fbpx
Сьогодні
22:22 22 Січ 2022

США просять Росію не публікувати їхню відповідь щодо "гарантій безпеки", - ЗМІ

Після переговорів міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з держсекретарем США Ентоні Блінкеном РФ чекає від Сполучених Штатів на письмові відповіді щодо «гарантій безпеки». За даними ЗМІ, США просять не публікувати свій лист.

Про це з посиланням на анонімного представника Держдепартаменту США пише The Wall Street Journal.

У Держдепі розповіли, що попросили своїх російських колег зберігати документ у таємниці. Але Кремль усе одно може вирішити опублікувати відповідь.

Письмова відповідь від адміністрації президента США Джо Байдена буде містити американські пропозиції щодо безпеки та має продемонструвати зацікавленість Вашингтона в продовженні діалогу, сказав представник Держдепу.

Схоже, що відповідь не задовольнить вимоги Росії про так звані гарантії безпеки, але певну цінність цього листа у США все ж бачать.

«У Росії є одна людина, яка ухвалює рішення, і це президент Путін. Якщо це дозволить людині, яка ухвалює рішення в Росії, поглянути на ці ідеї та вирішити, чи рухатися далі, це в наших інтересах», — сказав посадовець адміністрації Байдена.

Після завершення переговорів із Блінкеном Лавров також згадав про очікуваний лист-відповідь. Він заявив, що російська сторона вважає за правильне оприлюднити відповідь після отримання.

«Це питання, яке необхідно буде поставити американським колегам. Я сьогодні думав про це, але поки що відповіді немає, ми не будемо цю тему порушувати, оскільки це їхня власність, яку передадуть нам як їхню позицію. Я вважаю, що було б правильно цю відповідь оприлюднити, і проситиму Ентоні Блінкена, щоб вони не заперечували», — сказав Лавров.

Довідка

21 січня в Женеві відбулася зустріч Блінкена та Лаврова на тлі нарощування російських військ біля кордонів України.

І Блінкен, і Лавров сказали, що продовжать переговори після того, як Сполучені Штати передадуть письмові відповіді на вимоги Росії. Також Блінкен не виключив, що між Байденом і Путіним відбудеться нова розмова.

За його словами, США занепокоєні поведінкою Росії. Він запевнив, що попередив Лаврова про «масштабні наслідки» у разі вторгнення РФ в Україну.

Росія пропонує «гарантії безпеки», які передбачають невступ України до НАТО. У Росії пригрозили, що застосують «військово-технічну альтернативу», якщо Захід не сприйматиме ці пропозиції серйозно.

За даними New York Times, біля кордонів України залишаються приблизно 100 тисяч російських військових. Зокрема, Росія стягує військову авіацію. А на лютий у Білорусі заплановані військові навчання з Росією, солдати вже починають прибувати до країни.

За даними розвідки, Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. Американські розвідники, відповідно до сценарію, яким поділився Bloomberg, вважають, що наступ на Україну може відбутися з трьох напрямків: з окупованого Криму, Білорусі та російського кордону.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: