fbpx
Сьогодні
16:06 21 Січ 2022

"Гарантії безпеки": США нададуть РФ відповіді наступного тижня

Фото: Reuters

У Женеві відбулися переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена та голови МЗС Росії Сергія Лаврова щодо кризи навколо України та "гарантій безпеки", яких Москва вимагає від Заходу.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на трансляції пресконференцій голови МЗС Росії та держсекретаря США.

На початку переговорів Сергій Лавров заявив, що Москва не чекає прориву від переговорів із США, але чекає "конкретних" відповідей на пропозиції щодо так званих "гарантій безпеки".

Зустріч тривала півтори години та закінчилася раніше запланованого. Міністр закордонних справ РФ назвав розмову "відвертою".

За результатом переговорів обидві сторони домовилися, що США нададуть Росії свою відповідь на вимоги щодо "гарантій безпеки", після чого планується новий контакт Лаврова та Блінкена. Переговори на рівні президентів Джо Байдена та Володимира Путіна поки що не заплановані.

За словами Ентоні Блінкена, американська сторона намагалася зрозуміти, чи має намір Росія через дипломатію знизити напруженість навколо України.

Під час переговорів Лавров заявив, що Москва не збирається нападати на Україну, але держсекретар США закликав Кремль довести це діями, а не словами. За його словами, Росія зібрала достатньо військ на південних, східних і північних кордонах України, щоб напасти.

"Російські офіційні особи багаторазово заявляли, що не мають намірів вторгатися в Україну. Але значення мають не слова, а дії, те, що є видимим", – наголосив він.

Блінкен підкреслив, що будь-який перехід кордону України російськими військами буде розцінено як нове вторгнення, на яке США дадуть жорстку відповідь.

"Ми дали чітко зрозуміти: якщо будь-які збройні сили РФ перейдуть кордон з Україною, це буде розцінено як нове вторгнення. І Росія отримає швидку, жорстку, єдину відповідь від США та наших союзників та партнерів", – заявив він.

Також Блінкен нагадав Лаврову, що Україна має право вибирати власне майбутнє та НАТО ніколи не відмовиться від принципу "відкритих дверей".

Голова російського МЗС також прокоментував скупчення військ РФ біля українських кордонів. Він заявив, що "Росія ніколи не загрожувала українському народові".

"Ви стверджуєте, що ми збираємося напасти на Україну, хоча ми багато разів говорили, що не збираємося. Ви питаєте чому зараз? А коли не нападати нам?", – сказав Лавров.

Нагадаємо, "гарантії безпеки", яких РФ вимагає від США, виключають подальше розширення НАТО на схід, у тому числі за рахунок України, а також інших держав. Також Москва пропонує відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії".

Нагадаємо, що ввечері 18 січня до України прилетіла ще одна партія військової допомоги від Великої Британії для української армії. На цей раз було доставлено легкі протитанкові засоби.

Партія, що прибула, включає комплекси шведських переносних протитанкових керованих ракет NLAW, яка вважається одними з найкращих у світі, в класі легкої переносної протитанкової зброї.

Також Держдепартамент США дозволив трьом союзникам по НАТО на відправку в Україну протиброньових ракет та іншої зброї американського виробництва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: