fbpx
Сьогодні
09:40 12 Лют 2022

Spiegel: у ЦРУ заявили, що очікують нападу Росії на Україну 16 лютого

Фото: DPA

США попередили союзників у Європі, що вони очікують російського нападу 16 лютого

Про це повідомляє Spiegel.

Як зазначається у статті, спецслужби США оприлюднили термінове попередження союзникам по НАТО про неминучий напад Росії на Україну .

Згідно з інформацією Spiegel, американська спецслужба ЦРУ і американські військові протягом п'ятниці повідомили федеральний уряд та інші держави НАТО про те, що, на основі нової інформації, існують побоювання, що напад може статися вже наступної середи.

За словами кількох дипломатів та військових, Сполучені Штати надали велику кількість подробиць на секретних брифінгах. Були конкретно описані маршрути російського вторгнення, і навіть завдання які мають узяти він окремі російські військові підрозділи. Як можливу дату початку вторгнення було зазначено 16 лютого.

На якій інформації ґрунтується різке попередження США, спочатку в Берліні не знали. Однак було сказано, що звіти США були дуже детальними і підкріплені багатьма джерелами. Проте передбачити, чи буде атака Росії неминучою — складно.

Деякі інсайдери також вважають, що США раніше навмисно розповсюджували інформацію про вторгнення, щоб зірвати плани нападу Росії через їхнє публічне викриття.

Джерела також повідомляють, що за останні кілька днів генерал армії США голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі вів активний діалог зі своїми колегами не лише з країн-основних союзників США по НАТО, а також двічі дзвонив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному і навіть уперше за тривалий термін — начальнику генштабу Збройних сил Білорусі Віктору Гулевичу.

Довідка.

Нагадаємо, що ввечері 10 лютого президент США Джо Байден в інтерв'ю з американським телеканалом NBC заявив, що він радить американцям в Україні негайно виїхати за її межі.

"Несхоже, що ми маємо справу з терористичною організацією. Ми маємо справу з однією з найбільших армій у світі. Це зовсім інша ситуація, і все може швидко зійти з ґлузду", сказав Байден.

На запитання, який сценарій може спонукати Байдена направити війська для порятунку американців, які втікають з країни, президент США сказав: "Ні. Це світова війна, коли американці й росіяни почнуть стріляти одне в одного. Ми знаходимось в іншому світі, ніж будь коли".

Після слів Байдена, посольства низки західних країн оголосили офіційні інструкції для своїх громадян, щоби вони негайно виїхали за межі України. Ізраїль оголосив евакуацію співробітників свого посольства та членів їхніх родин.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: