fbpx
Сьогодні
15:50 14 Гру 2021

Спека 38°C: в Арктиці зафіксували найвищу температуру за всю історію спостережень

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) підтвердила температурний рекорд в Арктиці, зафіксований у місті Верхоянську, що знаходиться за полярним колом.

Тепер найвищою температурою, колись зареєстрованою в Арктиці, вважається 38°C — повідомляє ВВС. Це перший випадок, коли агентство включило Північне полярне коло до свого архіву зведення екстремальних погодних умов. В агентстві також заявили, що високі температури по всьому Сибіру призвели до «масової втрати морського льоду».

Подібна температура була зафіксована в один із трьох найспекотніших років за всю історію метеорологічних спостережень – у червні 2020 року, але підтверджена тільки зараз. Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної агенції Петтері Таалас пояснив, що такі температури — сигнал до того, щоб бити на сполох щодо змін клімату.

Чому нам час бити на сполох?

За даними ВМО, Арктика є одним із регіонів світу з найшвидшим потеплінням, температура якого більш ніж вдвічі перевищує середньосвітову. Потепління веде до танення мерзлоти під землею, що супроводжується виділенням вуглекислого газу та метану, які тягнуть за собою ще більш швидке та сильне танення вічної мерзлоти. Вчені називають це позитивним зворотним зв'язком.

Разом із мерзлотою тане і наземний лід в Арктиці, що призводить до більшого стоку в океан – підвищується рівень моря. У ВМО також заявляють, що все це – наслідки людської життєдіяльності.

"Якщо не зупинити людину, то люди і природа зазнають катастрофічного потепління із загостренням посух, ще більшим підйомом рівня моря та масовим зникненням видів", — заявляють в агентстві.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: