тисяч уже виїхали. Охочих евакуюватися, на жаль, мало. Двічі на тиждень збираємо всього по 12 осіб на безкоштовний автобус, а потім — на безкоштовний потяг". Гончаренко сподівається, що коли люди зрозуміють складнощі майбутнього опалювального сезону без газу та центрального опалення — охочих евакуюватися буде більше.

Харківщина

8-річний Сергій Мороз збирає гроші для ЗСУ

На фото — наслідки обстрілу Чугуєва.

Сьогодні о 12:50 росіяни знову обстріляли Чугуїв з РСЗВ, за попередніми даними з "Урагану", касетними снарядами. Є один загиблий, двоє поранених. Чоловік, котрий загинув, знаходився в себе вдома під час обстрілу, — повідомили у ГУНП Харківської області.

У Харкові близько четвертої ранку було два вибухи. Перший приліт — у Холодногірському районі міста. Попередньо обійшлося без жертв та пожежі. Після другого прильоту постраждав інфраструктурний об'єкт у Новобаварському районі. Без жертв та пожежі. Лише руйнування.

Внаслідок обстрілів рф близько 10 будинків у населених пунктах Дергачівської громади зазнали руйнувань 2 серпня, — повідомив голова громади Вячеслав Задоренко. За даними ОВА, окупанти протягом доби обстрілювали чотири райони Харківщини. Інформація про загиблих чи поранених внаслідок обстрілів не надходила.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов звернувся до харків'ян щодо чуток про можливий наступ військ рф на Харків. Він сказав, що найближчими днями можлива активізація ракетних ударів по місту. "Наші захисники надійно тримають оборону, не дають ворогові просунутися вперед, хоч той і намагається. Ми щодня посилюємо фортифікаційні споруди та наші оборонні можливості. За спроби піти вперед — ворога чекає лише чергове фіаско та ще більші втрати. Є інформація, що найближчими днями ворог посилить ракетні удари по місту Харкову та районах області. Тому прошу мешканців Харківщини не нехтувати сигналами тривоги!" — заявив Синєгубов.

На Харківщині близько 09:00 3 серпня ЗСУ збили російську ракету, схожу на "С-300", повідомляє поліція. Уламки впали у соняшникове поле.

17:30 — російські окупанти обстрілюють Дергачі з артилерії, є поранені, — повідомляє Дергачівська міська рада. Людей закликають залишатися в укриттях.

Повідомляє прокуратура: жителів тимчасово окупованої Козачої Лопані на Харківщині примусово вивозять у росію. Людей кидають у наметові табори Бєлгородської області.

Сумщина

У ніч на 3 серпня тишу в області тривожила лише гроза. Але на ранок, близько о пів на восьму, почалися обстріли Краснопільської громади. 10 прильотів із САУ. Попередньо — без постраждалих, — повідомляє Дмитро Живицький.

13:30 — росіяни обстріляли вокзал, елеватор та центр Краснопілля, — повідомило Оперативно-тактичне угруповання "Суми".

За день росіяни обстріляли три наші громади: Юнаківську, Миропільську і Краснопільську. Усього 55 прильотів. Краснопільська громада: о 10:30 розпочався артилерійський обстріл (8 приходів). Росіяни били по житлових кварталах селища. Пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди, цивільна інфраструктура. Люди, на щастя, не постраждали.

Черкащина 

СБУ затримала депутата Черкаської міськради. Він розраховував отримати владу на Черкащині в разі її захоплення військами рф, — повідомили в СБУ. За даними СБУ, депутат займався інформаційно-підривною діяльністю, засуджував дії керівництва країни. Коли він зрозумів, що ЗСУ успішно протистоїть російським військам, спробував тікати за кордон. Його затримали перед виїздом до США.

Дніпропетровщина

У Дніпрі працівники СБУ затримали чоловіка, який підозрюється у зборі та передачі даних щодо функціонування аеродромів та об'єктів Придніпровської залізниці агентам фсб.

Вночі 3 серпня російські загарбники завдали ударів по Криворізькому району Дніпропетровської області, у результаті зруйновані дитсадок і церква.

Пообіді ворог знову двічі накрив вогнем Криворізький район. Завдав ударів касетними снарядами з "Ураганів" по Зеленодольській громаді. Ворожа атака забрала життя 70-річної жінки. Вона поралася на городі, коли російська армія завдала удару. Поранений 73-річний чоловік. Він у лікарні. У Мар'янському та Великій Костромці пошкоджені кілька десятків приватних будинків. На місці працюють фахівці — з'ясовують масштаби руйнувань.

Також сьогодні армія рф обстріляла територію поблизу села Кошове на Криворіжжі: там пошкоджено лінію електропередач, без світла залишились пів сотні родин.

Запоріжжя

Повідомляє Генштаб: 

  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріли зафіксовано неподалік Костянтинівки, Новосілки, Великої Новосілки, Чарівного, Малої Токмачки, Новополя, Юрківки та Гуляйполя.
  • Через низький рівень укомплектованості особовим складом танкового полку резерву техніка військової частини, що була переміщена на Запорізький напрямок наприкінці травня поточного року, передана для доукомплектування танкових батальйонів, що входять до складу 58 загальновійськової армії Південного військового округу.

Ситуація щодо Запорізької області в окупованій місцевості:

  • Вночі неспокійно було в Енергодарі та Кам'янці-Дніпровській. Глава Нікопольської РДА підтвердив, що ЗСУ працювало по військових об'єктах. У самому Нікополі було спокійно.
  • При цьому в Енергодарі та Кам'янці вже звично вночі росіяни глушили мобільний зв'язок.
  • У мелітопольських чатах повідомляли про рух у районі аеродрому. Місцеві чули гуркіт вертольотів.
  • У Бердянську повідомляють про вибух учора ввечері.

Під Василівкою в черзі на евакуацію стоїть близько 2,5 тисяч машин. У зв'язку з наступом ЗСУ у напрямку Херсона звідти почали масово виїжджати місцеві жителі, і машин побільшало. Окупанти прикриваються мирним населенням як живим щитом, щоб ЗСУ не могли просуватися.

ЗСУ вже втретє не дають окупантам відновити захоплений аеродром у Мелітополі. По рашистах завдають нищівних ударів. Про це розповів мер Мелітополя Іван Федоров.

Також він заявив, що окупанти збираються провести 11 вересня "голосування на дому". Погрожують депортацією тим, хто проголосує "проти".

Сьогодні у центрі Запоріжжя відбулася акція-перфоманс на підтримку захисників Маріуполя. Мета акції — після жахливих подій в Оленівці нагадати світу про Героїв "Азовсталі" та домогтися їхнього якнайшвидшого повернення додому.

Херсонщина

На Херсонщині, яка перебуває в окупації, почали приймати заяви українських громадян на отримання російського громадянства без місцевої прописки. Про це заявила "заступниця голови ВДА" області губарєва. Окупанти готові приймати документи від мешканців усіх регіонів України на підставі указу путіна про спрощення набуття громадянства рф для українців

Херсонські колаборанти заявляють про відновлення частини смуг Антонівського мосту, зруйнованого ударом ЗСУ. Проте поки що споруда не працює, і люди переміщуються через Дніпро на поромі.

Учора російські військові викрали директорку Гаврилівської школи Каланчацької громади Тетяну Ткаченко, — повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

А в Херсоні росіяни увірвались до міської школи №50 на чолі із невідомим чоловіком, котрий представився "новим директором школи Захаровим". У школі окупанти знищили меморіальну дошку на честь випускника навчального закладу, героя АТО-ООС Романа Набєгова; зі стін будівлі зішкрябали малюнки на патріотичну тематику та державну символіку, ще й не знати для чого викрали архів — книгу наказів та інші документи, — розповів директор ЗОШ № 50 Руслан Винник. Винник каже, що на сьогодні він сам, ще сім вчителів та близько половини з 790 учнів покинули територію окупованого Херсона. Але й тим, хто залишився, дороги до рідної школи тепер не буде. Адже загарбники заборонили доступ туди, пояснивши, що з вересня школа не працюватиме. Але це брехня, запевняє директор — освітній заклад працюватиме дистанційно.

У Херсоні окупанти захопили підприємство одного з найбільших виробників будівельних матеріалів на півдні України, — повідомляють у поліції. Шість озброєних окупантів вдерлися до приміщення підприємства, вигнали всіх працівників, відібрали ключі від приміщення та заблокували діяльність підприємства.

А в передмісті Херсона окупанти захопили сільськогосподарську базу, викрали два трактори, автомобіль "КАМАЗ" із причепом та іншу дорогу сільськогосподарську техніку. Сума матеріальних збитків становить майже 5 мільйонів гривень.

Супутник зафіксував нову поромну переправу біля Херсона. Це вже друга переправа, яку збудували окупанти після точних ударів ЗСУ по Антонівському автомобільному та залізничному мостам. Противник використовує її, щоб перевозити техніку через Дніпро неподалік окупованого Херсона.

Крім того, окупанти продовжують застосовувати плавзасоби, які знаходяться на території Херсонського порту, для вирішення логістичних транспортних проблем, що виникли у них після ударів ЗСУ по Антонівському мосту. Напередодні росіяни викрали чергову баржу та відбуксирували її Дніпром у невідомому напрямку. 

У Херсонській області керівника комунального підприємства підозрюють у держзраді. За даними слідства, чоловік активно співпрацював із представниками країни-агресора.

Миколаївщина 

161 день війни

Миколаїв вночі двічі обстріляли — о 21:00 та о 5 ранку, — повідомив голова області Віталій Кім. Через обстріл пошкоджено причал, промислове підприємство, житлові будинки, гаражний кооператив, супермаркет та аптеку. Відомо про удар по кінно-спортивній школі.

Також внаслідок ранкових ворожих обстрілів с. Галицинове Галицинівської громади поранено одну людину. Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Одещина

СБУ припинила діяльність агентурної мережі фсб рф, яка діяла в декількох областях України. Про це розповів речник Одеської ОВА Братчук. Керівником мережі виявився мешканець Одеси. Він був завербований фсб рф і отримав псевдонім "Професор". На виконання завдань російської спецслужби він створив розгалужену агентурно-інформаторську мережу, залучивши до неї мешканців інших регіонів. Спецпризначенці СБУ затримали "Професора" на "гарячому" — під час дорозвідки навколо Одеської військової адміністрації. Ще один з агентів цієї мережі в Івано-Франківській області також уже затриманий. 

Рівненщина

На Рівненщині готують план евакуації цивільних на випадок вторгнення з Білорусі. Йдеться про план найгіршого розвитку подій, — про це за підсумками наради із представниками райадміністрацій та силовиками повідомив перший заступник начальника ОВА Сергій Подолін. Насамперед вивозитимуть людей із Сарненського та Вараського районів. 

Захід України

161 день війни

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита заявив, що конфісковані в контрабандистів безпілотники, якими ті переправляли цигарки до ЄС, будуть передані на потреби ЗСУ.

Львівські школярі передали ЗСУ 11 тисяч гривень, зібрані на продажах лимонаду. Усю суму вони передали у благодійний фонд Сергія Притули.

У Коломиї під час повітряної тривоги зупинятимуть роботу всіх закладів. "На жаль, останнім часом ми спостерігаємо, що по всій Україні збільшується кількість ракетних обстрілів. Чуємо сигнали повітряної тривоги, але, на жаль, не всі громадяни відповідно реагують", — коментують у мерії.

1
1113

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: