fbpx
Сьогодні
13:58 06 Лип 2022

Санкції проти росії обмежують її можливість виробляти високоточні ракети "Іскандер" та Х-101, - Боррель

English version here

Фото: AFP/EAST NEWS

Західні санкції проти росії вже сильно б'ють по режиму путіна та його спільникам, а їхній вплив на російську економіку з часом посилюватиметься

Про це йде мова у повідомленні високого представника ЄС Жозепа Борреля.

Він зазначив також, що вже зараз санкції обмежують можливості росії виробляти високоточні ракети, такі як "Іскандер" та Х-101.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Євросоюз ухвалив вже шість пакетів санкцій проти кремля. Вони зачіпають майже 1 200 осіб і 98 організацій у росії. А також діють на значну кількість секторів російської економіки.

Боррель розповів, що до кінця 2022-го ЄС скоротить імпорт російської нафти на 90% та вже "стрімко скорочує" імпорт газу.

За його словами, хоч росія і експортує багато сировини, у неї немає іншого вибору, як імпортувати багато продуктів з високою доданою вартістю, які вона не виробляє.

За всіма передовими технологіями вона на 45% залежить від Європи та на 21% від США, у порівнянні з лише 11% від Китаю. Альтернатива від КНР щодо високотехнологічної продукції також є дуже обмеженою.

Майже всі іноземні виробники автомобілів також вирішили вийти з росії. А деякі автомобілі російських виробників будуть продаватися без подушок безпеки і АКПП.

Російська нафтова промисловість страждає не лише через відхід іноземних операторів, але й через труднощі доступу до передових технологій.

Боррель прогнозує, що у рф обмежиться здатність вводити в експлуатацію нові свердловини.

Він також зазначив, що для підтримки повітряного сполучення рф доведеться вилучити більшість своїх літаків з обігу, щоб відновити запасні частини, необхідні для польотів інших.

"Чи змусить цей значний та зростаючий вплив володимира путіна змінити свої стратегічні розрахунки? Ймовірно, не найближчим часом: його дії не керуються переважно економічною логікою.

Однак, змушуючи його обирати масло чи зброю, санкції замикають його в лещата, які поступово стискаються", пише Боррель.

Як повідомляла Рубрика, Європейський Союз поступово звільняється від залежності, що довго гальмувала політичні рішення попри агресивність президента рф владіміра путіна.

Нагадаємо, що Європейський Союз розпочав роботу над наступним, сьомим пакетом санкцій, у межах якого зокрема може бути запроваджене ембарго на імпорт золота з росії.

Зазначимо, Британія, Сполучені Штати, Канада і Японія вже заявили, що в межах нових санкцій проти РФ заборонять імпорт золота з росії.

Як повідомляють, золото становить вагому частку російського експорту: у 2021 році росія заробила на ньому близько 15,5 млрд доларів.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: