fbpx
Сьогодні
18:21 08 Січ 2022

Кількість зимових лісових пожеж може зрости через зміни клімату, — дослідження

Фото: AP Photo/David Zalubowski

Зимові лугові пожежі, які у грудні 2021 року спалахнули в американському штаті Колорадо, були рідкістю, але такі випадки стануть більш поширеними у найближчі роки. Це пов'язано зі змінами клімату та новими будівництвами.

Про це пише Phys.org.

«Ці пожежі відрізняються від більшості тих, які ми спостерігаємо на Заході тим, що це пожежі на траві, і вони стаються взимку. Зрештою, ситуація буде погіршуватися, якщо ми не зупинимо зміну клімату», — сказав професор Університету Мічигану Джонатан Оверпек.

Причину пожеж усе ще з'ясовують, але експерти кажуть, що їм зрозуміло, чому вогонь швидко поширюється.

«Щоб розпалити цей вогонь, були потрібні три інгредієнти — паливо, теплий клімат і джерело займання. А потім ви додаєте четвертий інгредієнт — вітер, і ось тоді це стає катастрофою», — сказала науковиця з Університету Колорадо в Боулдері Дженніфер Балч.

За її словами, температура в Колорадо з червня по грудень 2021 року була найвищою за всю історію. Трава росла густою, тому що була волога весна. Узимку вологи не було, доки 31 грудня не прийшов сніговий шквал.

зимові лугові пожежі

Фото: AP Photo/David Zalubowski

Вона також додала: урок від цієї події полягає в тому, що лісові пожежі загрожують усе більшій території. Так, люди будують споруди із легкозаймистих матеріалів поряд із дикою місцевістю, яка схильна до пожеж.

«У цю пору року немає природного джерела займання. Немає блискавки. Пожежа була пов'язана з інфраструктурою або діяльністю людини. Те, як ми живемо, і наша повсякденна діяльність роблять нас вразливими», — сказала Дженніфер Балч.

За останні два десятиліття 97% пожеж були спричинені людьми, згідно з нещодавнім дослідженням Кооперативного інституту досліджень довкілля Університету Колорадо в Боулдері. Причини були найрізноманітнішими: від нещасних випадків на будівництві, автомобіля з гарячою вихлопною трубою до підкинутих сигарет.

Як стверджує науковець Джонатан Оверпек, якщо люди не зупинять зміну клімату, скоротивши споживання викопного палива, лісові пожежі загрожуватимуть людству.

«Я не сумніваюся, що умови, які сприяють справді сильним лісовим пожежам, трава це чи ліс, будуть тільки погіршуватися», — сказав він.

Так, річ у тім, що через зміни клімату нагрівається планета, висмоктуючи вологу з рослин. До того ж передмістя розташовані у зонах, схильних до пожеж, та й люди продовжують розпалювати руйнівні багаття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: