fbpx
Сьогодні
22:57 20 Січ 2022

Український космодром може стати реальністю: вже знайшли територію

Український космодром можна створити на узбережжі Чорного моря

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це розповіли журналістам учасники установчої конференції Всеукраїнського об'єднання інноваційно-космічних кластерів.

Задумами поділилися голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький та керівник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний.

Йшлося про те, що український космодром можна створити на узбережжі Чорного моря: відповідну територію уже знайшли на адміністративній межі Одеської та Миколаївської областей.

Однак будівництво стратегічного об'єкта потребує узгодження в сусідньою Туреччиною – через ризик падіння другого ступеня ракети-носія на її територію.

"Поки що космодром в Україні не будують, бо наша територія густо заселена. А при спорудженні такого об'єкта повинні бути дотримані певні вимоги.

Зокрема, необхідна безлюдна територія – не менше 500 км під трасою польотів ракет-носіїв і важливих народногосподарських об'єктів по 200 км в обидва боки від цієї траси", – зазначив Гриневецький.

Зі свого боку, голова управління Дніпропетровського космічного кластеру Євген Рокитський уточнив, що вже існують технології, які дозволяють запускати ракети-носії без потреби у зоні відчуження завдяки керованому поверненню.

"Наприклад, у Великобританії недавно анонсували створення семи космопортів на своїй території, неподалік міста Едінбурга, уже інвестували кошти в реалізацію цих проєктів", – сказав Рокитський.

Також учасники конференції зазначали, що наразі є змога домовлятися про пуски українських ракет-носіїв з територій Канади чи Австралії, а також можливі морські чи повітряні старти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: