fbpx
Сьогодні
14:21 19 Лют 2022

Українська делегація в ТКГ заявила, що Росія знову не взяла участь у позачерговому засіданні

Російська Федерація знову не взяла участь у позачерговому засіданні ТКГ, скликаному на 11 годину 19 лютого 2022 року з ініціативи Координатора ОБСЄ в ТКГ з метою термінового обговорення безпекової ситуації

Про це повідомила українська делегація в Тристоронній контактній групі у Телеграмм-каналі.

Як йдеться у дописі, така позиція Російської Федерації викликає подив.

Адже,  26 січня 2022 року політичні радники лідерів країн "Нормандського формату" у спільній заяві підтримали безумовне дотримання режиму припинення вогню.

А також повну відданість заходам із посилення режиму припинення вогню, незважаючи на розбіжності щодо інших питань імплементації Мінських домовленостей.

"Вважаємо, що неучасть Російської Федерації свідчить про її свідомий намір продовжувати нагнітання ситуації, а блокування роботи ТКГ ставить під сумнів щирість заяв керівництва Російської Федерації про відданість виконанню Мінських домовленостей та відсутність агресивних намірів щодо України", наголошується у повідомленні.

Така ескалація відбувається під час Мюнхенської конференції, коли увагу усієї світової спільноти сконцентровано на питаннях безпеки у Східній Європі.

Під час консультацій із Координатором ОБСЄ в ТКГ українська сторона заявила про відсутність будь-яких планів щодо проведення наступальної операції.

На підтвердження цього були наведені такі факти:

• Збройні сили України перебувають на своїх позиціях в районі проведення Операції об'єднаних сил.
• Ротації підрозділів ЗСУ, які могли б викликати стурбованість, не проводяться.
• Ударні угрупування не створюються.
• Техніка та озброєння ЗСУ, відведені згідно з Мінськими домовленостями, знаходяться у встановлених районах і відкриті для контролю з боку ОБСЄ.
• Чисельність підрозділів ЗСУ, що перебувають у районі проведення ООС, не збільшена і не перевищує чисельність на 22 грудня 2021 рокую.

"Збройні сили України чітко дотримуються Заходів з посилення режиму припинення вогню, погоджених у рамках ТКГ 22 липня 2020 року.

У ході двосторонніх консультацій Україна ще раз підтвердила свою готовність до невідкладного обговорення в рамках Тристоронньої контактної групи безпекової ситуації та шляхів її деескалації", резюмували у дописі.

Нагадаємо, що на тлі стягування російських військ до кордону України бойовики 17 лютого різко збільшили кількість обстрілів на Донбасі.

За минулу добу, 18 лютого, штаб ООС зафіксував 66 порушень режиму припинення вогню з боку росйських окупантів.

Як повідомляла Рубрика, через збільшення обстрілів бойовиків на Донбасі українська делегація у ТКГ ініціює невідкладне позачергове засідання на рівні голів делегацій та робочих підгруп.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: