fbpx
Сьогодні
12:53 27 Гру 2021

В Афганістані таліби заборонили жінкам подорожувати без супроводу близького родича-чоловіка

Угруповання "Талібан", яке захопило владу в Афганістані, розпустило дві виборчі комісії та міністерства Афганістану, а також заборонило жінкам подорожувати без супроводу близького родича-чоловіка.

Про це повідомляють AP та Al Jazeera.

Таліби оголосили про розпуск Незалежної виборчої комісії та Незалежної комісії з виборчих скарг. Ці комісії виконували адміністративні функції та стежили за проведенням виборів в Афганістані.

Утім, на думку «Талібану», за нинішньої ситуації в Афганістані такі інститути «не потрібні». Заступник речника уряду талібів Білал Карімі заявив, що у разі потреби у цих комісіях в майбутньому їх можуть відновити.

Карімі також оголосив про закриття Міністерства миру та Міністерства у парламентських справах Афганістану. Причина та ж сама: таліби не бачать потреби у них за «нинішньої структури уряду».

У вересні «Талібан» також закрив Міністерство у справах жінок. Замість нього відкрили відомство моралі та запобігання порокам, яке вже існувало в Афганістані до приходу талібів до влади у 1990-х роках.

Воно слідкувало за дотримання суворої системи шаріату за середньовічним зразком, що передбачає, зокрема, значні порушення прав жінок.

На тлі останніх нововведень це міністерство вкотре обмежило права афганок. Зокрема, жінкам заборонили подорожувати машиною далі ніж на 72 кілометрів без супроводу близького родича-чоловіка. Також власникам транспортних засобів наказали не підвозити жінок, які не покривають голову.

Права жінок в Афганістані

Після захоплення влади в Афганістані таліби обіцяли не запроваджувати жорсткі обмеження для жінок, але наразі зростає невідповідність між обіцянками та реальними діями.

Попри обіцянки «Талібану» створити інклюзивний уряд, усі оголошені урядовці — або представники угруповання, або їхніх союзників. І всі — чоловіки. Бойовики заявили, що «жінки не можуть бути міністрами, бо вони повинні народжувати».

А пізніше угруповання наказало працівницям органів міської влади в Кабулі залишатися вдома, якщо їхню роботу можуть виконувати чоловіки.

Окрім того, дівчатам в Афганістані заборонили навчатися разом із хлопцями у вишах, займатися спортом, зніматись у теледрамах і з'являтися на екрані з непокритою головою, а також — учитися або викладати в університеті Кабула, поки там не буде «ісламського середовища».

Через нібито проблеми з безпекою таліби оголосили про тимчасову заборону на навчання для учениць середньої та старшої школи, хоча хлопці відвідують заклади освіти. До навчального процесу також допустили тільки чоловіків-учителів. Проте вже з 2022 року обіцяють відкрити школи для дівчат.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: