fbpx
Сьогодні
21:49 20 Січ 2022

Україна буде запрошена до сертифікації "Північного потоку-2", - Галущенко

Північний потік

Україна буде залучена до процесу сертифікації "Північного потоку-2" під час розгляду цього питання Європейською комісією

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко журналістам за підсумками зустрічі з єврокомісаром із енергетики Кадрі Сімсон у Брюсселі, пише Інтерфакс -Україна.

"Ухвалено рішення про те, що Україна буде запрошена до сертифікації "Північного потоку-2″, коли це питання дійде до Європейської комісії. Це офіційна позиція, яку ми почули сьогодні, за що я вдячний нашим партнерам", зазначив міністр.

Міністр також повідомив, що сторони обговорили максимальне за останні роки падіння транзиту газу у січні через ГТС України та вплив РФ на дефіцит ресурсу природного газу в Європі.

"У нас є дуже багато спільного у розумінні процесів, що відбуваються", – зазначив він.

Довідка.

Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA) у середині листопада 2021 року призупинило процедуру сертифікації "Північного потоку-2".

Регулятор повідомляє, що швейцарська Nord Stream 2 AG "вирішила заснувати дочірню компанію в Німеччині виключно для управління німецькою частиною трубопроводу".

У свою чергу голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко зазначив, що хоч призупинення сертифікації ПП2 і є гарною новиною, але намір створити "дочку" в Німеччині є юридичним трюком та глузуванням над європейськими правилами.

До процедури сертифікації BNetzA, зокрема, допущені НАК "Нафтогаз України" та "Оператор ГТС України".

BNetzA мало ухвалити рішення протягом чотирьох місяців. Після винесення висновку його буде направлено до Єврокомісії.

ЄК має два місяці на розгляд, вона може попросити продовження цього терміну ще на два місяці. Після того, як відповідь від ЄК буде отримана, у BNetzA буде ще два місяці на те, щоб відреагувати.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: