fbpx
Сьогодні
11:14 04 Гру 2021

"Не мають вважатися власністю". Таліби видали указ про права жінок в Афганістані

Угруповання «Талібан», яке захопило владу в Афганістані, оприлюднило указ про права жінок. Це сталося на тлі того, як у країні суттєво обмежили можливість жінок брати участь у житті країни.

Указ оприлюднив речник «Талібану» Забіхулла Моджахед.

«Ніхто не може змушувати жінок виходити заміж. Жінка — це не власність, а благородна і вільна людина; ніхто не може віддати її нікому в обмін на мирну угоду або припинення ворожнечі», — йдеться в указі.

Таліби оголосили, що для одруження потрібна згода дорослої жінки. Крім того, вдови тепер мають право на майно своїх померлих чоловіків. А ще чоловіки, які мають декілька дружин, повинні дотримуватися прав усіх своїх жінок.

Указ також зобов'язує Міністерство інформації та культури оприлюднювати матеріали про права жінок та заохочувати до цього письменників.

Права жінок в Афганістані

Після захоплення влади в Афганістані таліби обіцяли не запроваджувати жорсткі обмеження для жінок, але наразі зростає невідповідність між обіцянками та реальними діями.

Попри обіцянки «Талібану» створити інклюзивний уряд, усі оголошені урядовці — або представники угруповання, або їхніх союзників. І всі — чоловіки. Бойовики заявили, що «жінки не можуть бути міністрами, бо вони повинні народжувати».

А пізніше угруповання наказало працівницям органів міської влади в Кабулі залишатися вдома, якщо їхню роботу можуть виконувати чоловіки.

Окрім того, «Талібан» закрив міністерство у справах жінок, а замість нього відкрив відомство моралі. Дівчатам заборонили навчатися разом із хлопцями у вишах, займатися спортом, зніматись у теледрамах і з'являтися на екрані з непокритою головою, а також — учитися або викладати в університеті Кабула, поки там не буде «ісламського середовища».

Через нібито проблеми з безпекою таліби оголосили про тимчасову заборону на навчання для учениць середньої та старшої школи, хоча хлопці відвідують заклади освіти. До навчального процесу також допустили тільки чоловіків-учителів. Проте вже з 2022 року обіцяють відкрити школи для дівчат.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: