fbpx
Сьогодні
20:58 27 Січ 2022

Вітренко прокоментував реєстрацію дочірнього підприємства Nord Stream 2 AG в Німеччині

Юрій Вітренко

Росія намагається створити дочірню компанію Газпрому «Gas for Europe», яку вона хоче зробити власником та оператором частини Північного потоку-2, яка проходить територією Німеччини

Про це написав у Facebook Голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

За його словами, "Путін продовжує демонструвати свою повну зневагу до Європи та її законодавства.

І це ніщо інше – як маніпуляція, бажання бути понад законом і продовжувати шантажувати Європу газом ще не один рік".

Як зазначає Вітренко, по-перше, це прямо суперечить чітко вираженій політичній волі Європейського парламенту і Ради ЄС, які свідомо розповсюдили правила Третього енергопакету на Північний потік-2.

Це сталося у квітні 2019.

Газпром намагався в рамках регуляторних процедур отримати звільнення від застосування вимог Третього енергопакету ЄС до ПП2, але йому відмовили в наданні будь-яких преференцій.

Росіян це не зупинило, вони пішли далі.

І попри те, що Північний потік-2 – це єдина труба, яка не має жодного інтерконектора, хочуть сертифікувати за правилами ЄС тільки 54 км із понад 1200.

Це дуже чітко прокоментував в інтерв'ю Politico заступник головного директора Європейської комісії з питань енергетики Клаус-Дітер Борхардт.

За його словами, "якщо Газпром залишиться власником частини Північного потоку-2 від російського берега до точки входу в територіальні води Німеччини, а інша компанія володітиме останнім 54 кілометрами, це можна розглядати як обхід правил про анбандлінг".

"Відповідно, BNetZA може відновити процес сертифікації оператора Північного потоку-2, який був зупинений в листопаді.

Нафтогаз, який був офіційно долучений до цієї процедури, надасть усі юридичні аргументи, чому європейським правилам має відповідати увесь газогін, а не тільки його німецька частина", підкреслив Вітренко.

Ми очікуємо від нового уряду Німеччини та від регулятора, що вони не дозволять Путіну влаштовувати юридичні трюки і зневажати європейські норми і закони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: