fbpx
Сьогодні
09:03 20 Січ 2022

США дозволили державам Балтії постачати в Україну зброю американського виробництва, - ЗМІ

English version here

Державний департамент США дозволив Литві, Латвії та Естонії відправляти ракети та іншу зброю американського виробництва в Україну на тлі загострення російської загрози.

Про таке повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, знайомі з цим рішенням.

Відповідно до правил експортного контролю країни мають отримати дозвіл Державного департаменту, перш ніж передавати будь-яку зброю, отриману ними зі США, третім сторонам.

За словами одного з джерел, угоди про передачу третім сторонам дозволять Естонії передати Україні протитанкові системи Javelin, а Литві — переносні зенітно-ракетні комплекси класу «земля-повітря» Stinger.

Представник Держдепартаменту підтвердив, що уряд США схвалив передачу третім сторонам, що дозволяє Естонії, Латвії, Литві та Великій Британії постачати Україні обладнання американського виробництва зі своїх запасів, але не повідомив подробиць про те, яку зброю відправлять.

«Сполучені Штати та їхні союзники та партнери об'єднуються, щоб прискорити надання допомоги Україні у сфері безпеки. Ми перебуваємо в тісному контакті з нашими українськими партнерами та нашими союзниками по НАТО і творчо використовуємо всі доступні інструменти співпраці в галузі безпеки, щоб допомогти Україні зміцнити свою оборону перед посиленням російської агресії», — сказав представник.

Новини про затверджене постачання зброї з'явилися 19 січня після того, як Байден заявив на пресконференції, що Росія дорого заплатить, якщо вторгнеться в Україну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: