fbpx
Сьогодні
09:12 11 Січ 2022

Президент Казахстана оголосив, про завершення головної місії ОДКБ

Фото Reuters

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про завершення основної місії ОДКБ у країні

За його словами, виведення сил розпочнеться 13 січня, передає Zakon.kz.

«Основну місію миротворчих сил ОДКБ успішно завершено. За два дні розпочнеться поетапне виведення об'єднаного миротворчого контингенту ОДКБ. Процес виведення контингенту триватиме не більше 10 днів», – заявив Токаєв.

Президент Казахстану також повідомив, що у країні сформують нові підрозділи Нацгвардії та спецназу, оскільки необхідно переглянути принципи роботи прикордонної служби.

Нагадаємо, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на тлі протестів у країні 5 січня звернувся до лідерів країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням «надати допомогу Казахстану у подоланні терористичної загрози».

Після цього прем'єр Вірменії Нікол Пашинян, який також обіймає посаду голови Ради колективної безпеки ОДКБ, заявив, що організація ухвалила рішення направити «колективні миротворчі сили» до Казахстану «на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні».


Довідка.

2-го січня у Казахстані почались так звані "газові протести".

Почалося все з міста Жанаозен і продовжилося в інших містах країни. Причиною виходу людей на вулиці стало значне підвищення цін на скраплений газ, згодом протестувальники почали вимагати відставку уряду.

5 січня уряд Казахстану відправили у відставку, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію).

Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикістан.

Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальниках.

МВС Казахстану  на 11 січня повідомило про майже 10000 тисяч затриманих людей у результаті масових протестів.

У країні введено надзвичайний стан. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: