fbpx
Сьогодні
21:37 12 Гру 2021

У Белграді встановили "рідке дерево" для очищення повітря

У Сербії встановили перший міський фото-біореактор перед муніципалітетом Старий Град на Македонській вулиці у Белграді.

"Рідке дерево" покликане боротися з викидами парникових газів і поліпшити якість повітря, передає euronews.com.

Фото-біореактор містить шістсот літрів води і використовує мікроводорості для зв'язування вуглекислого газу і отримання чистого кисню шляхом фотосинтезу.

"Мікроводорості замінюють два 10-річних дерева або 200 квадратних метрів газону,- сказав доктор Іван Спасоєвич, один з авторів проекту з Інституту міждисциплінарних досліджень Белградського університету. – Система одна і та ж, тому що і дерева, і трава здійснюють фотосинтез і зв'язують вуглекислий газ, але перевага мікроводоростей у тому, що вони у 10-50 разів ефективніше дерев, і їх можна використовувати для заповнення міських локацій, де немає місця для залених насаджень".

Белград є четвертим за забрудненістю містом у Сербії через дві великі вугільні електростанції. Ці два обєкти входять у топ-10 найбрудніших у Європі, за даними Європейської неурядової організації Health and Environment Alliance (HEAL).

У 2019 році Сербія посіла п'яте місце у Європі за рівнем забруднення повітря із середнім рівнем забруднення повітря 2,5 ТЧ, згідно зі звітом IQAir про світову якість повітря. Інший звіт, опублікований у грудні 2019 року, також привернув до країни підвищену увагу, оскільки вчені стверджували, що у Сербії був найгірший показник смертності на душу населення у Європі, пов'язаний із забрудненням: 175 на 100 000 чоловік.

Активісти стверджують, що забруднення в Сербії та інших частинах Балканського півострова настільки сильне, що його можна побачити, понюхати і навіть спробувати на смак, особливо восени і взимку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: